Články / Sloupky/Blogy

Desky roku 2017 podle Full Moonu: 3. místo

Desky roku 2017 podle Full Moonu: 3. místo

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 03.01.2018

Výročním žebříčkům je věnován celý tento týden, představujeme pět domácích a zahraničních alb, která se v hlasování redaktorů a dalších přispěvatelů Full Moonu umístila nejvýše, v pátek pak s celkovým vítězem oznámíme kompletní pořadí. Balancírovali jsme již dvakrát (znáte jak páté, tak i čtvrté místo), tentokrát do třetice subjektivních radostí a krásných bolestí.

Domácí

3. ±0 – s/t (Full Moon Forum) 41 bodů
"Nejdřív ti to přijde jako dobrej nápad, protože je to architektonickej symbol, trochu tajemnej, ale pak zjistíš, kolik to nese praktickejch problémů, může se to používat ve více variantách... Aspoň se o nás lidi tolik nedozvědí." Takhle zpěvák Matyáš Švejdík uzavřel rozhovor s ±0 v březnovém Full Moonu a je dobře, že se to úplně nepovedlo. ±0 jsou jednou z těch kapel, které nejenom že se nikam necpou, ale ještě navíc se mezi sebou sotva dohodnou, kam že by se to vlastně cpát měli. A možná díky tomu se tak nějak plíživě dostanou i tam, kam by to nikdo nečekal, jako třeba před americké Preoccupations. Nebo tak vysoko v téhle anketě. Čtveřice architektů prožila parádní rok a naučila nás novou klávesovou zkratku. A zdaleka nejen nás.

"Když jsem se naivně zeptal, jaký žánr ±0 vlastně hrajou, odpověděl mi jeden vtipálek: No, je to takovej rybník. Měl nakonec pravdu. Kytarový osmdesátky víc než devadesátky, ale pořád stejně daleko. Rybník instrumentálních ploch a sevřený texty. Jsou tu slabší chvíle, kdy kapela působí, jako by se nechala až příliš unášet atmosférou a ztratila se sama v sobě. Jsou tu ohromně silný chvíle – Občas je jedna z nejlépe vygradovaných písní, jakou jsem od české kapely za poslední roky slyšel. Přehrada a Žižkov nabízejí další momenty, kdy si můžeme říct: Konečně ta generace zase dorostla." (Jakub Peřina, Full Moon #72)


47 hlasujících vybíralo ze 109 alb



Zahraniční

3. Slowdive – s/t (PIAS) 27 bodů
Shoegaze. Žánr, který bude s rokem 2017 jistě spojován, respektive s návraty jeho klíčových představitelů. Kromě Slowdive se objevilo také nové album Ride, My Bloody Valentine ho na konci roku stihli alespoň oznámit. Ale budou to mít těžké, Slowdive dali dohromady nahrávku, která nejenže se vyrovná těm ze začátku devadesátých let, ale mnohdy je dokonce předčí. Nezapírá svůj žánr, ale redefinuje ho a posouvá k současnosti mnohem blíže, než se to povedlo mnoha jejich o generaci mladším následovníkům.

"Kapelou navíc zmítaly tvůrčí rozpory a chvíli na to se nad značkou Slowdive na dvě dekády zavřela voda. Reunion v roce 2014 doprovázely zkazky stran nové desky, kterou se britská pětice od začátku zaklínala. Ta nakonec po dvou a půl letech od návratu na pódia skutečně přišla a od prvních tónů je znát, že kapela si dala setsakra záležet. Každičký akord sedí s přesností na milimetry, každá sloka či riff tu mají své místo, slouží celku. K produkci Slowdive nikoho nepustili a pro vydání zvolili malý nezávislý label Dead Oceans (Akron/Family, Califone, Mitski)… Náhoda? Na ty Slowdive v roce 2017 nespoléhají." (Shaqualyck, Full Moon #73)


58 hlasujících vybíralo z 211 alb

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 1. místo

redakce 04.01.2024

Výsledky nejsou nic menšího než vzrušující. Redakční hlasování o nejlepší nahrávku roku 2023 ovládli...

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 2. místo

redakce 03.01.2024

Jedno údolí je magické i skličující, to druhé syrové a vznětlivé jako troudná sojka, neukojitelný hněv.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace