Články

Co právě v elektru kutěj: ztraceni v kruhu

Co právě v elektru kutěj: ztraceni v kruhu

Richard Kutěj | Články | 05.05.2018

Radost a svěženka elektronického přelomu zimy/jara u nás? Silhouette a jeho debutové album Lost in the Circle. Silhouette přesvědčivě míchá experimentální elektroniku, techno i ambient. I přes hraní několika stylů najednou zní album celistvě a dotaženě, to díky vyvážené producentské práci, kde své přesné místo mají poklidné a zádumčivé plochy i nabíjející taneční blikavost. Lost in the Circle tak neztrácí energii od první do poslední sekundy. Album vyšlo u Krmelec Recordings, samotný Silhouette jinak na scéně není nováčkem, tvoří také coby Chik a ještě letos chystá další zajímavé věci.


Tvrdé beaty a zvukově košatá analogová zběsilost. V Eclipsed se sešli zástupci dvou kultů slovenské elektro dark scény, kompletní sestava experimentujících Samhain a KeyHead z elektro-industriálních KIFOTH. Společné dílo zní znepokojivě, neuchopitelně, elektronické zvuky, plochy a samply vytvářejí až horečnaté stavy. The Probabilistic Mind je intenzivní zvuková masáž i do detailu promyšlená práce. Náročné album je zároveň i barevné, hypnotická a těžká místa střídá divoká tanečnost, baví i široké spektrum používaných zvuků. Vyšlo u bratislavského labelu Alliens Production. A zajímavost závěrem. Názvy písní podle pořadí dávají dohromady větu, která má vystihnout filozofii celého alba.


Stroon hraje již několik let v 1. lize slovenské elektronické scény a první příčky obsazuje i s letošním albem Vice Laboratory. To svou propracovaností odmění za soustředěný poslech, uspokojí ale i náročného klubového tanečníka. Ostré hrany i jemné zvoučky, zacyklené plochy prostříhané tanečními beaty. Stroon tracky řeže ostře jako skalpel, takže album jede v neustále se měnící energii, žádná plocha netrvá zbytečně dlouho, vše naskládáno matematicky přesně, zabaleno v krystalicky čistém zvuku. Vydali Starcastic/Deadred Records.


Silný debut přináší švédský projekt Teahouse Radio na albu Her Quiet Garden. Symbioza nežně rezonujících ploch a dronů, doplňující zvuky, vše místy kropené zvláštními posmutnělými melodiemi. Ano, ambient ve své nejčistší podobě, hraný bez patosu a energicky. Ani tu nejde o žádného nováčka, producent a skladatel Pär Boström tvoří i dark ambientní projekty Kammarheit či City Last Broadcast. Letošní album projektu Teahouse Radio je navíc výběrem skladeb, z nichž nejstarší vznikaly již v roce 2004. Vyšlo u Hypnagoga Press, který švédský producent provozuje se svou sestrou, všestrannou umělkyní Åsou Boström. Sourozenci spolu tvoří i ambientní projekt Hymnambulae.


Klasický sedmipalec na čirém vinylu vydal na počátku května ostravský zvukový experimentátor Säkkikangas. Ten se věnuje abstraktním skladbám, kde pracuje s terénními nahrávkami i elektronickými zvuky a ruchy a také se svým vlastním efektovaným hlasem. Side A nabízí jemně vrzající práci a klikání, ukončené elektro zkresleným běsem. Side B je proměnlivá noiseová stěna zkreslených šumů a hluků, která přejde ve vyklidněný abstraktní tvar. Vyšlo u experimentům nakloněného labelu Korobushka Records.


Stále v tvůrčím procesu je již dlouhá léta osobnost naší temné elektro experimentální scény Vladimír Hirsch. Nyní finalizuje nové album Katagenesis, které volně naváže na vynikající loňské Scripta Soli. Spolu s Martinou Sanollovou a Tomem Saivonem, tedy coby Skrol, pracuje na remaku desky Geometrie nevědomí, kterou původně vydal v roce 2000 pod hlavičkou svého projektu Zygote. Album by pod novým názvem mělo vyjít koncem roku u portugalského labelu Voraus Records. Aby toho nebylo málo, vydal Hirsch v digitální podobě Instroscan (2016), jenž patří pod další jeho alias Subpop Squeeze.


Info

foto: Silhouette (archiv Krmelec Recordings)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Full Moon Stage 2024: ||ALA|MEDA||

redakce 22.03.2024

Hutné a pestré taneční rytmy doplňuje industriální produkce i jasně psychedelické poselství, daleko nejsou karibští experimentátoři a rukodělná elektronika Nyege Nyege.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Full Moon Stage 2024: Lenhart Tapes

redakce 21.03.2024

Projekt, za kterým stojí někdejší srbský kulturní publicista, bývalý člen noiserockové kapely Klopka za pionira a dua Pamba Vladimir Lenhart.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace