Články / Recenze

Crust, kterej ztratil a našel duši (Okkultokrati)

Crust, kterej ztratil a našel duši (Okkultokrati)

ScreamJay | Články / Recenze | 07.12.2016

OHODNOŤTE DESKU

Vzpomínám si na to parný odpoledne, vzduch se lepil na kůži jak laciný tetování ze žvejkačky. Brilantní modř, opar z rozlitýho piva a vydýchaný šaptitó na festivalu Brutal Assault. Už tehdy jsem věděl, s kým mám tu čest, už tehdy jsem věděl, že pot je jedinej warpaint, kterým si dobrovolně zamažu ksicht. Okkultokrati mi však nebyli souzení, zvuk řezal jak pila, cupoval špunty v uších, strašně to bolelo, dusil jsem se. Co uděláš, když je zvukař idiot? Vhodíš ručník do sauny a spokojíš se s druhou crustovou jistotou, Martyrdöd. Jenže...

Okkultokrati měli už tou dobou diskografii rozvrstvenou do tři různorodých třetin. Debutovka No Light for Mass tak nějak pudově vycítila, že když je potřeba, beaty musí jít dolů, a když je to vyloženě nutný, místo tří strun postačí jedna. Láska, která voněla laciným deodorantem a za důvěru oplácela nedisciplinovaným power violence. Sprostej punk a navíc vypalovák Tomb City Rockers, co zněl jako zprzněná hitovka od Slipknotů. To druhá řadovka Snakereigns už klamala tělem. I když otvírák kýval hlavou a házel vyčpělý úsměvy, v gestech se dala číst komplexnější atmosféra, ba dokonce náznak jakési pseudopsychedelie. Na hmatníku bylo pořád zbytečně moc strun, Norové se však proměnili v ukřivděný děcko, co ti vynadá z bezpečí doommetalový náruče (bez přehánění, Acid Eagle One byla bezmála tradiční doomovkou).

Jako když poslední desku Cancer Bats oblíkneš do křiváku! Třetí Night Jerks se už vysloveně topila sama v sobě. Na oko formálně učesaná nahrávka najednou nejistě přešlapovala v ambientních mezihrách a vrcholila čtvrthodinovou Cosmic Wynter, kde se crust obešel beze struny. A bez crustu. Musel jsem se ptát, kam bude dál směřovat kapela, která se pevně drží jistoty dřevního sludge, a zároveň má dost odvahy experimentovat. Odpověď nabízí stále ještě aktuální novinka Raspberry Dawn, která vyšla poprvé ve výhradní režii respketovanýho labelu Southern Lord.

Tak moment, tohle zní jako hlasitější stoner rock, co na patře zanechává příchuť postpunku! Co se to mezi fjordy za ty dva roky událo? Špína vyšťouraná zpod nehtů, strečový džíny a vintage rock'n'roll zabedněný v dubovým sudu, až po krk v brandy. Rozostřený řev starého mladého Marilyna Mansona. Syntezátory a mile tupé bicí v tracku We Love You, elektronické, dronové vlnění v Leave and Be Gone, ale především ta atmosféra. Jako kdyby crust pookřál a vydal se složit poklonu pro Nicka Cavea, musíš mít náladu ztratit náladu, musíš čekat neočekávané. Smývám ten uponecej warpaint, zbytky veškerý nostalgie, košili výjimečně zapínám i na poslední knoflík a víc než kdy jindy tvrdím, že zmýlená neplatí. Dost možná, že tou tvůrčí odvahou Okkultokrati nakonec překvapili i sami sebe, jinak si tu autentickou lehkost neobhájím. Černá je věrná, ale v duhový ti to na parketu tentokrát bude slušet víc.

Info

Okkultokrati - Raspberry Dawn (Southern Lord, 2016)
www.okkultokrati.bandcamp.com

Live:
Okkultokrati (no) + Figūras (lv)
8. 12. 2016 20:00
Klub 007 Strahov, Praha

www.facebook.com/events/338513299872332
www.facebook.com/klub007strahov

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace