Články / Offtopic / / Komix

Co je Kůstek zač?

Co je Kůstek zač?

Martin Šinkovský | Články / Offtopic / / Komix | 01.08.2019

Kůstek Jeffa Smithe začal vznikat na počátku 90. let a okamžitě vystřelil mezi komiksové hity. Postupně se proměnil v kultovní dílo a vycházel neuvěřitelných třináct let. Původně byl černobílý, ale v prvním desetiletí nového milénia získal barvy a jeho sláva tak mohla pokračovat. Přestože jde o dílo primárně určené dětem, Smith dokázal vybudovat poutavý a neskonale vtipný příběh, který přesahuje jakékoliv věkové vymezení. Třetí kolorovaný svazek, z celkových devíti, nyní vyšel pod názvem Oči bouře.

V Údolí, kam z Kůstkova prchli bratranci Ferda, Podfa a Švanda Kůstkovi, značně přituhuje. Velké kraví dostihy, pečlivě a podrobně zmapované v druhém svazku série Kůstek, naplno odhalily Podfovu kšeftařskou náturu, s níž se nebojí tahat peníze (respektive vejce, které jsou v Údolí oficiálním platidlem) z nebohých vesničanů. Jenže velký podfuk se sázkami na falešnou krávu nakonec skončil fiaskem a před lynčem Podfu a Švandu zachránil hostinský Lucius. Ten si na oplátku vybírá svou odměnu, a oba Kůstky tak čeká několikaměsíční šichta v Luciově podniku U Sudu. Nebyl by to ale Podfa, aby se nepokusil z blížící se otročiny vytřískat něco pro sebe…

Do toho se naplno začínají projevovat schizofrenní nálady křehké Trnky, do které je až po uši zamilovaný Ferda. Její střípkovité noční můry dostávají pevnější obrysy, a aby toho nebylo málo, znervózňující sny má i Ferda. Oba zrovna dlí u Babči Ben, která rozhodně není, čím se zdá být. Tedy hodnou a starostlivou důchodkyní, která pečuje o svou vnučku Trnku. To ostatně ukázaly i zmiňované kraví dostihy, které dokázala opět s přehledem vyhrát. Neptejte se, jak je možné, aby dobytčí závody vyhrál člověk. U Jeffa Smithe je možné úplně všechno.

Autor ságu Kůstek prošpikovává gagy, situačním i slovním humorem, zvesela například rozvíjí Ferdovu lásku k Bílé velrybě. Ten čte z Melvillova románu všem na potkání a je mu jedno, jak moc je s tím otravný. Jeho fascinace tímto dílem vrcholí snem, v němž Ferda zastupuje jednu z postav knihy a zároveň naráží na problémy, které řeší v Údolí.

Svět, v němž se postavy pohybují, odhaluje svá tajemství postupně. Ve třetím svazku se vyjeví Trnčina i Babčina minulost a některé náznaky z předchozích dílů začínají zapadat do celkového obrazu. Vše v divokém rytmu akčních situací, které střídají téměř statické strany s břitkými a úspornými dialogy pointovanými do gagů, které se tvůrci naučili využívat před sto lety ve filmových groteskách.

Přestože Jeff Smith vytvořil komiks pro děti, rozhodně nešetřil na plnokrevných dějových linkách, které ke knize připoutají i mnohem starší čtenáře. Oproti zběsilé dvojce je třetí kniha Oči bouře přeci jen poněkud temnější a nabízí mnohem více děje, zároveň si drží výraznou nadsázku. Uvidíme, jestli se někdy dozvíme, co jsou vlastně Kůstci za živočišný druh. Zatím to pro nás zůstává záhadou.

Info

Jeff Smith - Kůstek 3: Oči bouře (Crew, 2019)
web nakladatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace