Články / Sloupky/Blogy

Karlovarské korzo #4

Karlovarské korzo #4

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 05.07.2016

Jean Reno přijel, viděl a zvítězil. Podle všech ohlasů si na tiskové konferenci téměř okamžitě omotal kolem prstu novináře, kterým předváděl imitace různých režisérůa a dobrá nálada dýchá také z rozhovoru pro festivalový deník. Francouzská celebrita mimo jiné prozradila, že se směje v jednom kole a to přijel na pravé místo, protože humoru je tady ve Varech spousta a atmosféře podléhají i lidé, od kterých by to člověk nečekal. Marek Eben zavtipkoval právě na účet Jeana Rena, když ho Na plovárnu uvedl se slovy, že jde o velkou postavu světového filmu, dokonce vyšší než on sám, Jamie Herdon zase nepochybuje o tom, že by se zachoval stejně jako Kubiš a konečně Emma Smetana polehává na podlahách kinosálů s hřejivým pocitem, že je zase mladá, alternativní a hrozně nezávislá. Turné po zaplivaných klubech dělá zázraky.

Humor naopak nečekaně téměř absentoval ve snímku Kostěný tomahawk, uváděnému v rámci sekce Půlnočních filmů. Tedy ten prvoplánový, pomrkávání jsme si užili dost a dost, Patrick Wilson mohl s ledovým klidem zůstat ve své „fargo“ poloze a v podstatě se nemusel ani převlékat, o Kurtu Russelovi jsme nikdy nepochybovali. Od westernu, ve kterém na špatné straně účinkuje kmen (respektive tlupa) troglolytů se zálibou v prznění a kanibalismu, se tak nějak čekalo něco jiného, ale film s velmi skromným, ale pečlivě vybraným hereckým ansámblem nakonec bavil až do konce. Tedy bavil - divná záležitost ležící v hlavě překvapivě dlouho, očekávání sice nenaplněna, ale právě ta divnost to celé vynahradila. Obávám se, že si z nás režisér S. Craig Zahler zatraceně vystřelil, ale nejspíš mu to asi vyšlo. Sál na novinářské projekci neopustil téměř nikdo (ne snad, že by bylo úplně plno), tedy až na několik duší, kterým úvodní proříznutí krku zkazilo večer. Věděli jste, že v krku je 16 hlavních žil a že je musíte proříznout všechny? Pokud ne, tak rovnou zpátky do školy.


Respektive za Učitelkou. O vztahu Jana Hřebejka k retro komediím se budou jednou psát knihy, Učitelka je ale trochu z jiného těsta. Režisér svůj nový snímek v jednom rozhovoru představil jako „Pupendo bez humoru“ a v dalším zase jako „Pupendo s příběhem“, obojí je vlastně správně, vyberte si sami. Ten, kdo v osmdesátých letech chodil na základní (respektive jakoukoliv) školu, bude mít rozhodně o čem přemýšlet. Povedená záležitost s vynikající Zuzanou Mauréry v hlavní roli a nebojte, nakonec se přece jenom alespoň pousmějete. Hřebejk s Jarchovským tentokrát útočí poněkud jinými zbraněmi, podvratné decentní poštívání je mnohem sympatičtější. Podobně potěší roztomilá česko-slověnština, ale z Učitelky nakonec převládá tísnivý pocit, který do dnešní doby bohužel celkem slušně zapadá.

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho a další retro. Sympaticky ne-boxerský snímek s neprůbojným a rozpačitým hlavním hrdinou je natočen v černobílé s výrazným zrnem, tak aby působil akorát autenticky. Spoilery vynechme, ale pro zvědavé snad jen dodejme, že hlavní hrdina se nakonec svého nejšťastnějšího dne přece jen dočká.


Info

51. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
1. - 9. 7. 2016, Karlovy Vary
www.kviff.com

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace