Články / Reporty

Introvertní hudební zážitek (Alt-J)

Introvertní hudební zážitek (Alt-J)

Maria Pyatkina | Články / Reporty | 14.08.2018

Tento srpnový večer měli brněnští hipsteři o programu jasno: do Sono Centra přijeli britští indie intelektuálové Alt-J. Kapela si v poslední době naše destinace oblíbila, fanoušci ji mohli vidět loni na festivalu Colours of Ostrava a pak v únoru v pražském Foru Karlín. V neděli nadšená a vymóděná omladina pomalovaná třpytkami postupně naplnila sál a rozhostila se atmosféra letního festivalu. Teplý větřík ale nahradily chladné závany klimatizace a chybělo hvězdné nebe nad hlavou. „Festival“ byl redukován na jediný bod programu: Alt-J hráli bez předkapely, což většinu publika, hádám, potěšilo. Nabuzená parta kluků za mnou vtipkovala na téma „Brno-maloměsto“: „Kdo jinej než my, Pražáci, to tady rozhejbá?“ Třeba Slováci? Byla jich tu taky spousta, ať už brněnských nebo těch, kteří si Alt-J nedali večer předtím na Grape Festivalu v Piešťanech.

Trojice britských hudebníků dorazila na minutu přesně a začala temnou pulzující hitovkou z aktuálního alba Deadcrush. I když se hrály většinou rytmičtější skladby, Alt-J působili uklidňujícím dojmem. Jestli jste ovšem s jejich tvorbou obeznámení, diskotéku ani nečekáte. A pokud jste byli na jejich zimním pražském koncertě, setlist vás nepřekvapil – zůstal stejný. Nezměnila se za ten rok ani vizuální stránka: členové kapely byli od sebe oddělení svítícími tyčemi, které hrály barvami, blikaly a sekundovaly hudební produkci. Publikum se zasněně vlnilo na křehké a hravé melodie jako mořské řasy u břehu oceánu a zaoblené bílé obrysy balkonů Sono Centra tvořily tomuto lidskému moři pobřežní čáru. Byla to ale vzhledem k velikosti sálu spíše malá laguna a byla samozřejmě beznadějně vyprodána.

fotogalerie z koncertu tady

Výběr skladeb potěšil: nejvíc jich zaznělo z debutu An Awesome Wave, který zůstává u fanoušků nejoblíbenější. Bodovaly však i písně z poslední desky, jako úderná In Cold Blood nebo meditativní a citlivá 3WW. U majestátní Pleader byla velká škoda, že ji nedoplňovala živá dechová sekce: s podobnými zvuky, které hudebníci těžko předvedou ve třech, si klávesák Gus-Unger Hamilton poradil pomocí připravených samplů. Charakteristickým dvojhlasem spolu s kytaristou Joem Newmanem to náležitě zpestřovali. Newmanovi nějaký ten tón občas ujel, ale to až tak nevadilo. Plnoštíhlý a vousatý, mňoukal do mikrofonu jako sytý kocour a šířil svou spokojenost sálem.

I přesto, že zvuk v předních řadách bývá poněkud ostrý a neuchopitelný, dalo se vychutnat spoustu hudebních detailů. Nebylo však nic navíc: ke konci setu (zejména když to vidíte jako já potřetí) začínalo dění na podiu, kde jediný pohyb představovalo blikání světelných tyčí, pomalu nudit. U tak komplikované, ladné a zasněné hudby by nebyly od věci poutavé vizuální podklady, jaké používají třeba Depeche Mode. Navíc videoklipy samotných Alt-J vždycky fascinují výraznými obrazy a mohly by být inspirací pro oživení koncertů. Ale když dám podobné fajnšmekrovské poznámky stranou, koncert Alt-J je pořád skvělý hudební zážitek. I když dost introvertní.

Info

Alt-J (uk)
12. 8. 2018 Sono Centrum, Brno

foto © Mária Karľaková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace