Články / Seriály / / 3na3

3na3: Never Sol vs. RBMA

3na3: Never Sol vs. RBMA

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 11.11.2014

Red Bull Music Academy je unikátní workshop pro muzikanty, producenty, lovce vinylů, zpěváky, MCs, orchestrální skladatele nebo třeba digitální beatmakery. Bez omezení žánru a profesionality. Mladí umělci se účastní přednášek světových legend, spolupráce ve studiích pod vedením zkušených mistrů, nočních jamů a živých vystoupení. Může být hudba smysluplnou celoživotní náplní i v Česku? Na letošním ročníku hudební akademie participovala Never Sol a tady je se svými dojmy. Zkušenostmi. Zážitky.

Co si představit pod Red Bull Music Academy? Každý ví, že se tam sjedou vybraní hudebníci z celého světa, že je to v Tokyu a že workshopy a sety účinkujících… Ale jaké to je na vlastní kůži?
Je to úplně nová zkušenost, hlavně sociální. Člověk najednou stojí tváří tvář 29ti lidem, které nezná, a má málo času, aby se s nimi poznal. Každý, kdo tam byl, má úžasný hudební přístup a velkou vnitřní svobodu v rámci kreativity. Je to ale psychicky dost náročné. Člověk si projde od pochybování o sobě sama k silné jistotě, proč je, jaký je, a proč dělá věci, které dělá, a navíc že je může dělat ještě riskantněji a s větší odvahou. Stejně tak jako každý dělá jinou hudbu, hraje jiný styl, tak odlišné jsou i osobnosti. Nevím, jak je to možné, ale když přišla chvíle na otázky po lekci, všichni se ptali na ty samé věci, které napadaly mě nebo které mě ani napadnout nestihly. Nechápu – přestože jsme byli každý zcela jiný, o hudbě a kreativitě jsme přemýšleli totožně.

Jaké je Japonsko, jaké je Tokyo?
Z Tokya jsem viděla pouze kluby, a to byl zážitek. Mají hlubokou atmosféru, velmi uvolněnou, skvělý zvuk. Po akademii jsme zůstali ještě čtyři dny, takže jsme si Tokyo prošli více. V Japonsku je vše podle pevně daných pravidel a kdo je nedodržuje, je za hlupáka, hlavně sám před sebou, a největším trestem je vlastní stud – to se mi líbí. Japonsko je odlišné, mají silné původní tradice, které uchovávají, i když Západ je tu hodně cítit. Těžko to shrnout do několika vět, tuhle zemi stojí za to navštívit.

Hudební jména, která bychom měli do budoucna znát? A bude mít účast na RBMA nějaký reálný efekt pro tvoji kariéru?
Myslím, že o tom tahle událost není, alespoň pro mě ne, je to o vnitřní práci a o tom, sám sebe v hudbě rozvíjet, to je efekt k nezaplacení, ten vám nikdo nevezme. A stojí za to poslechnout si hudbu každého účastníka akademie. Moje tipy: Torus, Parachute Pulse, Ah! Komsos, MMMOOONNNOOO, Lafawndah... je těžké říct jen několik z nich.

Jak se projevoval při akci organizátor, tedy Red Bull?
Já jsem Red Bull nevnímala, až na to, že všude byly lednice plné plechovek. Je dost štědré, jak k téhle akademii přistupuje, za celý pobyt jsem nemusela nic řešit, studia byla vybavena naprosto špičkově, člověk měl absolutní svobodu, všechno potřebné kolem sebe. Bylo by hezké, kdyby se do našich škol dostala alespoň část z toho, co může zažít člověk na takové akademii, ať už vnitřně nebo materiálně.

Info

www.redbullmusicacademy.com
www.neversol.cz

foto © Milan Formánek

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace