Články / Seriály

Food Moon: Food Not Bombs

Food Moon: Food Not Bombs

redakce | Články / Seriály | 04.10.2020

Kvůli vládním omezením se sice ruší koncerty, ale existují závažnější problémy. Své o tom ví Žižkovská noc, která ve spolupráci s Food Not Bombs, Cross Clubem a Prostorem39 uspořádala místo festivalu alespoň podzimní sbírku na komunitní centrum Jako doma. Ta bude probíhat do 13. října. Food Not Bombs jinak vaří v průběhu roku ve všech větších městech v republice a obecně se snaží používat suroviny, které by jinak přišly vniveč, ať už od uvědomnělých restaurací nebo přímo z kontejnerů.

Zástupce žižkovského festivalu i pražské divize Food Not Bombs Marka Dočekala se ptáme na oblíbené recepty. S nadsázkou říká, že recept je jen jeden: „Nakrájet zeleninu na drobný kousky a buď je z toho salát, nebo polívka.“ Sám rád vaří různé variace na guláše a indická jídla, pro které stačí cibulovo-česnekový základ, trochu brambor či luštěnin a zeleniny, co se vejde do obrovského hrnce. Součástí klasického žižkovského menu, které Food Not Bombs podávají, je hustá polévka, pečivo, salát a čaj nebo káva. A když je čas, někdo upeče i buchtu nebo perník, na který přinášíme recept.

Žižkovská férovka neboli perník z pěti hrnků
dva hrnky polohrubé mouky
jeden hrnek cukru
jeden hrnek oleje
jeden hrnek vody nebo sojového mléka
dva prášky do pečiva
na dochucení skořice, kakao
případně i zelenina nebo ovoce (jablka, hrušky, třesně, cukety, mrkev...)

Příprava jídla:
Všechny hrnky se sesypou dohromady a podle chuti se přidá skořice a kakao. Těsto má být tekuté, ale nemusí být nutně husté. Přidá se nastrouhaná zelenina/ovoce (tak dva hrnky) a případně lze další poklást nahoru na perník. Na závěr přidáme prášek do pečiva a pečeme cca třicet minut na nejvyšší stupeň.

Info

Food Not Bombs
web organizace

Chcete se přidat do sbírky? Máte prostor, kavárnu a nebo větší objem věcí na darování? Pište na zefv@zizkovskanoc.net

foto © Mirek Buddha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Novinky na česko-slovenské scéně: Generace zet, strážci i pokémoni

Jarmo Diehl 29.11.2020

Tenhle týden patří Milion +. „Yzomandias zas povstal“ zní sice legračně, ale když máte zlatou mordu, zuby si čistit nemusíte.

Track týdne: LP - How Low Can You Go

Anna Valentová 26.11.2020

Vzpomínky jsou hořkosladké, bývalé lásky už dávno žijí jiné životy a zpěvačka se vrací na místo, kde už na ni možná nikdo nečeká.

Tomáš Slunský (Gin&Platonic): Tak to pusť...

redakce 24.11.2020

Jak se hostu dnešního dílu rubriky Tak to pusť... líbila směs od současné elektroniky přes hiphop až po popové princezny?

Novinky na česko-slovenské scéně: My Name Is východní návyky

Jarmo Diehl 22.11.2020

Nové veselé písničky z lesa i přilehlého vesmíru. Mad Max, Anička, Slaměný Slovák a podvodní víly. Vanessa, Kujóni a další spárkatá.

Food Moon: Satyr

redakce 20.11.2020

Pan Mže, kytarista Povodí Ohře, sdílí oblíbené recepty ze svého vegetariánského bistra.

Track týdne: Liturgy - SIHEYMN's Lament

Filip Švantner 19.11.2020

Hunter Hunt-Hendrix naďalej pokračuje v zhudobňovaní svojej vízie transcendentálneho black metalu. Album Origin of the Alimonies už zajtra.

Anketa: Co s nimi aneb Situace pražských hudebních klubů

Jan Starý 17.11.2020

Zeptali jsme se zástupců patnácti pražských klubů, jak zvládají aktuální výpadky příjmů v souvislosti s pandemií.

Novinky na česko-slovenské scéně: Divoké mezinárodní partičky, demence a rappeři na římsách

Jarmo Diehl 15.11.2020

Mandrage, Toman, Timea, Brauncholda i Klára Nemravová. Průvodce podivuhodným obludáriem.

Vstupní prohlídka: Náv

redakce 14.11.2020

Jihočeské trio Náv se fanouškům představilo minulý rok s ceněnou debutovou deskou Smrtci. Druhé LP Arcizlo vydali na konci letošního října. Co na sebe prozradili ve vstupní?

Track týdne: Endless Digital Birthdays - Luigionair

Bára Jurašková 12.11.2020

Endless Digital Birthday alias šestnáctičlenný multimediální kolektiv z Londýna sám sebe popisuje jako „kolektiv kreativců a zvrhlíků řítících se k nesmrtelnosti“.