Články / Seriály

Food Moon: Bistro Střecha

Food Moon: Bistro Střecha

redakce | Články / Seriály | 09.02.2021

Jídlo, po kterém zůstane dobrý pocit, chutná nejlépe. O recepty do pravidelné rubriky jsme poprosili tentokráte Bistro Střecha, veganský podnik provozovaný Sociálním družstvem Střecha, mezi jehož zásady patří krom upraveného jídelníčku také sociální podnikání. Na Střeše pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím, případně po výkonu trestu. Podnik nadále rozváží, chcete-li vyzkoušet, jak chutnají následující dobroty, objednávejte na stránkách bistra.



"Parmezán"
1 hrnek slunečnicových semínek

Na kapce oleje opražíme 1 hrnek slunečnicových semínek. Po vychladnutí rozmixujeme (ideálně ne tyčovým mixérem, ale když nejde jinak, půjde to taky) se lžící lahůdkového droždí a půl lžičkou soli. Recept může fungovat i s použitím ořechů, jiných semínek či jejich kombinací. Může se používat na ochucování těstovin, salátů a podobně. V uzavřené sklenici vydrží cca 14 dní.


"Vajíčková" pomazánka
0,5 kg tofu kurkuma cibule
hořčice
100 ml sojového mléka
200 ml slunečnicového/řepkového oleje

Tofu rozdrobíme rukama na droboučké kousíčky, promícháme se lžičkou černé soli, dvěma lžičkami kurkumy, jednou střední na drobno nakrájenou cibulí, jednou lžící hořčice a 300 ml sojanézy. Sojanézu vyšleháme tyčovým mixérem ze sojového mléka, slunečnicového/řepkového oleje a šťávy z poloviny citronu. Spotřebovat ideálně do 3 dnů.




Ovocný koláč s drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
rostlinný olej
cukr
vanilkový sukr
1 hrnek sojového mléka
1 hrnek ovoce (jablka, maliny, borůvky)
citron

V míse smícháme jeden a půl hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, půl hrnku rostlinného oleje (ne olivového, koláč by byl hořký), jeden hrnek cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, jeden hrnek sojového mléka, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto poklademe jeden hrnek na drobno nakrájeného ovoce (jablka, maliny, borůvky...) a dáme péct na 20 minut na 175 stupňů.

Připravíme si drobenku - do mísky nasypeme půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, promícháme, zakápneme třemi lžícemi rostlinného oleje. Promícháme, aby vznikly drobné hrudky - tzn. drobenka. Posypeme koláč drobenkou a dáme péct na dalších 10 minut.

Info

Bistro Střecha
web bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Radio FMz: Nebývale osobní St.Vincent i track roku

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 07.04.2021

Vláda střídá ministry jako ponožky, my mezitím v redakci netrpělivě očekáváme sluneční paprsky a nové singly.

Food Moon: Natutti Bistro

redakce 07.04.2021

Kuchařky a cukrářky se podělily o recepty na kokosovou polévku Khao Soi ze severního Thajska a bezlepkové a meruňkové knedlíky s meruňkovo-mátovou omáčkou.

Vstupní prohlídka: Elyščítat

redakce 06.04.2021

Elýščítat nehledí na škatulky, vlastně se vyhýbá jednotvárnosti. Mladý DJ a producent z Trenčína nám o sobě pověděl...

Kino FMz: Pochybné výklady bible i věčná architektura

3DDI3, Jakub Kurnas, Jan Nevyjel, Viktor Palák, Jiří Přivřel 05.04.2021

Na které filmy se těší naše filmová redakce a které doporučuje ke zhlédnutí?

Radio FMz: Už mi z toho taky hrabe

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 31.03.2021

Tento týden vybíráme v redakci singly, které vám prodají tenisky a zamotají hlavu.

Vstupní prohlídka: Tryo

redakce 29.03.2021

Už chvíli je rodina brněnského vydavatelství Kabinet Records větší o nový přírůstek. Pink Floyd, Orville Peck a Real Estate jako vlivy? Mládí vpřed.

Katetr: Vezmi mě ráno zase zpět

Jarmo Diehl 28.03.2021

Techno dupáky i lyrické extrémy. Česko-slovenská scéna se vybarvuje jako pěnice pokřovní. Jaro v lesích, křovinách a lesících v otevřené krajině, v parcích a zahradách.

Slowmotiondancer: Tak to pusť…

redakce 26.03.2021

Dominika Gajarského aka Slowmotiondancera se ptáme na různé hudební špeky. Předkládáme mu nové písničky z domova i ze světa, co v nich slyší?

Radio FMz: Máte rádi eintopf?

Aneta Martínková, Kateřina Cumin, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 24.03.2021

Redakční výběr skladeb z uplynulého týdne je plný průsečíků - kolaborací, coverů a kompilací.

Douška vydavatelská: Endless Illusion

redakce 23.03.2021

Pražský label Endless Illusion na experimentálně taneční elektroniku a od roku 2011 vydal téměř dvě desítky nahrávek.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace