Články / Seriály

Food Moon: Eaternia

Food Moon: Eaternia

redakce | Články / Seriály | 04.03.2021

Veganská jídelna Eaternia neodmyslitelně patří ke klubu Underdogs' a Eternii Smíchov, se kterými sídlí pod jednou střechou. Netřeba rozebírat, že její dveře jsou teď zavřené, ačkoliv denně nabízí dobroty formou výdejního okénka. Pokud jste ale z těch, kteří tam zavítali jen před koncertem, můžete si jejich recepty vyzkoušet i doma. Do svého repertoáru s oblibou zařazují české a slovenské klasiky, s námi se podělili se o recepty na veganské buchty a rajskou!



Vegan buchty
250 g rostlinného mléka
70 g oleje
90 g krupicového cukru
30 g vanilkového cukru
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvého droždí
spetku soli
500 g hladké mouky
náplň buchet: tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami

Z 50 ml mléka, droždí, 2 lžiček cukru a 2 lžiček mouky si vytvoříme kvásek, který necháme vzejít 15 minut. Poté smícháme se zbytkem a necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na několik stejných hromádek, které naplníme náplní dle svého výběru - tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami. Naplněné buchty dáme do vymaštěného pekáče a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Po 30 minutách vytáhneme a posypeme cukrem.


Vegan rajská s houskovým knedlíkem
Knedlíky:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
20 g čerstvého droždí
dvě hrsti na kostky nakrájeného suchého pečiva

Droždí, cukr a 50 ml vody dáme do misky a dobře promícháme - uděláme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme ho vzejít na teplém místě 15 minut. Do velké mísy si nasypeme prosátou mouku, do ní nalijeme zbývajících 200 ml vody, olej, sůl a vzešlý kvásek, promísíme, přidáme suché pečivo a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme šišku a necháme dalších 30 minut kynout. Dáme si vařit hrnec vody s trochou soli. Když se voda vaří, vložíme šišky, vaříme 10 minut, pak otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyndáme a propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Poté krájíme nití nebo ostrým nožem.

Rajská omáčka:
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
2 střední mrkve
2 lístky bobkového listu
5 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 celá skořice
1 pol. lžíce hladké mouky
750 ml domácího zeleniného vývaru (nebo bujón)
200 g rajského protlaku
cukr, sůl

Cibuli nakrájíme na jemno a na středním plameni dozlatova osmažíme i s kořením. Přidáme na nahrubo nastrouhanou mrkev a osmahneme, pak přidáme protlak a zarestujeme 1 minutu. Přisypeme mouku a za stálého míchání pul minuty restujeme. Zalijeme vývarem, promícháme metličkou a přidáme špetku soli a cukru. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 20 minut. Dochucujeme dle chuti. Po 20 minutách vyndáme koření, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné síto do čistého hrnce. Podáváme s houskovým knedlíkem a robi/tofu plátkem.

přečtěte si rozhovor s Tomášem Kadlecem (Eternia) o provozování celého smíchovského komplexu

Info

Eaternia
web jídelny

úvodní foto © Eva Bo

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Radio FMz: Lana Del Rey, Dave Gahan i čerstvá krev

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Maria Pyatkina, su 27.10.2021

Napraví si Lana Del Rey reputaci? Má Dave Gahan ještě co nabídnout? A co na to čerstvé beaty?

To nejlepší z Montmartru aneb Top 5 Mama Paris

redakce 26.10.2021

Kdo uhranul měsíční posádku a spřízněné tváře na francouzském showcasu?

Vstupní prohlídka: Franzie

redakce 25.10.2021

Čekání na podzimní/zimní koncerty si krátíme klábosem nad podstatnými i podružnými tématy ze života hudebníkova i lidského.

Protokol: Ichiko Aoba

redakce 23.10.2021

Ichiko Aoba napsala své oceňované album jako soundtrack k fiktivnímu filmu. A jak je vidět, filmový doprovod je její oblíbenou hudební inspirací

Radio FMz: Soundtracky k bondovkám

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Maria Pyatkina, su 20.10.2021

Opět hledáme nejzajímavější tracky z uplynulého týdne, zlomená srdce, kam se podíváš.

Pořadatelská: Pavel Zelinka (Sanctuary.cz)

redakce 19.10.2021

Od začátku tisíciletí nárazově pomáhal s organizací koncertů, teď stojí za akcemi komunity kolem Sanctuary.cz, soustředěného na gotickou scénu nejen u nás.

Vstupní prohlídka: Skaraz

redakce 18.10.2021

O co jde česko-ukrajinsko-argentinské trojici? Vypimpená koncertní backstage to není.

10 + 1 = Bruno Bassi (The Gluts)

redakce 17.10.2021

Bubeník skupiny The Gluts, Bruno Bassi, se s námi podělil o jedenáctku písniček, které ho formovaly. Jak se to na něm projevilo, se můžete přesvědčit za pár dní v pražském…

God and Eve: Tak to pusť…

redakce 15.10.2021

Co říká Boh Vajec na novinku od Die Mannschaft? A který track vás donutí myslet na obřízku?

Track týdne: NOUS, Laraaji, Arji OceAnanda - Giving Praise

Jarmo Diehl 13.10.2021

Kruh je nekonečný? V podání Christophera Bona a jeho spolupracovníků (Thor Harris, Greg Fox ad.) určitě. Všední rituály a nevšední zážitky.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace