Články / Sloupky/Blogy

Hudební vaření na doma: Country

Hudební vaření na doma: Country

Sabina Coufalová | Články / Sloupky/Blogy | 26.03.2020

Máš svůj svět a ten se ti hroutí
to dávno znám, já prožil to sám,
kráčíš dál a cesta se kroutí,
až potkáš nás na ní, tak přidej se k nám.

(Wabi Daněk, Outsider waltz)

Kolik virtuálních hospod jste v posledních dnech navštívili?

Postavili jsme zájmy společnosti nad zájmy jednotlivce. Pro zachování lidského rodu jsme se odřízli od téměř všech důležitých sociálních kontaktů. Nemůžeš pozvat holku na pivo, protože si ho nemáte kde dát. Když nebydlíte ve stejné domácnosti, tak i na stojáka před večerkou je považováno za zakázané shlukování. A aby toho nebylo málo, přišli jsme o požitky z živé hudby. Kluby se pomalu odpojují od elektřiny a bedny žhavíme už jen v domácí izolaci, zato nonstop (samozřejmě s pauzami na MasterChefa). Poslouchat hudbu v posteli ale není plnohodnotná zábava a bílé stěny se taky brzo okoukají.

Jedním z mála řešení, jak se dostat ze zajetí pokoje a zároveň se vyhnout kapénkám druhé osoby, je vyrazit do polí, remízku, lesa, na kopec, k jezeru nebo do jeskyně. Renesance trampingu nás zachrání před sebou samými. A cesta se ukrajuje snadněji a čerstvý vzduch v plicích chutná líbezněji za zvuků starého dobrého country.

Jsme obklopení pučící zelení, modrou oblohou bez letadel a z bezdrátového repráku hraje Severní nástupiště a Dingo na střídačku s Cowboy Troyem (výživné spojení hip hopu s country, pokud chcete přidat do kroku či skoku). Všechnu tu pohodu je potřeba vhodně doplnit pokrmem, který bude v konsensu s paradigmatem, které jsme si nastavili v tomto hudebně kulinářském okénku.

Při vaření venku to člověka táhne k jednoduchým řešením jako plechovka fazolí, tatranka nebo lančmít. Ke kejtře a krosně ale neodmyslitelně patří guláš. My si ho připravíme, jak se říká, bez krutosti a s ohledem na přírodu, tedy bez masa. Hlavní surovinou bude typický plod lesa – houby. Vytáhněte ešus, zapalte přenosný vařič a vrhněte se na houbový guláš:

Ingredience:
houby (dle dostupnosti a preferencí hlíva, žampiony, praváky), 2 cibule, olej, kmín, mletá paprika, rozmarýn, pepř, rajský protlak, 2 lžíce mouky, sůl, sypký zeleninový bujón, česnek

Postup:
dvě cibule nakrájené na kostičky necháme zesklovatět na oleji, přidáme kmín, mletou papriku, sušený rozmarýn a pepř a necháme rozvonět. Vložíme nakrájené houby a dusíme za občasného promíchání bez podlévání asi 25 minut. 70 g rajského protlaku rozmícháme v misce se dvěma vrchovatými lžícemi hladké kukuřičné mouky, solí, lžičkou sypkého zeleninového bujónu bez glutamátu, třemi utřenými stroužky česneku a 350 ml vody. Vlijeme k houbám a vaříme pět minut, mícháme.

V případě, že jste zabarikádovaní v povinné karanténě, si ke guláši pusťte National Geographic, oblékněte se do maskáčů, zapněte zvuk potůčku a aspoň na chvíli přestaňte sledovat statistiky nakažených nebo výroby roušek.

Ráno, až se skončí tenhle divnej sen,
obujem si boty-šlapky, vyrazíme ven,
půjdem za nosem a vím, že ještě dnes,
najdeme skládku smetí, ale taky les.

(Wabi Daněk, Stromy)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace