Články / Sloupky/Blogy

Kdo je tady šéf? – Za Grantem Hartem (1961–2017)

Kdo je tady šéf? – Za Grantem Hartem (1961–2017)

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 14.09.2017

Nemám rád nekrology. Kdo má. (Snad kromě těch lidí, který tyhle typy textů živí, všichni víme, o kom je řeč.) To je jeden z důvodů, proč na ně ve Full Moon příliš často, respektive vůbec, nenarážíte. Zpráva z dnešního rána o úmrtí někdejšího bubeníka Hüsker Dü Granta Harta zasáhla se zcela nečekanou silou, výjimky jsou třeba.

Koncert Granta Harta před sedmi lety na Sedmičce neviděl skoro nikdo. Těžko říct, co jsme tehdy udělali špatně, bylo jasné, že člen z Hüsker Dü jednak musí hrát na Sedmičce (kde taky jinde) a pak že na něj prostě MUSÍ přijít úplně všichni, kdo se na kopci během posledních dvaceti let otočili. Nepřišli. Dvaadvacet platících byl nově nastavený a dlouhá leta platící smutný rekord Scrape Soundu. Nechápali jsme to, ale po koncertě nám to bylo úplně jedno. Pamatuji si, jak byl Todd z Unkilled Worker Machine, kteří tehdy Hartovi předskakovali (myslím, že to byl jeden z jejich prvních koncertů vůbec), před vystoupením nervózní. Nakonec odehráli skvělý set, Grant jim vřele poděkoval a potěšeně se podepisoval na alba Hüsker Dü, která si Todd s sebou přinesl. Grant hrál v Berlíně den před Prahou pro pět set lidí, tady sotva pro třicet. Ale každý z nich si ten devadesátiminutový koncert bude pamatovat napořád. Hrálo se dlouho přes desátou, postarší hipík s akustikou čaroval. Bývalý bubeník, chápete?

Grant Hart byl jeden z nejmilejších muzikantů, se kterými Scrape Sound přišel do styku. Přijel vlakem s kytarou a malým kufrem, téměř neustále kouřil a od první chvíle sypal jednu historku za druhou. Mluvil v podstatě nepřetržitě. Vyprávěl o Hüsker Dü, vzpomínal na první koncert v Praze (s kapelou Nova Mob), povídal o svém domě a kočkách a z rukávu tahal spoustu zaručeně pravdivých drbů, třeba na Dava Grohla, který se ten večer asi moc nevyspal. Pábitel jako vystřižený. Když jsme jeli ze Sedmičky autem na Vinohrady k jeho hotelu, tak před Jiráskovým mostem najednou říká, „Hele, tady teď bude někde ten kostel, kde se schovávali ty parašutisti, co zabili Heydricha, že jo?“ Došla nám řeč a Vašek málem naboural. U chrámu Cyrila a Metoděje jsme museli zastavit, Grant si ho bedlivě prohlížel, zkoumal pamětní plaketu a dlouho mlčel. Pak z něj vypadlo, že jeho otec, se kterým si podle všeho moc neseděl, bojoval ve Druhé světové válce v Evropě s americkou armádou, a právě příběh o atentátu na Heydricha mu vyprávěl. V kontextu Američanů, kteří Prahu považují za nejhezčí město v Jugoslávii, to byl téměř neuvěřitelný zážitek. Zbytek cesty k hotelu se spíše mlčelo, tedy až Grantovu hlášku, že si sám zaplatí hotel. Což jsme dlouho důsledně odmítali, aby se posléze ze zadního sedala ozvalo: „Hele, kluci, jako dobrý a děkuju moc, ale kdo je tady šéf, sakra?“

Před dvěma lety se začalo, nejdříve opatrně a pak už s téměř jistotou, mluvit o reunionu Hüsker Dü, moc dobře, že k němu nikdy nedošlo. Nedávno byla oznámena kompilace nevydaných nahrávek z prvních let skupiny, trojalbum Savage Young Dü vychází sice až v listopadu, ale od minulého týdne je jeho kompletní stream online. A zní fantasticky. Podruhé a naposledy jsem se s Grantem potkal před pár lety v Berlíně, hrál tehdy v klubu Heimathafen Neukölln, spolu s Dodos, a kdo ví proč společně s místním orchestrem. Bylo to turné k jeho (dnes už definitivně) poslednímu a vynikajícímu albu The Argument, koncert se úplně nepovedl. Spojení rozevlátého písničkáře s poněkud komisním zvukem orchestru příliš nefungovalo. Šel jsem Granta krátce pozdravit, ale ukázalo se, že to nemá smysl. Pouze jsem zpovzdálí pozoroval, jak v zástupu fanoušků hlasitě rozkládá a máchá rukama a koulí očima, naprosto ve svém živlu. Takhle ho uvidím napořád. Jako šéfa.

Striktně osobní top 5:

Hüsker Dü – Don't Want to Know If You Are Lonely

Hüsker Dü – The Girl Who Lives on Heaven Hill

Grant Hart - You're the Reflection of the Moon On the Water¨

Grant Hart – Morningstar

Nova Mob – Shoot Your Way to Freedom

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace