Články / Seriály / / 3na3

3na3: Boro, Borometa a Vlněna

3na3: Boro, Borometa a Vlněna

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 16.05.2014

„Alespoň polovina slibů by se měla plnit i mimo období Vánoc, takže voilà. Blbky z Bora vytahují čumáky z díry...“ A jak se do lesa volá, tak se z něj ozve, dnes dostaveníčko s dramaturgem a číšnicí (v jedné osobě) z brněnského klubu Boro, která se svými felas pořádá dvoudenní maratón lásky nazvaný Borometa. Akce, která bude v halách továrního komplexu Vlněna, má silný lajnap (Holz / Kalamata, Nod Nod, Kurac, Planety, Prodavač, Astronautalis a další) a znamená mnohem víc než jen dva dny venku. Kontexty jsou nejlepší kalhotky. Bro from boro.

Jaký prostor je Vlněna a jak se změnil za poslední dva roky, kdy se tam konalo už několik posledních akcí? Nějaká šance na záchranu?
K Vlněně mám hodně osobní vztah, vznikla tam moje kapela (Les Homosexuels, pozn. redaktorky) a dlouho jsme tam měli zkušebnu, stejně jako spousta kamarádů a známých. Genius loci a aura toho komplexu je nepopsatelná, dýchá tam tíha tovární minulosti a tělem prochází duchové a odosobněné vzpomínky na práci, která vyšla vniveč. Brownfield, který nyní oživuje několik soukromých firmiček a zmíněné vesměs hudební akce. Pokud se nepletu, místo takhle začali oživovat kluci a holky, kteří se zaštiťují pod hlavičkou Vlna - večírky, které na mě pokaždé udělaly nesmírný dojem. Snad se Vlňáci neurazí (neurazí, stejně v tom jedou s náma), když sem napíšu, že na jejich linku navazujeme. Mimochodem, v červnu se zvedne 5. Vlna.

Během posledních dvou let se na místě moc nezměnilo. Všude jen narážíš na kecy a výhrůžky, že se Vlněna bude bourat, jenže termíny demolice se furtpryč odsouvají. Nyní je nastavený termín na prosinec letošního roku - údajně s tím, že jsou tyto (ne)naplánované práce vázané na potenciální výstavbu hal pro Amazon někde na okraji Brna. Wtf? Situace je krajně nepřehledná, ani samotní správcové Vlněny pořádně neví, co jak bude. Bejvalka mého kamaráda měla ve škole besedu s radním městské části Brno - střed, kterého když konfrontovala otázkou, jak to teda s Vlněnou bude, dostalo se jí jen překvapených pohledů a zmatečných odpovědí, že o ničem neví. Tak kde jsme tyvole. Do všech koncertů se tak vchází s tím, že je možná poslední - téhle frázi jsme se však chtěli vyvarovat a nikde jsme ji nepoužili. Užívejme Vlněnu, dokud stojí a je k dispozici.

Borometa je festival? Logické vyústění několikaleté dramaturgické linky, zdravý hec nebo snad impulz do zimní sezony Bora?
Toho termínu bych se raději stranil, možná říkejme městský festival. Logické vyústění aktivit v Boru ano, dramaturgie Boromety vznikla úplně přirozeně, až na Němce Holz a Kalamata a Manuela aka O Manipulador se dobře známe se všemi vystupujícími a pravidelně spolupracujeme. Hec lajznout si dvoudenní akci vznikl z popudu nabídky na koncert Astronautalise. Zezačátku jsem koketoval s myšlenkou uspořádat mu koncert zase v Boru s tím, že bude velmi omezený počet lístků pro pár skalních. To nám nakonec naštěstí přišlo jako blbost, a tak jsme kolem něj vystavěli tenhleten lajnap, ze kterého mám osobně strašně dobrý pocit. Co bude na podzim, nevím; pokud se tenhle víkend osvědčí, jakože to má zatím parametry, že osvědčí, na podzim bychom rádi něco v podobném duchu zopakovali. Že víkend připadl do rozptylu Týdne města, je pak krásný bonus a kouzlo nechtěného, na Borometě pracujeme od ledna nebo února.

Jak se má a jak se bude mít Boro? Je udržitelné mít dobrou dramaturgii, sklepní díru mimo centrum města a zároveň ekonomickou stabilitu? Jak dobrý je dramaturg ekonom?
Momentálně jsme s čistým štítem ustáli kontrolu ze živnostňáku, což je interní info a asi bych ho neměl moc vynášet, ale couž. Tempo, kterým se v Boru sází koncerty, je pravděpodobně dlouhodobě neudržitelné, což si dobře uvědomuju - klub provozujeme prakticky jen ve dvou a ve spolupráci se spřízněnými promotéry; co to obnáší, si domyslí každý asi celkem rychle. Já jako dramaturg/promotér stojím úplně za prd, jsem nadšenecký nýmand, žádný profík. Kupecké počty, na které mi nestačí prsty obou pěstí, jsou pro mě totální ufo. Osobní podnikatelský záměr rovná se nula. Radši na koncertech zahučet, než rejžovat. Prakticky mi jde vždycky o to, mít na akcích kapely, které chci sám vidět, ale do Brna mi je nikdo jiný nepozve (básnická zkratka, ale vesměs to tak nějak bude), nebo píchnout známým na turné. Kapacita Bora je limitující, ale zároveň taková, že přesně vím, co si můžu dovolit. Cíl je mít hezké vzpomínky a zanechat stopu, až s tím jednou seknu, džbán se naplňuje, ochotně ho pak vyprázdněný přenechám mladším. Boru bych přál, aby stálo jako fakáč a dál fungovalo ještě hodně sezon, sílu máme, vůle možná pomalu vyprchává. Co bude po létě? Přece babí léto a Stázina Kubovi.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace