Články / Reporty

Forest homosexuals Swords

Forest homosexuals Swords

Popluh | Články / Reporty | 11.03.2014

Déjà vu, dralo se mi na mysl, když jsem před půl devátou znovu procházel dveřmi do MeetFactory. Vypadalo to na totožný průběh jako u Blackbird Blackbird před nedávnem - nadějná česká předkapela a hlavní hvězda slibující sofistikovanou práci s elektronickou hudbou a samplingem. Tenkrát jsem odcházel v půlce, teď jsem byl připravený nenaletět a nic nečekat.

Set předkapely Les Homosexuels začal dost nenápadně, v podstatě jako zvukové zkouška a finální doladění nástrojů (a nejspíš to tak i skutečně bylo), ústící do otevírací skladby, která předznamenala celý set. Znělo to jako nonsensový noisový electroclash, který si k zaplňujícímu se klubu cestu příliš nenašel. Disharmonické kytarové i nekytarové riffy se v rámci setu spíš rozpadaly pod rukama, než že by měly sílu strhnout a pořádně zaujmout. Střídmý potlesk ale taky může být motivací k další práci.

Hlavní hvězda večera, britský producent Matthew Barnes, vystupující pod značkou Forest Swords, pak sázel hlavně na atmosférickou černobílou projekci, živého basáka (plusové body) a atmosférické osobní songy na pomezí experimentálního elektra, post-rocku a ambientu. Často samplované kytary sice vyvolávaly otázku, jestli by nebylo lepší mít tam i živého kytaristu, ale to už by asi člověk chtěl příliš. I ve dvou byl výsledný hudební koktejl více než hypnotický, skvěle vygradovaný a chvílemi i strhující. Forest Swords si naživo berou to nejlepší ze všech žánrů, což pak míchají dohromady, a je to znát. I na reakcích slušně zaplněné MeetFactory, která jim po celý koncert zobala z ruky.

Nejnovější album Engravings sice vyžaduje velké posluchačské soustředění, kterého je v dnešní uspěchané době těžké dosáhnout, ale jakmile jste s Forest Swords zavření v jednom setmělém klubu, kde není útěku, stoprocentně chytne a nepustí. Tuzemská koncertní premiéra se povedla a není tak těžké si Forest Swords představit i jako budoucí stálici našich letních festivalů.

Info

Forest Swords (uk) + Les Homosexuels
7. 3. 2014, MeetFactory, Praha

foto © Kryštof Havlice

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace