Články / Reporty

A potom to prišlo... Neon Festival

A potom to prišlo... Neon Festival

redakce | Články / Reporty | 27.06.2016

Pred začiatkom minulého víkendu som tak ako aj veľa mojích známých mal aj ja dosť veľkú dilemu, kde a ako stráviť nadchádzajúce dni, kedže sa prekrývali dve veľké akcie – už celkom tradičný duchonkový Trident Festival a nováčik medzi letnými open air podnikmi, bratislavský Neon Festival. Prvý ročník Neonu sa prezentoval veľmi silným line-upom, ktorý zahŕňal široku škálu elektroniky od drum’n’bassu až po psytrance, ale jednoznačným ťahákom bol headliner, ktorého netreba špeciálne predstavovať – britská formácia Underworld. Táto kultová skupina, ktorá je známa aj svojim počinom k soundtracku filmu Trainspotting, taktiež nemenej kultovej záležitosti, sa predstavila na Slovensku vôbec prvýkrát a bol by určite hriech nechať si ujsť takúto príležitosť.

Na to, že sa jednalo o úplne prvý ročník, musím uznať, že po organizačnej stránke bol Neon zvládnutý veľmi dobre, od zabezpečenia areálu na Zlatých Pieskoch, kde sa dokonca v danom čase konalo viac akcií, až po nepatrné detaily, ako boli milé hostesky, ktoré so širokým úsmevom na perách vítali návštevníkov. Na môj vkus boli stánky s alkoholom trošku príliš preplnené vodkoidnými destilátmi, kdežto stánok s vínom alebo niečím slabším sme tam celý čas hľadali márne.

Sobotný podvečer započal v sprievode mladého talentovaného Inkwalla. Aj keď je mladučký, už teraz vidno jeho hudobný prehľad, ktorý mu môže závidieť nejeden starší kolega. Výborná selekcia rozhýbala prvých návštevníkov, ktorí postupne prichádzali aj v sprievode beatov ostrieľaného Stameho. Nasledovala djka, čo je viac sexi žena ako djka? Švajčiarska Nora En Pure rozhýbala dav svojím indie dance setom. Fanúšikov deep techna v sobotu potešil aj rodák z Rotterdamu Eelke Kleijn, ktorý svoj set hrotil od úplného začiatku, až do prvých búrkových kvapiek, za sprevádzania psychadelickej vizuálizácie.

Organizátorov aj návštevníkov síce búrka na chvíľu postrašila, ktorá sa prihnala na Bratislavu, no naštastie sa po dvadsiatich minútach, počas ktorých sa život na festivale zastavil, mohlo pokračovat vo všetkých aktivitách. A potom to prišlo. To, na čo vsetci čakali. Underworld.

Po zvukovej stránke bolo v tomto prípade naštastie všetko v poriadku, možno čo trošku prekvapilo a sklamalo, bola vizuálna stránka. Na to, že sa jedná o jedných z priekopníkov tohto žánru, by sa dalo organizátorom vytknúť, že na velkom plátne sme mali možnost vidieť len názvy jednotlivých trackov a nič k tomu. Ale odhliadnúc od tohto detailu bol koncert fantastický, ľudia sa bavili a celková atmosféra bola magická.

Po Underworlde sa na pódiu predstavil Rudimental DJ set, takisto s našlapaným tracklistom. Trošku zamrzí, že neboli prítomni aj členovia kapely, lebo z BA City Beats z pred troch rokov si ich pamatám ako takmer dokonalých, ale všetkých učastníkov Neonu napriek tomu jeho beaty vyhecovali na maximum. Celý podnik uzatvorila už legendárna trojica slovenských harcovníkov techno scény Toky & Dalo & Boss.

Neon festival dopadol na výbornú, zahájenie letnej festivalovej sezóny si môžeme odškrtnúť ako stopercentné a už teraz sa môžme tešiť na nasledujúce ročníky.

Info

Neon Festival
25.6.2016, Areál Zlaté Piesky, Bratislava

text © Michal Dzubina
foto © Filip Kůstka

Live: Underworld (uk)
Colours of Ostrava 14.-17. 7. 2016 Dolní oblast Vítkovice, Ostrava

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace