Články / Seriály / / 10+1

10+1 = Eva Konečná (Places)

10+1 = Eva Konečná (Places)

redakce | Články / Seriály / / 10+1 | 05.02.2021

Eva Konečná stojí deset let v čele ostravské kapely Places. Ta se letos rozhodla nahrát live session v kopřivnickém studiu Tomáše Neuwertha a výslednou podobu nakonec vydala jako řadové album zkraje února pod názvem I Can't Let My Hands Fight Against Your Waterfall. Uvedl jí singl Quiet Sirens. Na co se těšit? Napoví hudební inspirace a vzory zpěvačky Evy Konečné.

Florence + The Machine – What Kind of Man
Roky jsem čekala na chvíli, kdy ji uslyším naživo. A když zavítala do Ostravy, navštívila mě už ráno v den koncertu se svou zvukovkou. Nesmělé a vděčné ranní slzy v noci rázem propukly v ohlušující ohňostroj emocí. „But I was drunk enough to deal with it.“ Přestože mě z jejích vokálů často až píchá kdesi v duši, vždycky se nechám.


Katarzia – Všetko sa mení
Pokaždé, když zasednu za klavír, Všetko sa mení zazní v mém jinak chabém repertoáru. Po Florence je Katarzia další ženou, která mi svými písněmi mluví z duše. „Ako oči a ústa musíš mať rád svoje depky.“


Tawiah – Lost in a Dream
Poslední deska Tawiah ve mně probouzí potřebu zpívat a protančit se kdovíkam. Klidně za bílého dne venku na veřejnosti. „Hold me close and kiss all my scars.“


Aneta Langerová – Závrať
„Nenechávej mě stát samotnou uprostřed dní.“ Dvě slunce mi jen potvrdila mé přesvědčení, kterého jsem nabyla už u předchozího alba Na Radosti – Aneta je nejen výborná interpretka a skladatelka, ale také skvělá vypravěčka.


Bombay Bicycle Club – Luna
„The night has fled just like everything I said.“ Písnička na letní párty, která potěší uši a zahřeje tělo.


Lanugo – Vlci
Lanugo jsem poprvé plně zaregistrovala až předloni na Colours. Smršť energie, dokonalého zpěvu, lyrických textů, harmonií říznutých klavírem a elektronikou mě dostaly do kolen, a já pak celé léto neposlouchala snad nic jiného. „I když to hrozně bolí, budu tě milovat.“


Foals – Out of the Woods
Díky Inhaler jsem Foals poznala, díky Out of the Woods si je zamilovala. Zpěvné melodie, harmonie, texty, kytary, je to tam všechno. „It’s times like these when I’m on my way back out of the woods.“


Katarína Máliková – Čierna šelma
„Pozriem sa do vnútra a tam sedí čierna šelma.“ Občas stačí jen několik málo slov a uhrančivý hlas podtrhnutý údernými bicími, aby člověka mrazilo. Mrazí mě z toho, jak dobrá deska to je.


Abra – Fruit
A někdy jsou veškeré texty úplně podružné a záleží jen na pocitu, který hudba vyvolá. Další z řady mnohočetných vokálů a jednoduchých synthů. „Eat that fruit that feeds your spirit.“


David Stypka a Bandjeez – Černobílá
Vybrat jednu ze všech jejich srdcervoucích, všeříkajících a okouzlujících písní je nelehký úkol. Tyhle písničky si prostě nejde nezpívat, nejde se nad nimi nezamyslet a přejít je bez emocí. „Někdy mi říkáš buď rád, že ještě žijem, a mně to přijde jako celkem dobrá zpráva.“


guilty pleasure: Ticho


Info

Places
Bandcamp skupiny

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Lukáš Polák

redakce 11.02.2024

Lukáše můžete znát z kapel Orient nebo Ginger Wizard & Peter Jacksons. Také je součástí nahrávacího studia Tropical Cell. Lásky, nejoblíbenější kapela a guilty pleasure?

10 + 1 = Ale Hop

redakce 26.10.2023

Co všechno peruánskou rodačku Alejandra Cárdenas Pacheco inspirovalo? Můžete vidět a slyšet na Le Guess Who?, nebo taky za pár dní v Punctu.

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

redakce 13.10.2023

"Znát a milovat album Raw Power od The Stooges bylo součástí mé identity, když jsem začínal hrát ve vlastních kapelách," říká zpěvák Felix Bushe. Zítra živě.

7 + 3 + 1 = Adam Dragun

redakce 02.10.2023

Sedm divadelních vzpomínek, které jsou pro Adama zásadní, tři tipy, co v nejbližší době vidět v Praze, a jedno guilty pleasure!

10 + 1 = Martyyna

redakce 15.09.2023

"Nedávno jsem si uvědomila, že hudba kterou jsem poslouchala jako teenager hluboko uvnitř mě zakotvila a podvědomě inspiruje mou dnešní produkci," říká Martyyna. Lunchmeat volá.

10 + 1 = Freddy Ruppert

redakce 04.08.2023

Jako první pod hlavičkou nového projektu Ávéčko vystoupil americký hudebník a umělec Freddy Ruppert. Giallo, giallo a zase giallo!

10+1 = Micha Zaat (Tramhaus)

redakce 15.07.2023

Micha Zaat ze skupiny Tramhaus pootevřel dveře do světa písní, které ho formovaly. Za čtyři dny na Colours nebo den na to v pražském klubu Underdogs’!

10 + 1 = Obscene Extreme Festival 2023

redakce 25.06.2023

Na co nás pozve Čurby v rámci letošního ročníku Obscene Extreme? Jedenáct jmen přímo od srdíčka! A to bije velmi rychle.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

10 + 1 = Jason Lindner

redakce 27.04.2023

Učil se u Barryho Harrise nebo Chrise Andersona, doprovází jména Meshell Ndegeocello nebo Avishai Cohen a v Brně vystoupí s Donnym McCasslinem. Co poslouchá nejraději?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace