Články / Recenze

Kdyby chudák Cobain žil (Montage of Heck)

Kdyby chudák Cobain žil (Montage of Heck)

Jakub Šponer | Články / Recenze | 25.01.2016

OHODNOŤTE DESKU

Předně je třeba říci, že desku Montage of Heck nelze z hudebního hlediska hodnotit, a už vůbec pak podle ní soudit Kurta Cobaina jako umělce. Tím, na co byste se měli ptát, až si budete při poslechu klepat na čelo, je důvod, proč něco podobného vůbec spatřilo světlo světa. Vydání Montage of Heck je aktem hyenismu, sbírkou intimních nahrávek a demíček, které si Cobain doma ve volných chvílích nahrával na magnetofonové pásky. To znamená, že se do jednatřiceti stop dostalo všechno od napodobování prdů, Cobainova terapeutického kvílení, historek o šoustání “pomalejších holek” přes několikasekundové střepy kytarového noiseu až po jeden cover Beatles a vůbec poslední písničku před Cobainovou smrtí.

Výběr nepřináší nic nového, co by skalní fanoušci neměli ve sbírkách bootlegů, pro ostatní bude jen nepochopitelnou směsí špatně nahraného a nekvalitního materiálu, který je jako celek neposlouchatelný. Většina známých songů skončí po půl minutě, případně se překlenou v něco, co stejně není možné doposlouchat. Věřím, že se najde pár jedinců, kteří si budou Montage of Heck chválit jako úžasný spirituální zážitek a cestu do Cobainova nitra, já si naopak myslím, že tohle nitro mělo světu zůstat uzavřeno.

Světlými momenty jsou songy, které jsou alespoň celé (že někdy budu tohle brát jako plus, jsem nečekal). Mezi nejlepší skladby patří cover And I Love Her od Beatles, závěrečná Do Re Mi, neurazí ani sabbathovská Bright Smile, mlátička Rehash nebo ranné demo Clean Up Before She Comes. Pět songů. Pět.

Jsem si jistý, že kdyby chudák Cobain žil, nikdy by nic podobného nedovolil. Představte si, že si po vaší smrti někdo dá tu práci a prohrabe se vaším špinavým prádlem, aby z těch smradlavých trenek nakonec uspořádal velkou výstavu a namastil se na “umění”. Brett Morgen, režisér dokumentu Montage of Heck, sice tvrdí, že jde o “konceptuální album, cestu, zážitek”, já si ale myslím, že si lže do kapsy. S ohledem na to, že se za první týden prodalo jen pět tisíc kusů desky, asi nebude tak plná, jak čekal.


Info

Kurt Cobain - Montage of Heck: The Home Recordings (Universal, 2015)
www.itunes.apple.com/us/album/montage-heck-home-recordings/id1046058946

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Jednoduchá každodennost světa (Moře dní)

Veronika Tichá 25.01.2024

Deska je mixem nostalgických stesků i veselí v podobě melancholických balad, bedroom popových lovesongů nebo rychlejších kytarovek.

Prostor plný apatie a úzkosti (Metro Riders)

Jaroslav Myšák 23.01.2024

Už předchozí deska projektu Metro Riders, za kterým stojí švédský hudebník Henrik Stelzer, pracovala se zvukovým prostředím, který si asociujeme s filmy osmdesátých let.

Dojmy ze světa plného absurdit (Flat Worms)

Eva Karpilovská 19.01.2024

Flat Worms na albu Witness Marks v krátkých a úderných písních skvěle pracují s doplňujícími se nástroji a efekty.

Babie leto viac než pavučiny (Dušan Vlk)

Veronika Vagačová 16.01.2024

V porovnaní s predchádzajúcimi albumami vidno posun, Babie leto v podzemí je mierne serióznejšie, vyspelejšie.

Život v strachu (Chimamanda Ngozi Adichie)

Mária Karľaková 28.12.2023

Adichie poznáme ako bojovníčku za práva žien skrz knihy Feminizmus je pro každého a Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace