Články / Recenze

Girls Against Boys: Fade Out?

Girls Against Boys: Fade Out?

kacik | Články / Recenze | 07.12.2013

Pamatujete na tu starou kapelu? Na Girls Against Boys? Jak hráli takové ty písničky bumbumbum noise punk? Potom se rozpadli a vzniklo folk-akustické shromáždění slaďáren jménem Paramount Styles. Frontman Scott McCloud občas ještě popadl kytaru a zahrál něco sám, ale nemělo to tu šťávu. Nebo – nemělo to šťávu starých Girls Against Boys, žeano.

Sestra mi pár měsíců před festivalem Colours of Ostrava, kde měli jeden z plánovaných koncertů, hlásila, že Girls Against Boys zahrají staré věci, nic víc. To mi samozřejmě stačilo, abych se ošíval a těšil, ale ten známý pocit, že už se nedožiju nových věcí, mě tlačil v podbřišku. A nevzdal to ani po koncertě na Colours. Zahráli sice novinku Diamond Life, ale přikládal jsem to jen ke klasickému aby se neřeklo. Ale ono by se neřeklo ani tak. A co se řeklo hlavně – že krom nové skladby nahrají i další.

Girls Against Boys nejenomže složili novou písničku, ale přidali k ní další čtyři, poslepovali z nich EP The Ghost List a dokázali, co jde se dvěmi baskytarami a legendárním hlasem, podobajícímu se jak chladným kapkám deště píchajícím do tváří, tak lesnímu chodníku zapadanému v babím létě barevným listím, předvést. Všichni, kteří si poskočili na Colours, se můžou těšit, že si poskočí i v budoucnosti – nemyslím, že McCloud tohle nechá jen tak.

Otevřít desku, a zkrácenou obzvlášť, vypalovačkou, to je obvykle sebevražda, nebo velmi promyšlený tah. V případě McClouda ani jedno: Diamond Life je sice klasická dvojbasová hitovka, ale es v rukávu má, jak se ukáže, víc. Fanoušci, kteří si tuhle skladbu spojili s potřebou kapely předvést něco nového jen kvůli turné, se přepočítali. Takhle jsme byli zvyklí poslouchat nové desky a takhle to, zdá se, bude dál. A bez keců – další track, Fade Out, se podobá starému dobrému Let Me Come Back, ale tempo je ostřejší a naléhavější. Muzikou tvrdou jako skála kapela dokazuje, že dokáže zahrát stejně jako před lety. Přibývající roky nikomu neuškodily a zdá se, že Girls Against Boys jsou zpět. Když si McCloud vezme do ruky svůj telecaster, stěna, složená z desítek kilowattů, vás uzemní. A znova. Dvě basy jsou jako ocelové trámy – prásk, prásk. Nevíte, kam se otočit. Hlas se vrývá pod kůži a zvuk vám rve vnitřnosti. Just when you hang on, you’ve been gone. 60 is greater then 15 je uširvoucí kytarovka. Dala by se přirovnat k All the Range z desky You Can’t Fight What You Can’t See, jen zvuk je poněkud temnější a kytary nabroušenější.

EP působí jako solidně odvedená práce, předznamenávající návrat velké legendy. Ač Scott McCloud podle svých slov usilovně pracuje na novém materiálu s Paramount Styles, nahrávku na případný reunion rozhodně neodbyl. The Ghost List přišel nečekaně, nebereme-li v potaz ohlášené turné. Jestli stejně nečekaně přijde i nová deska, se teprve dozvíme, ale už teď se dá předpokládat, že by to mohlo být překvapení velice příjemné.

Info

Girls Against Boys - The Ghost List (Epitonic, 2013)
http://www.gvsb.com

Live: Girls Against Boys (usa) + Chokebore (usa) + Tomáš Palucha
8.12.2013,Lucerna Music Bar, Praha

Text vyšel v časopisu Full Moon #32.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace