Články

3 na 3: Po Nouvelle Prague

3 na 3: Po Nouvelle Prague

redakce | Články | 05.11.2013

První mezinárodní showcase festival Nouvelle Prague 2013 proběhl minulý víkend na Smíchově a přivezl dvojí atrakci: diskusní panely a vystupující delegáty na straně jedné a kapely budoucnosti, slibné talenty, o něž se budou ucházet příští ročníky největších světových festivalů na straně druhé. Alespoň tak bylo avizováno. Jak to viděl publicista, promotér a fanoušek Jakub Šilhavík ?

Co bylo nejpodnětnější na konferenci pro dvacetiletého hudebního fanouška a publicistu?
Už samotný fakt, že se na jednom místě sejde řada profesionálů, kteří se kolem hudby točí už nějaký ten pátek a přes všechny starosti je neopustilo obrovské fanouškovské nadšení. Témata jednotlivých panelů byla skvěle zvolená, takže člověk rozhodně neplýtval svým časem - akorát zamrzelo, že diskuzní panely trvaly pouhou hodinu a nebyly nahrávány pro pozdější zveřejnění. Mimo psaní o hudbě taky organizuju menší koncerty, proto byl pro mě asi nejpřínosnější úvodní páteční panel „Slasti a strasti českého hudebního podnikatele“ moderovaný Davidem Urbanem (D Smack U), který ukázal, že většinu z nás trápí podobné problémy a přes časté „stěžování“ na tuzemské poměry má stále smysl se aktivně podílet na dění. Celou akci navíc provázela uvolněná atmosféra přející navazování nových kontaktů - v momentě, kdy se na pódiu sešli velcí festivaloví hráči, nebyla nouze o vtípky a narážky, vidět Michala Kaščáka (festival Pohoda) vyzvídat u Martina Elbournea headlinery příštího ročníku Glastonbury, bylo k nezaplacení.

Jakou kvalitu měly kapely, o které „se v dalších letech poperou všechny světové festivaly“?
Osobně mě žádná z prezentovaných kapel příliš nezaujala, neviděl jsem v nich potencionální headlinery světových festivalů, spíše zábavnou výplň odpoledního programu na některém z velkých českých festivalů typu Rock for People nebo Colours of Ostrava. Samozřejmě možná se pletu, uvidíme za pár let. Příště by neškodilo zařazení několika českých objevů, troufnu si tvrdit, že naše scéna na tom už dlouho nebyla tak dobře a přímé srovnání by bylo zajímavé – opravdu se musíme posadit na prdel ze zahraničních kapel?

Má akce typu Nouvelle Prague svoje opodstatnění i v České republice?
Jednoznačně, Česká republika je sice menší evropská země, ale hudbou se tady zabývá velké množství lidí – stačí se podívat, kolik se všude odehrává koncertů a festivalů. Zároveň stále nedosahujeme takové úrovně jako na západě, proto je potřeba předávat si zkušenosti a neustále se vyvíjet.

Info

Nouvelle Prague 2013
1. – 2. 11. 2013, areál pivovaru Staropramen, Praha

foto © Andrea Petrovičová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace