Články / Seriály

Food Moon: Eaternia

Food Moon: Eaternia

redakce | Články / Seriály | 04.03.2021

Veganská jídelna Eaternia neodmyslitelně patří ke klubu Underdogs' a Eternii Smíchov, se kterými sídlí pod jednou střechou. Netřeba rozebírat, že její dveře jsou teď zavřené, ačkoliv denně nabízí dobroty formou výdejního okénka. Pokud jste ale z těch, kteří tam zavítali jen před koncertem, můžete si jejich recepty vyzkoušet i doma. Do svého repertoáru s oblibou zařazují české a slovenské klasiky, s námi se podělili se o recepty na veganské buchty a rajskou!



Vegan buchty
250 g rostlinného mléka
70 g oleje
90 g krupicového cukru
30 g vanilkového cukru
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvého droždí
spetku soli
500 g hladké mouky
náplň buchet: tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami

Z 50 ml mléka, droždí, 2 lžiček cukru a 2 lžiček mouky si vytvoříme kvásek, který necháme vzejít 15 minut. Poté smícháme se zbytkem a necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na několik stejných hromádek, které naplníme náplní dle svého výběru - tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami. Naplněné buchty dáme do vymaštěného pekáče a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Po 30 minutách vytáhneme a posypeme cukrem.


Vegan rajská s houskovým knedlíkem
Knedlíky:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
20 g čerstvého droždí
dvě hrsti na kostky nakrájeného suchého pečiva

Droždí, cukr a 50 ml vody dáme do misky a dobře promícháme - uděláme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme ho vzejít na teplém místě 15 minut. Do velké mísy si nasypeme prosátou mouku, do ní nalijeme zbývajících 200 ml vody, olej, sůl a vzešlý kvásek, promísíme, přidáme suché pečivo a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme šišku a necháme dalších 30 minut kynout. Dáme si vařit hrnec vody s trochou soli. Když se voda vaří, vložíme šišky, vaříme 10 minut, pak otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyndáme a propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Poté krájíme nití nebo ostrým nožem.

Rajská omáčka:
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
2 střední mrkve
2 lístky bobkového listu
5 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 celá skořice
1 pol. lžíce hladké mouky
750 ml domácího zeleniného vývaru (nebo bujón)
200 g rajského protlaku
cukr, sůl

Cibuli nakrájíme na jemno a na středním plameni dozlatova osmažíme i s kořením. Přidáme na nahrubo nastrouhanou mrkev a osmahneme, pak přidáme protlak a zarestujeme 1 minutu. Přisypeme mouku a za stálého míchání pul minuty restujeme. Zalijeme vývarem, promícháme metličkou a přidáme špetku soli a cukru. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 20 minut. Dochucujeme dle chuti. Po 20 minutách vyndáme koření, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné síto do čistého hrnce. Podáváme s houskovým knedlíkem a robi/tofu plátkem.

přečtěte si rozhovor s Tomášem Kadlecem (Eternia) o provozování celého smíchovského komplexu

Info

Eaternia
web jídelny

úvodní foto © Eva Bo

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Radio FMz: Nebývale osobní St.Vincent i track roku

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 07.04.2021

Vláda střídá ministry jako ponožky, my mezitím v redakci netrpělivě očekáváme sluneční paprsky a nové singly.

Food Moon: Natutti Bistro

redakce 07.04.2021

Kuchařky a cukrářky se podělily o recepty na kokosovou polévku Khao Soi ze severního Thajska a bezlepkové a meruňkové knedlíky s meruňkovo-mátovou omáčkou.

Vstupní prohlídka: Elyščítat

redakce 06.04.2021

Elýščítat nehledí na škatulky, vlastně se vyhýbá jednotvárnosti. Mladý DJ a producent z Trenčína nám o sobě pověděl...

Kino FMz: Pochybné výklady bible i věčná architektura

3DDI3, Jakub Kurnas, Jan Nevyjel, Viktor Palák, Jiří Přivřel 05.04.2021

Na které filmy se těší naše filmová redakce a které doporučuje ke zhlédnutí?

Radio FMz: Už mi z toho taky hrabe

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 31.03.2021

Tento týden vybíráme v redakci singly, které vám prodají tenisky a zamotají hlavu.

Vstupní prohlídka: Tryo

redakce 29.03.2021

Už chvíli je rodina brněnského vydavatelství Kabinet Records větší o nový přírůstek. Pink Floyd, Orville Peck a Real Estate jako vlivy? Mládí vpřed.

Katetr: Vezmi mě ráno zase zpět

Jarmo Diehl 28.03.2021

Techno dupáky i lyrické extrémy. Česko-slovenská scéna se vybarvuje jako pěnice pokřovní. Jaro v lesích, křovinách a lesících v otevřené krajině, v parcích a zahradách.

Slowmotiondancer: Tak to pusť…

redakce 26.03.2021

Dominika Gajarského aka Slowmotiondancera se ptáme na různé hudební špeky. Předkládáme mu nové písničky z domova i ze světa, co v nich slyší?

Radio FMz: Máte rádi eintopf?

Aneta Martínková, Kateřina Cumin, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 24.03.2021

Redakční výběr skladeb z uplynulého týdne je plný průsečíků - kolaborací, coverů a kompilací.

Douška vydavatelská: Endless Illusion

redakce 23.03.2021

Pražský label Endless Illusion na experimentálně taneční elektroniku a od roku 2011 vydal téměř dvě desítky nahrávek.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace