Akce

10 + 1 = Klara Andersson (Fågelle)

Fågelle (se) + Obelisk of Light
25. 11. 2019 19:00
České muzeum hudby, Praha

Švédská noise-popová umělkyně Klara Andersson alias Fågelle mísí hluk a terénní nahrávky s popovými melodiemi a uhrančivým vokálem, hledá balanc mezi experimentem a poezií. Ve spolupráci s producentem Henrykem Lippem (Anna von Hausswolff, Blue for Two) nahrála album Helvetsdagar, které kromě instrumentálních pasáží vyniká i texty o perspektivě dnešního světa. Co dalšího ji k tvorbě inspiruje, shrnula do deseti položek a přihodila jedno guilty pleasure.

Anna von Hausswolff - Ugly and Vengeful
Loni jsem Annu viděla hrát tenhle song naživo s kapelou v undergroundovém klubu Truckstop Alaska v Göteborgu a byl to pro mě zlomový bod. Její umělecká integrita ji dovedla na jedinečné místo plné temnoty. Nikdo není jako ona, je to má kamarádka a zároveň obrovská inspirace.

Fred Åkerström - Två Tungor
Kdykoliv cítím, že bych se nejraději rozbrečela, tak si pustím tuto píseň a pláču. Je od Freda Åkerströma, jednoho z nejdůležitějších švédských folkových písničkářů, a je o lidské nedostatečnosti, alespoň tedy myslím. O sebedestruktivních tendencích, které nám brání milovat to, co by člověk měl. V jeho hlase je naprostá upřímnost a hloubka.

Jenny Hval - The Plague
Když poslouchám tuhle neuvěřitelnou věc plnou zvukových koláží, mám pocit, že se propadám zvukovými světy, a když už si myslím, že jsem se propadla na konec, dostávám se ještě o kus dál… Ale co nejvíce miluji na Jenny Hval, je její poezie. Ta mě vždy dostane do kolen.

Tom Waits - Hoist That Rag
Na této skladbě miluji úplně všechno, rytmus, kuráž, vokály a ten pocit, že jste venku někde u špinavé zaprášené stodoly a tančíte jako pomatení obklíčení slepicemi a štěkajícími psi… Způsob tvorby, při němž se ztotožníte s nějakým fyzickým místem, je pro mě velkou inspirací.

M.I.A - Hombre
Když tohle slyším, chce se mi tančit! M.I.A pro mě znamená hodně, co se týká produkování hudby. Začala jsem ji poslouchat v době, kdy jsem si pořídila nějaké nástroje a začala trávit čas poleháváním mezi nimi a experimentováním s loopery a synťáky. Je v tom určitá potrhlá energie, která mi dodává kuráž tvořit to, co já sama chci.

Death Grips - Punk Weight
Na Death Grips jsem narazila, když vydali první EP, a zcela mě uzemnili svým výstředním lo-fi hip hopem. Death Grips jsou tím bláznem, co řve na ulicích. Jejich hudba je nelítostná, drsná a odvážná.

Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat
Poslechněte si ten roztomilý zvuk na začátku, je jako mrholení skleněných střípků… Možná budu dramatická, ale je to jeden z nejkrásnějších songů vůbec. A díky něžnosti, s níž Cohen zpívá, se do něj zamiloval celý svět.

Rival Consoles - Ghosting
Noc předtím, než se můj kamarád stěhoval z Berlína zpátky do Paříže, jsme šli do Funkhausu na Rival Consoles. Jeho hudbu jsem předtím neznala, ale bylo úžasné ho vidět naživo. Melancholická elektronika založená na jednoduchém rytmu a harmonických postupech.

Xiu Xiu - I Luv the Valley OH!
Možná bude výběr zrovna tohohle songu ze všech úžasných věcí od Xiu Xiu znít neuctivě, ale duší jsem smutné indie děcko, tak co už. Miluji, když jsou lidi otevření experimentu a tvoří skvělý pop, který se vymyká. V téhle písni je takový ten srdcervoucí pocit naléhavosti, který jsme všichni zažili, ale neuměli ho popsat. Xiu Xiu to dokázali.

Adrianne Lenker - From
Toto je bez debat nádherná písnička a Adrianne je úžasná a zajímavá písničkářka. Opravdová a syrová. Ale co mě na tomhle baví nejvíc, je hra se zvuky v pozadí, jako když cinkne mikrovlnka nebo padají na zem příbory… Mazané a přenádherné.

Guilty pleasure: Blink-182 - I Miss You
"Don't waste your time on me, you're already the voice inside my head."

Info

Fågelle
fb interpretky

Živě:
Fågelle (se) + Obelisk of Light
25. 11. 2019 19:00
České muzeum hudby, Praha
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Lukáš Polák

redakce 11.02.2024

Lukáše můžete znát z kapel Orient nebo Ginger Wizard & Peter Jacksons. Také je součástí nahrávacího studia Tropical Cell. Lásky, nejoblíbenější kapela a guilty pleasure?

10 + 1 = Ale Hop

redakce 26.10.2023

Co všechno peruánskou rodačku Alejandra Cárdenas Pacheco inspirovalo? Můžete vidět a slyšet na Le Guess Who?, nebo taky za pár dní v Punctu.

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

redakce 13.10.2023

"Znát a milovat album Raw Power od The Stooges bylo součástí mé identity, když jsem začínal hrát ve vlastních kapelách," říká zpěvák Felix Bushe. Zítra živě.

7 + 3 + 1 = Adam Dragun

redakce 02.10.2023

Sedm divadelních vzpomínek, které jsou pro Adama zásadní, tři tipy, co v nejbližší době vidět v Praze, a jedno guilty pleasure!

10 + 1 = Martyyna

redakce 15.09.2023

"Nedávno jsem si uvědomila, že hudba kterou jsem poslouchala jako teenager hluboko uvnitř mě zakotvila a podvědomě inspiruje mou dnešní produkci," říká Martyyna. Lunchmeat volá.

10 + 1 = Freddy Ruppert

redakce 04.08.2023

Jako první pod hlavičkou nového projektu Ávéčko vystoupil americký hudebník a umělec Freddy Ruppert. Giallo, giallo a zase giallo!

10+1 = Micha Zaat (Tramhaus)

redakce 15.07.2023

Micha Zaat ze skupiny Tramhaus pootevřel dveře do světa písní, které ho formovaly. Za čtyři dny na Colours nebo den na to v pražském klubu Underdogs’!

10 + 1 = Obscene Extreme Festival 2023

redakce 25.06.2023

Na co nás pozve Čurby v rámci letošního ročníku Obscene Extreme? Jedenáct jmen přímo od srdíčka! A to bije velmi rychle.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

10 + 1 = Jason Lindner

redakce 27.04.2023

Učil se u Barryho Harrise nebo Chrise Andersona, doprovází jména Meshell Ndegeocello nebo Avishai Cohen a v Brně vystoupí s Donnym McCasslinem. Co poslouchá nejraději?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace