Články / Seriály / / 3na3

3na3: Ondřej Cihlář a Ondřej Bauer

3na3: Ondřej Cihlář a Ondřej Bauer

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 23.08.2018

Tuzemský label Tranzistor pořádá od počátku své existence revue, v nichž představuje své skupiny a jejich aktuální tvorbu, revue, které mívají pozoruhodné formáty. U příležitosti padesátého výročí vpádu ruských vojsk a následné normalizace chystá návrat kádrových přehrávek, které provázely hudebníky sedmdesátá a osmdesátá léta. Režie se jako obvykle ujmou herci z divadla VOSTO5 Ondřej Cihlář a Ondřej Bauer, kteří budou zároveň tvořit kádrovou komisi. Tak jsme se jich zeptali na jejich kádrové profily…

Celý nápad někdejších přehrávek ve spojení s vámi dává tušit ironický nadhled, tentokrát tedy s výročním historickým podtextem, na druhou stranu připomínání invaze v srpnu 68 má pro nás silně neveselý kontext. Prezident dělá, že žádný srpen nebyl, vypískaný premiér u budovy Českého rozhlasu je bývalý člen StB a podobných paradoxů bychom našli celou řadu. Jak se díváte na aktuální české teatrum mundi?

OnC: Ano, situace padesát let po invazi je alarmující, ale vzdychání si mezi svými na jednom břehu nemá valný význam. Je třeba najít odvahu a srozumitelný způsob, jak trpělivě přesvědčovat i druhý břeh naší společnosti, že je mnohé za hranou a co už je lež. To ovšem znamená mít sílu a odhodlání pustit se do řeky stále divočejší a špinavější. Všichni, kdo se o to pokoušejí, mají můj respekt.

OnB: Naprosto souhlasím s Cihlínem, zároveň doufám, že některá hudební sdružení budou mít i písně o lásce jako takové. Naše spojení snad může mít výsledek ten, že si budeme dělat prdel jak z „přehrávkového oseru” tak ze „žíly trhajících si umělců”.

Víte, které skupiny vás na přehrávkách čekají, máte naposloucháno nebo to bude otázka improvizace? Jak jste se vlastně dostali k labelu Tranzistor?

OnC: Pojí nás dlouholeté přátelství s šéfem Tranzistoru Davidem Landštofem, což by ale nevedlo ke spolupráci na Přehrávkách, kdyby kapely, které zahrají, nebyly zajímavé. Většinu kapel naposlouchanou mám, ale reagovat na předvedené hraní budeme moct až bezprostředně, takže se spojí příprava s momentální kondicí hudebních těles.

OnB: Tvorbu většiny kapel znám a s většinou se známe i osobně. Baví mě různorodost, jakou Tranzistor sdružuje. Večer jako takový může přinést spoustu překvapení a vody na náš mlýn může přitéci kubík… nebo dva. Těším se, v kolika kapelách bude David L. bubnovat.

Na čem jste vyrostli, co se poslouchalo u vás doma? Nejsilnější hudební zážitek z dětství?

OnC: V dětství mě ovlivnil vkus rodičů – tzn. od písniček Osvobozeného divadla a Semaforu přes Starce na chmelu a folkáče až k Mertovi, Mišíkovi, Pražskému výběru atd. Z Polska se na kazetách vozili taky zahraniční undergroundové legendy.

OnB: Já vyrostl na Sex Pistols a Svatym Vincentovi, prokládanym Pink Floydama a Psíma vojákama. Pak a Plastici a Bulis, a když přišlo jó na lámání, tak Kuře v hodinkách. Každopádně v šesti letech sem byl s našima na posledním koncertu Hrdinů nový fronty. A to si pamatuju dodnes.

Info

Tranzistor
28. 9. 2018 21:00
Letní Letná, Praha
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace