Akce

Angelique Kidjo na Prague Sounds

Prague Sounds: Angelique Kidjo (bj)
07. 11. 2023 20:00
Forum Karlín, Praha

Legendární africká zpěvačka Angelique Kidjo čerstvě ověnčená prestižní cenou Polar Music Prize se vrací do Prahy. Na mezinárodním hudebním festivalu Prague Sounds představí v rámci projektu Remain in Light vlastní osobité pojetí stejnojmenného kultovního alba kapely Talking Heads. Koncert hostí 7. listopadu Forum Karlín.

Kidjo vydala svou verzi alba Remain in Light v roce 2018, produkoval ji Jeff Bhasker, známý mj. spoluprací s umělci jako Kanye West či Drake, a podílel se na ní legendární afrobeatový bubeník Tony Allen. Že se africká zpěvačka rozhodla převzít album od newyorské kapely z tehdejší art-rockové nové vlny není ani zdaleka tak zvláštní, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na původním albu produkovaném Brianem Enem se David Byrne a jeho kolegové silně inspirovali africkými polyrytmy, stejně jako tvorbou nigerijského zpěváka jménem Fela Kuti. „Když jsem album slyšela poprvé, říkala jsem si, že je to možná rock'n'roll, ale že je v tom i něco afrického, něco, co mi převrací hlavu vzhůru nohama,“ vzpomíná samotná Kidjo.

Kidjo se za album Remain in Light dočkala uznání kritiky nejen díky tomu, že z originálu vybrala a rozšířila jeho africkými prvky inspirované skladby, ale také za to, že se dokázala vžít do Byrneových někdy až primitivních textů a vrhnout na ně nové světlo. Kidjo a Byrne jsou dlouholetými přáteli a vzájemnými obdivovateli. Byrne se ostatně ke Kidjo připojil na pódiu v newyorské Carnegie Hall, aby na oslavu alba zazpíval Once in a Lifetime. Zdá se tak příhodné, že přibližně po čtyřiceti letech našlo album Remain in Light v interpretaci Angelique Kidjo nový život.


Kromě toho, že Angelique Kidjo před pár týdny získala prestižní cenu Polar, kterou obohatila svoji dosavadní sbírku pěti Grammy, ji v roce 2021 časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Vyjádřil jí tím uznání nejen za sílu hudby, ale také za její práci vyslankyně dobré vůle UNICEF a bojovnice za práva žen v Africe. Uznáním nešetří ani její kolegové. Když skladatel Philip Glass v roce 2019 premiéroval svou 12. symfonii, trval na tom, aby se pozice sólistky ujala právě Kidjo.

Info

Prague Sounds:
Angelique Kidjo (bj)
7. 11. 2023 20:00
Forum Karlín, Praha
web festivalu

foto © Youri Lanquette

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Groove Brno přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

redakce 26.03.2024

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu.

Kompletní program Full Moon Stage 2024

redakce 25.03.2024

Žánrově je program scény rozpřažen od euforického popu přes psychedelii, rap, africkou elektroniku až k razantnímu postpunku. Devatenáct jmen, devatenáct svébytných přístupů.

Respect Festival oznamuje program

redakce 25.03.2024

Pestrá směs, kterou jinde neuslyšíte, od mizejících tradic po současné globální fúze, od veteránů žánru po horké novinky.

Rock for People přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga nebo The Darkness

redakce 24.03.2024

Kerry King loni oficiálně založil svou sólovou superskupinu složenou ze známých thrashmetalových hudebníků.

Partiboi69 (Live) a ďalšie mená Pohody

redakce 23.03.2024

Luxemburský raper Maz Univerze organizátori očaril na nemeckom festivale Reeperbahn. Originálny flow a texty, ktoré sa dotýkajú rôznych tém.

Finále Blues Aperitiv

redakce 22.03.2024

Pořadatelé garantují třem kapelám, které vybere mezinárodní porota nebo diváci ze sedmi finalistů postup na letošní ročník festivalu.

Sharpe vylaďuje široký line-up

redakce 18.03.2024

Festival prezradil ďalších hudobných interpretov, medzi nimi umelcov pôvodom z Islandu, Bangladéša, Chorvátska, Rakúska, USA, Austrálie, Španielska.

Letní filmová škola nabídne větší komfort

redakce 18.03.2024

Diváci při stejném počtu akreditací v prodeji jako loni mohou očekávat nový sál, více repríz atraktivních titulů a více projekcí denně.

Respect Festival zahájí v Paláci Akropolis

redakce 17.03.2024

Sérii doprovodných festivalových koncertů odstartuje projekt Erwana Keravece, který představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969.

Festival Mladá kamera: filmy, soutěž, trojkoncert

redakce 14.03.2024

Padesátka snímků filmařů do třiceti let v hlavní soutěži, pamětnické ohlédnutí a trojice koncertů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace