Články / Reporty

Gott for people (RfP 2013, den III.)

Gott for people (RfP 2013, den III.)

Vojta Koval | Články / Reporty | 05.07.2013

To takhle jedete na festival, abyste si poslechli vaši oblíbenou kapelu Queens of the Stone Age, a nakonec sotva stihnete jejich koncert, protože vás ohromí čtyřiasedmdesátiletý děda. Tak tohle jsem opravdu nečekal…

Po úvodním dnu to vypadalo, že vystoupení Amandy Palmer a Bloc Party nikdo nepřekoná. Přiblížili se tomu Gogol Bordello a Papa Roach, ale největší naděje jsem vkládal do Queens of the Stone Age, kterým organizátoři přidělili prime time na hlavní Rock for People stage. A tihle rockeři z Kalifornie rozhodně nezklamali. Set plný největších hitů, tradiční doprovodné animace na obří LED obrazovce. Skvělý koncert. Ale ten Karel…

Chvílemi božský Kája nemohl zpívat. Ne však kvůli nějaké indispozici, ale protože přes jekot, dupání a skandování fanoušků ve Staropramen stage stanu by stejně nebyl slyšet. Však taky mistr hned na začátku upozorňoval: „Šetřete síly, já mám výborný přídavky!“ A nekecal. Pět přídavků nezažijete na koncertech moc často a troufnu si říct, že nikdy se na ně netančí tak jako na Kávu si osladím tady na RfP.

„Už padesát let zpívám rock’n’roll – takže rock. A už padesát let zpívám pro lidi – takže for people. Zkrátka Rock for People!“ pravil Karel a vzápětí zplodil slogan, který možná vejde do dějin: Gott for people! Možná trochu odvážný krok, pozvat Karla Gotta na takovýhle festival, organizátorům vyšel se vším všudy. Karel si koncert v nabitém stanu očividně užíval, hýřil vtipem, a i když se trochu zapotil, rozhodně zvládl vystoupení na jedničku.

Měl jsem trochu obavy, s čím Karel Gott na RfP přijede, jestli splní slib a rozjede tu živý rock’n’roll. Splnil. Společně s Boom Bandem vyšvihl největší hity od Dám dělovou ránu přes Být stále mlád až po Včelku Máju, kterou si s mistrem samozřejmě zazpívalo i publikum včetně babiček z místního domova důchodců, které sem přivezl speciální autobus. Ale zpívalo se takřka pořád, takže „Biene Maja“ vlastně moc nevybočila ze zbytku koncertu. Při skladbě C'est la vie tancovali i lidi sedící venku před stanem – takovou odezvu neměli ani 30 Seconds to Mars! Tancovali i kameramani, nejlepší kreace předváděl štáb televize Nova…

Shrnuto a podtrženo, když jsem po prvním dnu s humorem poznamenával, že úvodní den by mohlo překonat leda tak vystoupení Karla Gotta, nevěděl jsem, jak moc se trefím. Skalní rockeři to možná nepřiznají a budou vám zarytě tvrdit, že nejlepší byla jejich oblíbená kapela, ale Karel Gott všechny ostatní lidově řečeno smáznul. Musíte ocenit, že si ve svém věku troufne přijet na festival, kde den předem všichni házeli hlavami na potetované metaláky, a s doprovodnou zpěvačkou Dashou odzpívá duet z Kdyby tisíc klarinetů (mimochodem Pilarka by se za výkon Dashy nemusela stydět!), pak si přivede na pódium karnevalové tanečnice a všechny odrovná hitem všech hitů, Lady Karneval. Tu podprsenku, kterou chytil při jedné z děkovaček na závěr, si plně zaslouží.

„Díky za úžasnou atmosféru, tohle vám nezapomenu,“ rozloučil se Karel Gott. My tobě taky ne, Karle.

Info

Rock for People
4. 7. 2013, Festival Park, Hradec Králové

foto © Tomáš Moudrý

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Róisín Murphy: elegancia a veľa vtipu

Michal Mikuláš 20.03.2024

Vstupenky na nenapodobiteľnú írsku disco queen boli v nedeľu popoludní už nedostupné. No wonder...

7 okamžiků South by Southwest 2024

David Čajčík 20.03.2024

Unikátní zážitek, kdy je možné vidět jedny z největších jmen amerického kreativního či tech průmyslu, hollywoodské hvězdy vedle stovek a stovek zcela neznámých hudebních projektů.

Někdy to vazbí, někdy vázne (Idles)

Michal Smrčina 17.03.2024

Nadšení bylo všudypřítomné, k hale přijelo pár autobusů zapálených výprav. Možná nevěděli, co SaSaZu znamená, možná jim to bylo jedno.

Ze dna spirály (hackedepicciotto)

Kryštof Kočtář 15.03.2024

Po zvukové stránce v něm – obdobně jako rovněž dvojice Dead Can Dance – namíchalo koktejl ze surovin z celého světa, avšak rozhodli se jej vypít v berlínském techno klubu.

Zapleteni v sítích filmu (FAMUFEST)

Tomáš Jančík 13.03.2024

Zpoza rohu ulice slyším šum, z dálky vidím ve tmě modře svítící neon a pod ním nespočet hloučků převážně studentů. Co bylo dál?

Harfa, která si vše pamatuje (Mary Lattimore)

Julia Pátá 12.03.2024

Každá další píseň se vznáší mezi klidně usazeným publikem, proplouvá kolejemi a mizí společně s vlaky jednou za čas projíždějícími kolem pražské MeetFactory.

Extatická geometrie s Meshuggah

Jan Starý 11.03.2024

Někdo poslouchal v nábožném vytržení, někdo mával vlasy do – některého – rytmu, nadšení ale působilo celkem univerzálně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace