Akce

Voiski: Set musí mě samotného přimět tančit, jinak bych byl pokrytec

Voiski (fr)
20. 04. 2018 23:00
36 Underground, Praha

Jeden z předních činitelů francouzsko-nizozemské elektronické scény, Voiski, přijíždí představit do Prahy svůj unikátní live act. Pomocí kombinace prvků z širokého žánrového spektra, zahrnujícího klasický detroitský house, trance, acid a techno, vytváří rozsáhlé vrstvy, které jako by reflektovaly jeho působnost na hudebním a uměleckém poli - klasická klubová elektronika, experimentální audiovizuální projekty i jeho akademická historie vytváří široký rozhled, díky kterému dokáže pozornost svých posluchačů mistrně ohýbat. Kromě vztahu k českému publiku jsme se v rozhovoru s ním snažili dostat pod povrch jeho symptomatického live actu, který se v průběhu uplynulých let vyvíjí pod vlivem evropské elektronické scény. Introvertně působící producent, který se na pódiu mění v démona analogu a acidové estetiky, vystoupí 20. dubna na pražské party Tetris v prostoru 36 Underground.

Ve svém interview na Resident Advisor ses zmiňoval o posttranceu a jeho spojení s technem. Jak ses k tomuhle provázání stylů dostal?
Snažil jsem se co nejvýstižněji definovat určitý styl a napadlo mě využít žánru, který ho ovlivňuje. U řady stylů vznikly jejich „post“ varianty, jako třeba postrock, který vypichuje roztáhlý, minimalizovaný aspekt rocku, štěpí jeho strukturu. Postžánry tíhnou k tomu zaměřit se na prvky, které jsou pro jejich původce skutečně podstatné, a ty zbylé kritizovat. Postžánr se obvykle objevil ve chvíli, kdy se jeho původce začal uchylovat ke klišé a stal se tak schematickým, že působil až komicky. V současnosti pozoruji mnoho umělců na elektronické hudební scéně, kteří na trance odkazují, nejvíce Lorenzo Senni nebo Nthng se svým EP Traveller. Co je pro mě opravdu podstatné, je návrat melodické emoce v elektronické taneční hudbě.

Tvoje poslední album Disconnections působí více snově než tvá nedávná EPs. Co tě přimělo „zpomalit”?
Tohle album je konceptuální release ze zákulisí turné - je to kompilace tracků, které jsem vytvořil v letadle na cestách mezi vystoupeními. Všechny tracky ukazují nutně snovější a melancholičtější část mé produkce. To ale neznamená, že bych chtěl ze své běžné techno polohy ustoupit. V současnosti intenzivně pracuji na velmi tvrdém EP pohybujícím se mezi 138 a 143 bpm - v rychlosti se nechci nijak omezovat.

Českou republiku jsi navštívil několikrát, a to nejen jako Voiski, ale i jakožto součást Polar Inertia. Spojují se ti s českým prostředím nějaké konkrétní pocity?
Pamatuji si, že akce, na kterých jsem u vás hrál, proběhly v bláznivě ohromujících industriálních prostorech jako Dolní Vítkovice nebo MeetFactory. Co se týče lidí, tak vzpomínám na vroucné, otevřené publikum s velkou dávkou zvídavosti.

Tvoje další vystoupení bude v rámci Tetrisu, což je jedna z houseově zaměřených akcí v Praze. Připravuješ si live act podle očekávaného publika nebo se necháš unášet atmosférou na místě?
Každý rok vytvářím nový live set ze škály tracků určených speciálně pro live účely. Tenhle set hraju na různých místech po celý rok, posunuji a rozvíjím ho po každém vystoupení na základě odezvy publika. Se setem chci být ale taky osobně spokojený, takže i tracky, které mají skvělou odezvu, často vyřadím, protože jsem unavený z toho je poslouchat každý týden. Set musí mě samotného přimět tančit, jinak bych byl pokrytec. Občas si připravuji specifický live set, ale to pouze pro určité neobvyklé projekty, jako byl například Mira Festival, kde jsem stavěl set pro akustický 3D prostor, nebo Les Siestes Electroniques v Paříži, kde jsem měl vytvořit live set ze zvukového archivu Musée du Quai Branly. Takové příležitosti jsou ale jenom párkrát za rok, neměl bych čas na to si připravit kompletně nový live set každý víkend. Naopak myslím, že hrát své tracky po dobu několika týdnů můj set více a více zdokonaluje.

Spousta lidí se těší na tvůj další výstup na letním Dekmantelu. Co chystáš dále?
Na léto hodně hraní po celé Evropě. V současnosti dělám na řadě releasů, velké kompilaci na svém labelu Super 95 a nějakých EPs s Cosmic AD, Construct Reform a Dolly.

Info

Živě:
Tetris: Voiski live (fr)
20. 4. 2018 23:00
36 Underground, Praha
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace