Akce

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

Konektiv on tour
09. 12. 2022 20:00
Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla, Hradec Králové

Před více než pěti lety odstartoval cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu, nadto jim umožnit speciální sety. Tak se v minulých letech odehrála premiérová vystoupení Davida Kollera s gambijským perkusistou Papisem Nyassem, cimbálové muziky Kyčera s hiphopovým experimentátorem Karaoke Tundrou nebo romského kytaristy Jana Duždy s Ai fen. Co nabídne další díl? Zeptali jsme se zakladatele série Pavla Krause.

Konektiv Night sází na netradiční umělecká spojení, další díl nabízí třeba tandem harfenistky Mariany Jouzové a experimentálního producenta Omara El Sadeka aka Qow. Zabírají tyhle nečekané kombinace? Na jaké další se můžeme těšit?

Na letošní Konektiv dále vystoupí Alena Boada Rodriguez, operní zpěvačka původem z Ruska, společně s drone/metalovým kytaristou Sweepsem 04, který před pár týdny v Praze předskakoval legendárním Benu Frostovi. Poslední duo tvoří Koruth, česká ambientní vokalistka a flétnistka, spolu s hongkongským elektroakustickým hudebníkem, skladatelem a zvukovým umělcem Barrym Wannem. Ti zkoumají možnosti propojení svých osobitých přístupů k obrazotvorné hudbě.

Při výběru umělců do jednotlivých tandemů záměrně pracujeme s určitou dávkou rizika. Snažíme se vytvářet dvojice, kde se potkají umělci nejen z odlišných kultur, ale kteří jsou – alespoň na první pohled – vzdálení i žánrově. Při hledání společného hudebního jazyka tak do tvorby nutně promítají i dosavadní společensko-kulturně-politickou zkušenost. To jednak do projektu vnáší pocit určitého vzrušení a překvapení, jaký přístup ke spolupráci hudebníci zvolí a jakou povahu bude mít výsledné vystoupení. Zároveň věříme, že to je způsob, jak přijít s něčím skutečně novým a originálním. Za sebe můžu říct, že jsem byl ze všech dosavadních koncertů série Konektiv nadšený.

O to více mě baví, že se v letošním roce posouváme žánrově zase dál. Oslovit klasické hudebníky nebo muzikanty věnující se tvrdším hudebním žánrům jsem chtěl už dlouho a mám radost, že mi to nyní vyšlo a nabídku přijali. Měl jsem možnost navštívit zkoušky všech zapojených umělců a nepochybuji o tom, že se bude jednat o jedinečný zážitek – byť i pro mě samotného bude výsledný koncert velkým překvapením.

Projekt Konektiv Night vznikl jako reakce na rostoucí xenofobní a antiimigrantské tendence v české společnosti. Jak se na ni díváš, ve válečném kontextu, který v době, kdy jste začali, nebyl. Tedy byl, jen se zabráním Krymu všichni nějak rychle smířili…

Konektiv Night jsem vždycky vnímal nejen jako projekt umělecký, ale stejnou měrou i kulturně-politický. Impulsem pro uspořádání prvního večera byl jiný konflikt, ten v Sýrii. Jím způsobená migrační vlna – a zejména nenávistné vymezování se vůči lidem prchajícím ze zasažených oblastí – se stala žhavým tématem i v rámci českých parlamentních voleb v roce 2017. Bohužel, rok 2022 přinesl nový konflikt a s ním související novou vlnu válečných běženců. Je děsivé opět vidět, jaký odpor se proti jejich příchodu zvedá. Potvrzuje se tím bohužel fakt, že myšlenka Konektivu je i po pěti letech stále relevantní.

Jsem hrdý, že jsme výtěžkem z dobrovolného vstupného na online covidový třetí ročník Konektivu podpořili aktivity Iniciativy Hlavák, která už od doby konfliktu v Sýrii, a stejně tak i dnes, nabízí pomoc lidem přijíždějícím ze zemí sužovaných válkou nebo chudobou a lidem propuštěným z českých detenčních zařízení a uprchlických táborů. Sbírka je stále aktivní a Iniciativu Hlavák můžete podpořit.

Poprvé jdete i mimo Prahu, do Hradce Králové, za tamní platformou Menu. Proč tam a plánujete i další města, místa?

Expandovat s projektem mimo Prahu považuji za další způsob, jak platformu Konektiv a její ideu rozvíjet. Je to další forma propojování, v tomto případě meziregionální. A je to i způsob, jak narušovat vnímání hlavního města jakožto exkluzivního kulturní centra republiky. Myšlenku Konektivu navíc považuji za natolik důležitou, že její apel stojí za to rozšiřovat i v regionech.

Pro Hradec Králové a konkrétně platformu Menu jsme se rozhodli ze dvou důvodů: Jejich promotérské aktivity s velkým zájmem sleduji už spoustu let a prezentovat Konektiv v rámci jejich odvážné dramaturgie mi dává velký smysl. S pořadatelem Zdeňkem Konečným se navíc znám osobně díky Ewelině Vlček-Chiu, která měla na druhém ročníku Konektiv Night své vůbec první veřejné vystoupení pod uměleckým jménem Ai fen a která je od té doby, coby spolukurátorka, nedílnou součástí Konektivu. Věřím proto, že na společný večer v Hradci brzy navážeme dalšími zajímavými spojeními i v dalších místech republiky.

Info

Konektiv Night: Mariana Jouzová & Qow + Alena Boada & Sweeps 04 + Koruth & Barry Wann
Alfred ve dvoře, Praha
7. 12. 2022 19:30
fb event

Konektiv on tour: Mariana Jouzová & Qow + Alena Boada & Sweeps 04 + Koruth & Barry Wann
9. 12. 2022 20:00
Studio Divadla Drak, Hradec Králové
web

foto © Libor Galia

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

3na3: Jan Bárta (ve Swimu)

redakce 27.05.2019

Honza Bárta se v poslední době motá taky kolem čerstvého pražského klubu Swim, v němž působí částečně jako dramaturg a v němž chystá další party s plnotučným britským lajnapem. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace