Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Minimalistické krimidrama sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů, Viktora Kalivody. Ten v roce 2005 zavraždil v lese tři náhodné kolemjdoucí. Lesní vrah, jak se mu přezdívá, pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro ale i proto, že svůj motiv nikdy zcela neprozradil. Dokážeme někdy pochopit, co se odehrávalo v jeho hlavě? Film vychází ze skutečných událostí. (Vernes)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (10)

Nick321 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, ale myslím, že by to chtělo ještě dotáhnout. Některé momenty byly zbytečně dlouhé, to, že hlavní postava nemluvila nebylo špatné, protože užvaněný jak papoušek už by nebyl tentýž Kalivoda jako ten z reálného světa, divák je paradoxně u tohoto vraha rád za každé slovo, ale v tom případě měli do filmu ještě přidat třeba něco z jeho života ve vězení anebo z jeho minulosti, protože nevěřím tomu, že by kriminalisti byli takoví žabaři, že by nic nevytáhli z jeho rodičů. No zkrátka film utekl docela rychle. Musím ocenit dobrou volbu herce, vizáží i mimikou se Kalivodovi podobal. Opravdu pěkné záběry z přírody, rovněž mne potěšilo, že ostatní role, ať už se jednalo o chodce nebo o "mluvící postavy" byly obsazené neznámými tvářemi, že to působilo víc civilně. Většinu filmu pozorujeme Kalivodu při jeho nezdárných sebevražedných pokusech, případně při pokusech, kdy se odhodlává ke střelbě do lidí, ale nemá na to odvahu. Je to zvláštní pocit, když si představíte, že si tak jedete veřejnou dopravou a někde vzadu na sedačce sedí tichý magor, co má v novinách zabalenou pistoli. Že si děláte venku na své zahrádce ohýnek a z nedalekého lesíka vás pozoruje někdo, kdo se chystá vraždit. Nebo jak rozhodující může být, že na někoho v lese zavoláte, čímž na sebe potenciální oběť upozorní, protože v lese není sama. Opravdu- kdo se bojí nesmí do lesa, ale v tom lese můžou být různá nebezpečí. Ještě že už někdo takový není mezi námi. ()

jendAA365 

všechny recenze uživatele

Lesní krach. Prázdné, asi jako byl sám Kalivoda a zbytečné v každém ohledu. Mozaika z 99% naprosto nesmyslných a nezáživných momentů z jeho soukromí. Takže teď například víme, jak se asi tvářil, když projížděl autem z Arbesu na Anděl. Víme také, že si rád kupoval ve večerce vajíčka a pozor, teď se chytněte, tvůrci nám i poodhalili, jak vyprázdněně se ksichtil, když si z nich potom udělal na pánvi míchanici! Jediná scéna, která má aspoň trochu hloubku, je ta na střelnici. Co se týče toho nejzásadnějšího dění, nemá to v sobě žádné extra informace. Nic, co by ve své době neprosvištělo všemi Blesky. S českými serial killer záležitostmi se teď roztrhl pytel. Tahle je zatím nejkratší a bezkonkurenčně nejhorší. ()

Reklama

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Skoro jako hraný dokument, rekonstrukce posledního období před činem (podtrženo i zvukovou stránkou - téměř výhradně z ruchů a bez hudby). Soustředěné na jednoho jediného osamoceného člověka a tudíž i skoro beze slov (trpěl možná různými obsesemi, ale samomluva mezi ně nepatřila). Ve výsledku ale všechno to mlčení zůstává prázdné. Autoři se bohužel nepokusili žádný motiv ani naznačit, a vypadá to, že ani hledat. Jakoby jen bezradně přešlapovali a všechno nechali na divákovi... ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film jak  po filmové  tak po scénáristické stránce  . Kalivoda se chce několikrát zabít pak jde o Milionáře vyhraje 320 000 chce se zase zabít  koupí si 2 revolvery jezdí s nima autobusem, tramvají a pak zastřelí 3 lidi a máme konec. Je to zvláštně uspořádané , scény na sebe těžko navazují nic to nevysvětlí moc se tam nemluví  a na konci je to rychle utnuté. Nedozvíme se , že ho inspirovala Hepnarová  ani to, že dostal doživotí a tady ty vraždy jsou ukázané v jednom dni ve skutečnosti je zabil ve 4.  60 procent https://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Kalivoda ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Skôr Lesný sebevrah. Nerozumiem nielen motívu páchateľa, ale ani motívu a potrebe režiséra toto natočiť. Nevadia dlhé zábery, ani minimum dialógov, ale nezmyslenosť a zbytočnosť scén. Milionár, hokej, cesta autom, cesta vlakom... záverečný výsluch bol utrpenie. Bez zbytočného mentorovania, na čo je toto dobré? Áno,  film je prázdny ako ten vrah, ale na to nemusím zabit 78 minut. Španielske Hodiny dňa v českom vydaní opozdené o 20 rokov. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Moderátor oblíbeného pořadu Chcete být milionářem? (od r. 2000) Martin Preiss při úvodu soutěžícího Kalivody uvedl mimo jiné, že mezi jeho koníčky patří četba detektivek. (ČSFD.cz)
  • Za zdmi valdické věznice Kalivoda pobýval s nechvalně známým Jiřím Kajínkem. (ČSFD.cz)
  • Jednou z komparzistek ve filmu byla známá třetí oběti „lesního vraha“. (ČSFD.cz)

Reklama

Reklama