redakce | Zprávy | 03.01.2021
Na konci roku 2020 Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno vydává jako svoji první odbornou publikaci Vašulkovu kuchyňskou knihu #1, texty k médiím: první & poslední. Kniha je volně ke stažení ve formátu PDF a ePub, ale i ke koupi za 290 korun v malém nákladu 200 kusů. Je spojena s mezinárodním kolokviem Umělecké sbírky digitální epochy v galerii a muzeu, které Vašulka Kitchen Brno ve spolupráci s Domem umění realizovaly 22. a 23. října 2019.
Hlavním záměrem pořadatelů kolokvia a editora knihy Miloše Vojtěchovského bylo vyvolat širší diskuzi o konzervaci, péči, distribuci i prezentaci děl nestabilní povahy, zejména v kontextu současné galerijní a muzejní praxe v českém prostředí. Aktivity jsou spojené se snahou nastavit jasnější systém a standardy zacházení nejen s díly, ale i s autorskými právy pohyblivého obrazu v institucích galerijních a muzejních sbírek. Panelová diskuze s odbornými pracovníky státních muzejních sbírkových institucí na semináři „Meze pohybu a sbírková instituce“ (28. května 2019 na AVU v Praze) ukázala, že situace v českých institucích není uspokojivá a že stále chybí jasnější strategie budování sbírek, zahrnujících artefakty audiovizuální povahy, včetně odpovídajícího zázemí, péče a následné prezentace děl.
Sborník textů z brněnského kolokvia je příspěvek k revizi současného stavu, zejména možnost porovnání s mezinárodními zkušenostmi různých iniciativ, sdružení a organizací, které se problematikou uchovávání, restaurování a prezentace umění pohyblivého obrazu zabývají často od 70. let minulého století. Tuzemští i zahraniční hosté kolokvia sdíleli zkušenosti, které mohou přispět k znalostem v českém prostředí i osvědčené modely sbírkové činností muzeí na poli umění nových médií a publikace může sloužit jako příručka s konkrétními ukázkami, jak v určitých situacích postupovat, s jakými otázkami a řešeními lze počítat. Česky vydaná publikace je určena kurátorům, restaurátorům, odborníkům, sběratelům, studentům i laikům. Vydavatelé věří, že sborník vstoupí do diskuze o zmíněných tématech v rámci českého institucionálního provozu.
Prostor pro výzkum, umělecký experiment a vzdělávání v oblasti umění nových médií Vašulka Kitchen Brno působí od konce roku 2018 v brněnském Domě umění. Kuchyň pořádá programy pro veřejnost, přednášky, koncerty, výstavy, prezentace, dílny, projekty pro děti ve fyzickém i virtuálním prostoru. V několika aktuálně probíhajících výzkumných projektech rozvíjí a pečuje o dílo a odkaz manželů Vašulkových. V plánu je i další odborná, vydavatelská činnost.
Vašulka Kitchen
web projektu
redakce 21.01.2021
Tomahawk se vracejí s novou hudbou po dlouhých sedmi letech a dvacet let od vydání debutového alba.
redakce 21.01.2021
Liem dodává: „Je to typická kovidovka, Lana Del Rey teď taky jezdí v autě v podobných barvách, ale byl jsem dřív.“
redakce 20.01.2021
MeetFactory se snaží plnit svou misi i přesto, že její dveře musí zůstat zavřené. V podcastu Tovární hlášení zpovídá důležité osobnosti české i slovenské kultury.
redakce 20.01.2021
Básník, rapper a frontman Kato se zhostil hlavní role všestranného sportovce, který se vrhnul do různých olympijských disciplín.
redakce 20.01.2021
Trio vzniklo postupnou evolucí z kapely Café Industrial. CI3 se hudebně pohybuje mezi žánry, někde na rozhraní alternativního rocku, popu, folku.
redakce 19.01.2021
S myjavským producentom Aromom sa FOM zoznámil na hudobnej akcii Ajlavmjuzik najt, prvú spoluprácu si vyskúšali v októbri minulého roka.
redakce 19.01.2021
Mezi osmi vítězi nechybí ani irští Inhaler nebo rapperka Alyony Alyony z Ukrajiny.
redakce 18.01.2021
Česká filmová a televizní akademie dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev.
redakce 18.01.2021
Členové jedné z nejpozoruhodnějších formací podepsali smlouvu s londýnským labelem Atlantic Curve.
redakce 18.01.2021
O aspektech zdravého a přirozeného životního stylu, cvičení, (ne)spokojenosti s vlastním tělem a porovnávání se s ostatními s průvodkyněmi Ester Geislerovou a Josefinou Bakošovou v režii Johany Ožvold.