redakce | Články / Rozhovory | 30.01.2020
Jirku Giesla budete znát z kapel Dead Popes Company nebo The Finally, taky jste možná registrovali jeho bohulibé podnikatelské záměry. Coby šumperský patriot se nehodlá nikam stěhovat a vedle touhy oživovat historické centrum města činí i praktické kroky. Provozuje rodinnou kavárnu Pikola, k níž aktuálně přidružil vlastní pražírnu, pořádá koncerty, cestuje, aby viděl, pije, aby žil. Pročež byl tím povolaným, kdo má na starost i na svědomí kávu značky Full Moon, kterou si můžete koupit v našem e-shopu. Dobrá chuť, dobrá mysl.
Kolik kafe vypiješ denně?
Přestal jsem to počítat, protože lidi dost šokuje, když řekneš třeba osm, ale v průměru to bude osm až dvanáct šálků. Espresso i filtr. Tím, že si teď sami pražíme, tak toho piju víc, abych kontroloval kvalitu.
Jakou odrůdu kávy máš nejraději?
To asi neumím říct, protože když něco piju déle, tak jsem toho přepitej. Je to jako s hudbou, víme. Ale poslední dobou mě některé odrůdy a jejich způsob zpracování docela překvapily. Takže letos mě hodně baví odrůda Maragogype, která se vyznačuje mimo jiné fakt velkými zrnky.
Jaký způsob přípravy preferuješ?
Filtrovanou kávu rozhodně. Hrozně fajn se popíjí a není tak intenzivní jako espresso. Mám takový pondělní rituál, kdy piju jen filtrované kafe a nezapínám espresso mašinu.. Za den stihnu tři až čtyři velké šálky a většinou pokaždé zkouším jiné kafe z různých pražíren.
Proč bych měl chodit do kaváren, když si zrna můžu umlít a uvařit doma?
Za sociálním kontaktem, skvělým baristou, který je rád, že tě vidí, a zeptá se tě, jak se máš, nebo třeba naopak za kouskem klidu. Utéct do malé kavárny, kde tě nikdo nenajde a nemusíš naopak mluvit s nikým a jen si užíváš kafe a atmosféru místa. Nicméně do kavárny je podle mě super chodit na dobře připravené espresso, které si doma prostě neuděláš, pokud nejsi geek, který dá do vybavení desetitisíce. Doma si můžeš připravit skvělé filtrované kafe s poměrně levným vybavením.
Kde dělají nejlepší kávu?
Nikde. Takové místo neexistuje, protože neexistuje nejlepší káva.
Ve které kavárně ti je nejlépe?
Mám rád podniky, kde je spousta světla a dobře zvolený playlist. Odvíjí se to podle nálady. Pokud jdu sám, mám radši klidnější místa, ale pokud jdu s někým, nevadí mi rušný podnik, kde je hodně lidí, protože i to dělá zajímavou atmosféru. Každopádně mě poslední dobou baví třeba brněnský Friedrich, ale i klasiky jako Industra, pražská Ema, Onesip Coffee, Jazz Fresh Café v Olomouci. Ale ve spoustě kaváren jsem ještě nebyl, že jo… Neměl bych zapomenout na můj oblíbený espresso bar Tima Wendelboea v Oslu. Vlastně nevím proč, ale je super sedět tam venku na lavičce, pít skvělý kafe a koukat do ulice. No a svoji kavárnu mám teda taky fakt rád.
Potřebuje káva mléko a cukr?
Myslím, že ne. Pro mě je kombinace kávy a mléka dodnes nepochopitelná. Paradoxně mám hodně rád mléko, ale v kafi mi vůbec nesedí a je mi z toho špatně. Cukr je miláček spousty lidí. Mají na něm závislost, kterou si mnohdy nechtějí přiznat.
Nejlepší doplněk kávy?
Voda.
Je káva droga? A jestli není, čím je?
Je! Mě se teda extrémně nelíbí označení legální droga, ale vlastně to tak je.
Espresso, nebo filtr?
Ráno espresso, odpoledne filtr.
su 08.01.2021
Sochař a fotograf Richard Wentworth prohlásil, že cigaretová krabička, podpírající nohu od stolu může mít v sobě větší sílu než sochy Henryho Moorea... Rozhovor.
Michal Pařízek 08.01.2021
Její výstavu Evokativ vyhlásil britský deník The Guardian výstavou roku, většina snímků přitom vznikla před několika desítkami let. Talent a dílo Libuše Jarcovjákové v rozhovoru Michala Pařízka.
Maria Pyatkina 07.01.2021
Právě zážitky ze soudní síně, komunikace s orgány a návštěv milovaného v cele daly vzniknout projektu Aigel, který přinesl do ruského undergroundu nová ostrá témata.
Anna Mašátová 07.01.2021
Co přinesla letošní krize, co musí zvládat kapelník i jaký je stav bigbandové scény hodnotí v následujícícm rozhovoru kapelník Cotatcha Orchestra.
Lukáš Grygar 06.01.2021
"Tomáše jsem potkal v jeho pětadvaceti, teď si ke třicetinám nadělil druhou sólovou desku a navrch debut dvojice Něco něco, kterou tvoří s Alžbětou Trusinovou." Grygar zpovídá Tkáče.
Jakub Peřina 06.01.2021
"Představte si, že je vám čtyřicet sedm let a vydáváte svojí dvanáctou desku. Jaké jsou vůbec šance, že bude jedna z vašich nejlepších?" ptá se Jakub Peřina v rozhovoru s…
Golden Schwarz 18.12.2020
Iniciativa Dokořán se jmenuje sdružení, které už roky dělá Karvinou lepší. Jak se místu daří?
Libor Staněk 15.12.2020
Playlisty temných nálad několika posledních dekád, které se přívalem společenských krizí stávají čím dál úzkostnějšími? Nejen o knize dua Veselý Hroch.
Nela Bártová 14.12.2020
Měli bychom chodit do ulic více demonstrovat a nadávat. Snad brzy přijde událost, která vyvolá chybějící spontánnost, říkají Bare Escape, kteří letos chystají už druhou desku.
redakce 10.12.2020
Poslední výběr nejlepších textů za deset let Full Moonu připravil šéfredaktor Michal Pařízek.