úterý 11. 12.
SZUN WAVES (LEAF LABEL) /UK + ZABELOV GROUP /CZ
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Szun Waves představí v Paláci Akropolis svůj spirituální jazz Prahu čeká dobrodružný výlet na vlnách spirituálního jazzu s anglickým triem Szun Waves, které se v Paláci Akropolis představí 11. prosince. V Szun Waves se potkali elektronický producent Luke Abbott, saxofonista Portico Quartet Jack Wyllie a bubeník Laurence Pike ze skupiny PVT. V české premiéře představí svoji aktuální desku New Hymn to Freedom, která sbírá skvělé recenze. Předskokanem budou domácí Zabelov Group.

Britský jazz aktuálně zažívá velmi silné období a jedním z projektů, které drží vysoko jeho vlajku je i trio Szun Waves. V něm před dvěma lety poprvé spojili síly britští hudebníci Luke Abbott, Jack Willie a Laurence Pike, kteří se na debutu At Sacred Walls společně vydali do krajin ambientu, psychedelie, kosmické elektroniky a jazzu. Abbottovy syntezátory, Willieho Saxofon a Pikeovy bicí tady ohledávají hranice nadžánrové fúze, která chce do sebe spolknout dlouhou historii experimentálního jazzu od Sun Ra po Kamasiho Washingtona.

Szun Waves by asi nebyli rádi, kdyby se o nich mluvilo jako o all-star týmu, nicméně sestava skrývá tři silné osobnosti s vlastními kariérami. Luke Abbott patří už od poloviny minulé dekády mezi největší talenty britské elektroniky, své sofistikované beatové kompozice vydává na Border Community. Před třemi lety pozval k spolupráci Jack Wyllieho, saxofonistu Portico Quartet a na jejich společném vinylovém EP pro Abbottův label Buffalo Temple se nachází kořeny budoucích Szun Waves. Portico Quartet/Portico je jedna z nejvýraznějších mladých britských kapel, která vzešla z divokého kvasu žánrů první dekády nového tisíciletí. Jejich debut Knee-Deep in the North See si v roce 2007 vysloužil nominaci na Mercury Prize a stal se jazzovým albem roku časopisu Time Out. Třetím do party je australský rodák Laurence Pike – perkusista s bohatou historií. Proslavil se jako člen vlivné skupiny Triosk míchající jazz s elektronickými glitchi, nahrával a cestoval ale také třeba s Flanger, Savath and Savalas, Qua nebo s jazzovým veteránem Mikem Nockem. Jeho domovskou kapelou je ale skupina Pivot / PVT, která od konce tisíciletí inovativně míchá math a post-rock s postupy experimentální scény. Vydávají na Warp Records.

Po debutu At Sacred Walls se členové Szun Waves vrátili do svých dalších projektů, pokračování ale na sebe nenechalo čekat dlouho. Letošní New Hymn To Freedom vydaná na kultovním Leaf Label průnik tria talentů ještě více cizeluje. „Je to deska, která zažene temnotu z vašich životů a naočkuje vás sny v 3D.“ napsal o nahrávce All About Jazz, zatímco Drowned in Sound přidává: „Je to famózní album třech výsostně talentovaných muzikantů. Skvělá připomínka toho, co lze dokázat, když dáte dohromady tři skvělé muzikanty a necháte je hrát. Jeden ze světlých okamžiků roku 2018.“ I v jiných médiích sklízí novinka Szun Waves skvělé recenze, novináři postupy tria srovnávají s tvorbou Jona Hassella nebo Arve Henriksena.

Szun Waves na pódiu Paláce Akropolis doplní v úterý 11. prosince pražské duo Zabelov Group, které splétá s pomocí akordeonu, bicích, samplů a vokálu zvláštní hybrid někde mezi jazzem, elektronikou a world music. Akordeonista Roman Zabelov z Běloruska a český bubeník Jan Šikl se potkali v roce 2012 a vzápětí vydali debut 40000 km. Druhé album Secret Session z roku 2014 jim vyneslo například nominaci do Czechingu. Třetí studiový počin nazvaný Eg vychází na začátku října na Minority Records.


 
Doporučujeme