Články / Profily

Africký hrdina Sinkane

Africký hrdina Sinkane

Anna Pleslová | Články / Profily | 28.11.2014

Dřív se mu říkalo ten „black boy“ z Caribou, of Montreal nebo Yeasayer. Začínal na punkrockové DIY scéně, když ve školní kapele Tuhá kreveta bubnoval jako o život, pak se zdokonalil i v kytaře a na basu. Takový multiinstrumentální klučina se hodí vždycky.

Sinkane, vlastním jménem Ahmed Gallab, postupně odkoukal postupy z profesionálního hudebního světa a rozhodl se založit svůj vlastní projekt. Slovo „sinkane“ ale ve slovníku nenajdete, mladý Ahmed tenkrát jen špatně slyšel italské slovíčko „cinque“ v písni od Kanye Westa. Domyslel si, že to bude asi nějaký africký hrdina, a skvělé jméno bylo na světě.

Aby člověk pochopil celou jeho tvorbu, je nutné vrátit se ke Gallabovým kořenům. Jeho rodina pochází ze Súdánu, kde taky strávil dětství. Později se všichni přestěhovali do Columbusu, Ohia a nakonec do New Yorku. Díky rodičům naposlouchal v mládí dost spirituálního jazzu, což v jeho tvorbě později vyplavalo napovrch. Naproti tomu si ujížděl i na Pearl Jam, Nirvaně nebo Radiohead. Velmi barevný mix, a přesto v jeho hudbě přítomný. Možná proto je tak sytá a nenudí.

Sinkane od roku 2007 vydal pět nahrávek a s každou zkoušel něco nového, jiného. Debutové album vás vrhne do jiného světa: psychedelický rock, šedesátky, něco elektroniky, rozvleklé mlhavé vokály v androgynní úpravě. Díky bohu, že Ahmedův nejoblíbenější nástroj jsou stále bubny, protože to zatraceně šlape, žádné unylé zpívánky v duze. Jim Jarmusch by se vůbec nemusel stydět použít celou desku jako soundtrack do jednoho ze svých filmů.

Na další desce Mars se vrací ke svým kořenům, tedy súdánské hudbě, nejvýrazněji asi ve skladbě Warm Spell. „Africká dechovka“ s nečekaně asijskými prvky, taková je jeho hudba. Zkuste zadat sudan music na YouTube a uvidíte sami. Ale v tradičních rytmech se nejvíce nese hlavně poslední album Mean Love - Sinkane se vzdaluje předchozí tvorby a zcela se vrací do rodné Afriky, ubývá elektroniky, přibývá zpěvu. Osm ani ne čtyřminutových tracků jsou spíš jen takové písničky, než složitě vystavěné skladby. A přestože jsem zastáncem čisté hudby s živými nástroji, na Mean Love chybí zajímavá nadstavba, Sinkane sklouzává do naivity a všednosti. Jediné dva diamanty představují singly Hold Tight a How We Be, jež se vám pod nánosem těžké basy pomalu zavrtávají pod kůži.


Ze Sinkaneho je ještě cítit mladické nadšení z toho, co dělá, snaží se zkoušet nové postupy a objevovat nové žánry. Milujete nadšené lidi se zápalem pro věc? S jejich hudbou je to potom jako s pizzou - i když je někdy o něco horší, pořád je dost dobrá.

Info

Sinkane (uk)
www.sinkane.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Full Moon Stage 2024: ||ALA|MEDA||

redakce 22.03.2024

Hutné a pestré taneční rytmy doplňuje industriální produkce i jasně psychedelické poselství, daleko nejsou karibští experimentátoři a rukodělná elektronika Nyege Nyege.

Full Moon Stage 2024: Lenhart Tapes

redakce 21.03.2024

Projekt, za kterým stojí někdejší srbský kulturní publicista, bývalý člen noiserockové kapely Klopka za pionira a dua Pamba Vladimir Lenhart.

Full Moon Stage 2024: Aunty Rayzor

redakce 20.03.2024

Její rýmy vždy krájející správný beat s precizností skalpelu jsou jedním z nejvýraznějších exportních produktů Hakuna Kulala po boku dalších raperek jako MC Yallah.

Full Moon Stage 2024: Fat Dog

redakce 20.03.2024

Pětice pokračuje v ADHD produkci scény okolo klubu Windmill (Black Midi, Squid), tamní kapely se nerozpakují mixovat téměř cokoli, co projde kolem nich.

Full Moon Stage 2024: Derya Yıldırım & Grup Şimşek

redakce 19.03.2024

Fenomén anatolské psychedelie pronikl do širších kruhů před více než dekádou, skupiny jako Baba Zula jej prosadily mezi hudební fajnšmekry.

Full Moon Stage 2024: Irreversible Entanglements

redakce 18.03.2024

Jejich improvizovaný, konfrontační způsob hraní v propojení s mluveným slovem je zbaven jakékoliv abstrakce a místo toho volí formu jasného, ritualistického apelu plného hněvu.

Full Moon Stage 2024: Freekind.

redakce 18.03.2024

Za jemnými elementy R&B, jazzu a neosoulu nasátými něžností a křehkostí na míru Lauryn Hill se skrývá prosté motto „be free. be kind“.

Vojde francúz do potravín a vypýta si melón (Mezerg)

Dušan Šuster 29.06.2023

Donútiť jazz a tanečnú hudbu, aby existovali v symbióze, je neľahká výzva. Mezerg však práve na nej vybudoval svoj autorský rukopis.

Spodní proudy moderního žití (Dry Cleaning)

Jan Krejča 24.03.2023

Nikdy jsem nevěřil v linearitu hudebního vývoje, nikdy jsem neuctíval interprety ani kapely víc, než bylo nutné. Počítal jsem vždy s niternou intuicí, která mě přivábí k něčemu výjimečnému.

Full Moon Stage 2023: Tramhaus

redakce 15.03.2023

Nizozemská postpunková senzace stihla za dva roky existence vydat sotva hrst písní a už se z nich stala jedna z nejžhavějších evropských nadějí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace