Články / Seriály / / 3na3

3na3: Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov

3na3: Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 15.08.2018

Eurotrialog, umístěn do malebného prostředí Mikulova, měl být uměleckým průsečíkem česko-rakousko-slovenské hudební nezávislé scény, ale už dávno se neomezuje geograficky ani jinak. Dávno? Letošní dvacátý ročník si opět zakládá na tom, že dává prostor nekomerční, nemainstreamové hudbě, vyhledává nové talenty, které staví vedle zavedenějších jmen a samozřejmostí je i spolupráce se všemi věkovými kategoriemi účastníků. Zakladatelem a neúnavným dramaturgem festivalu je Romek Hanzlík, koho jiného se tedy ptát…

Jak si představuješ ideální festival? Potkal jsi takový?

Ještě jako hudebník jsem zažil desítky, možná stovky všelijakých festivalů. Dnes, když se ohlédnu, tak mi kapely zcela splývají, ale co mi zůstalo v paměti, je, když se festival konal na nějakém neobvyklém nebo hezkém místě. Myslím, že Mikulov je takové neobvyklé a hezké místo. Na jednu stranu je nešikovně umístěné, tak u hranice, do Brna daleko, do Znojma ještě dále, odkud sem tedy mají diváci přijet? Jenže jak se přede mnou na silnici objeví cedule Mikulov, dostanu svírání do břicha a vím, že jsem na tom nejsprávnějším místě.

Jak vypadá příprava Eurotrialogu? Kolik vás je?

Celých dvacet let si nejvíc věcí řeším sám. Možná je to trochu omezující, protože jeden člověk má pochopitelně užší dramaturgický záběr, na druhou stranu dělám věci, u kterých přemýšlím, jestli se mi líbí a jestli se budou líbit lidem, a ty preferuju před komerční stránkou věci. Na akci samotnou pak mám osvědčený produkční tým, už jsem se naučil nedělat všechno.

Hlavní body festivalu?

Nejdůležitější je skutečnost, že slavíme 20. ročník. Kdo by to na začátku, v roce 1999 řekl že nekomerčně pojatý festival přežije tolik let? Z toho mám největší radost. A pak z umělců, kteří nevystupují v každé druhé vesnici, ale třeba jen u nás nebo na pár spřízněných akcích. Letos musím zmínit Lydii Lunch z USA nebo trio Bittová – Dusilová – Načeva. Ale taky třeba reinkarnaci na jediný večer již zaniklé skupiny Martina Kyšperského Čvachtavý lachtan.

Reflektujete coby festival nějak současnost, co se týká politických, společenských nebo ekologických problémů?

Politiku nikdy. Stánky politických stran odmítáme, i když s nimi třeba sympatizujeme. Myslím, že na festivalu to nemá co dělat. Naopak vítáme ekologická hnutí nebo společenské záležitosti. Letos budeme mít novinku – projekt Živá knihovna. Místo knihy si vypůjčíte osobnost.

Info

Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov 2018
24. – 25. 8. 2018 18:00
Mikulov
fb událost

foto © Vrbaak

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace