Články / Offtopic / / Komix

Jídlo, láska, smrt a další maličkosti

Jídlo, láska, smrt a další maličkosti

Matouš Hrdina | Články / Offtopic / / Komix | 18.04.2015

Každá doba má svou posedlost. Mám dojem, že v současnosti naše kolektivní obsese vyplouvají na povrch ve formě jídla a detektivek. Kdo zrovna nesjíždí poslední skandinávský noir nebo True Detective, ten si fotí snídani na Instagram a na webu diskutuje s ostatními foodies o správném postupu při vaření polívky pho. A úplně nejlepší je pak pochopitelně detektivka o jídle. Třeba jako komiksová série Chew od Johna Laymana.

Desítky milionů lidí zemřely na následky ptačí chřipky a americká vláda přijala protiopatření – přísný zákaz chovu a konzumace drůbeže. Obskurní tajná služba FDA se stala hlavním nástrojem kuřecí prohibice a její agenti útočí na tajné kuřecí restaurace, ve kterých se zoufalí gurmáni cpou pečenými křidýlky. K FDA narukuje i detektiv Tony Chu, jehož policejní kariéra je poháněna jednou speciální vlastností. Ochutnáním jakéhokoliv jídla zjistí celou jeho historii i to, jak se mu dostalo na stůl. A jídlem může pochopitelně být i chcíplý pes nebo kusy lidských mrtvol všeho druhu. Tony ale není jediným člověkem s gastronomickými superschopnostmi. Světem se prohánějí nejrůznější potravinoví superhrdinové, třeba cibovoyanti (předpovídají z jídla budoucnost), voresofové (čím víc jí, tím jsou chytřejší) nebo saboscrivneři, mezi které patří i Tonyho milá Amélie. Ta se pro změnu živí tím, že své recenze o jídle píše tak sugestivně, až čtenáři jejich chuť doslova cítí na jazyku. S trochou invence se tak dá jednou recenzí na plesnivý salát zlikvidovat i teroristické komando.


A právě v tomhle výčtu potrhlých fenoménů leží jedna z nejlepších stránek Laymanova komiksu - schopnost, s jakou dokáže v rámci dlouhé komiksové série rozvíjet bizarní zápletku tak, aby celý fikční svět dával smysl a nešlo jen o samoúčelné vtípky. Není to jen komiks komentující současnou kulturu foodies (na tomhle se zasekl třeba kuchař-celebrita Anthony Bourdain se svým sešitem Get Jiro), ale taky obstojně napsaný dobrodružný příběh, detektivka i typicky postmoderní rozklad superhrdinských mýtů. To by ovšem pořád byla jen polovina zábavy. Tu druhou dodává až výborná kresba Roba Guilloryho. Jeho netypický styl se pohybuje někde na pomezí mangy a animované karikatury z 60. let a výborně doplňuje nadsázku Laymanova scénáře. Vzhledem k popisovaným scénám (hnijící sushi občas prostřídá i exhumace) by realističtější kresba vedla spíš k naturalistickému hororu, ale Guilloryho přetažená karikatura dodává lehkost a žánrovou nezařaditelnost. Je to typický důkaz toho, jak příliš realistické zpracování – neduh většiny současné západní komiksové produkce - zabíjí plynulost děje, kdežto vhodně použité zjednodušení a karikatura vede k většímu ztotožnění čtenáře s postavami a nepřerušovanému toku příběhu. Layman s Guillorym za Chew v roce 2010 dostali více než zaslouženou Eisnerovu cenu a gastronomické eskapády detektiva Chu pokračují už ve více než čtyřiceti dílech. Navařte tedy hrnec červené řepy (tu má hlavní protagonista obzvlášť v oblibě) a nechte si chutnat...

Info

John Layman / Rob Guillory - Chew (Image Comics, 2009 – 2014)
www.chewcomic.blogspot.cz

Text vyšel v magazínu Full Moon #37.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace