Články / Rozhovory

Keosz: Inklinuji k filmové hudbě

Keosz: Inklinuji k filmové hudbě

Kateřina Vodolánová | Články / Rozhovory | 27.03.2015

Erik Osvald alias Keosz je slovenský producent, který v hudební tvorbě prošel různými hudebními žánry, na svém kontě má několik EP i LP, ale přesto má koncertní diář skoupý. Protože jeho soundcloud sleduji už bezmála tři roky a mám ho dlouho zařazeného ve skupině zajímavých hudebníků, čekala jsem na příležitost, kdy se ukáže i v Praze. Naše cesty se zkřížily až v únoru letošního roku, kdy do Prahy přijel jakožto účastník Red Bull Music Academy Bass Campu.

Jak jsi reagoval, když jsi dostal pozvánku na Bass Camp?
Ze začátku jsem to bral dost neutrálně a pak jsem si uvědomil, že nejsem zvyklý dělat s jinými lidmi a byl až skeptický… Ale teď jsem velmi spokojený a rád, že jsem se toho mohl účastnit. Je to skvělý zážitek, spousta skvělých lidí a je mi líto, že je to tak krátké. Klidně bych tu zůstal ještě další týden.

S kým jsi na hudbě pracoval nejvíc?
S WZ jsme se potkali už na pokoji, skamarádili jsme se hned. Další byl EGA, něco jsem zkoušel s Whithiem, Tante Elze zrovna teď nahrávala vokály… Pištu, což je FVLCRVM, který je tu jako technik, jsem pořád nutil, ať uděláme nějakého Machinedruma, až nakonec přišel a úplně náhodou jsme rozdělali track, který se mi zatím líbí nejvíc. Pracoval jsem ještě se Subject Lostem a Troniqem, ale odtamtud jsem se nějak vytratil a už jsme nenašli připojení, tak doufám, že po Bass Campu uděláme nějaké collaby.

Co si povezeš domů?
Určitě si odvezu kontakty a sample packy v kompu. Ty rozdělané věci určitě nedokončíme a bude třeba je dodělat doma. Bavil jsem se i s účastníky minulého ročníků Bass Campu, ti taky dokončovali tracky až po skončení.

Tušíš, co s těmi hotovými věcmi pak bude? Můžete je zveřejnit, nebo to půjde ven přes Red Bull?
Můžeme to sdílet i my, ale vyjde i kompilace. Zatím ale nevím, jestli na ní bude všechno, nebo proběhne výběr tracků.

Co jsi říkal na přednášky? Bylo tam něco, co tě pobavilo, přišlo ti zajímavé, něco, co ti utkvělo v paměti?
Bylo tam dost zajímavých věcí, hlavně Thundercat a Dorian Concept a ukázka jejich umění. Tím jsem byl fascinovaný. Thundercata jsem předtím ani neznal, takže jsem byl překvapený, že stojí za spoustou tracků Flying Lotuse. Technické informace jsme si vyměnili spíš ve studiích. O tom, jak, kde a co udělat. Z přednášek jsem si odnesl emoční a inspirativní zážitky, ale co se týkalo techniky, tak to hlavně od dalších účastníků.

Byla v rámci Bass Campu i hluchá místa? Co bys doporučil v dalším ročníku změnit?
Málo času ve studiích. Mezi tím je hodně přednášek nebo odchodů jinam. Časově by to mělo být delší. Případně by se hodilo i víc studií, protože když se tam rozhodíme, jeden ťuká do syntezátoru, další zkouší něco jiného, třetí něco rozdělá a chce se na to soustředit a do toho další dva ťukají do syntezátoru, šla by sis rvát vlasy. Čas by pomohl všemu.

Kde se vzala tvoje přezdívka? Keosz?
Je to kombinace mého jména, Erik OSvald, tudíž nejlépe, když se napíše KeOSz. Přezdívku jsem si vymyslel ještě předtím, než jsem vyprodukoval první věc.

Říkal jsi, žes vystřídal hodně žánrů, ale třeba o technu zmínka nepadla. Tvé nejbližší větší město je Trenčín, kde pár let dobře fungovala techno scéna. Ta tě neovlivnila?
Tehdy mě to nechytlo, techno poslouchám spíš dnes, ale ne jen tak nějaké. Třeba to, co dělá Mønic z labelu Osiris Music.

Máš na kontě několik releasů, vybavuju si i zlámané album Before the End. Kam bys ho zařadil?
Vydával jsem hlavně drum & bass, a to i na vinylu nebo CD. Momentálně chystám ambientní desku, vydavatelství čeká na tracky, zbývá jen to dokončit…

To je nejbližší plán?
Ještě potřebuju dokončit tracky z Bass Campu a rozdělanou desku, která bude free a hodně o garage music. Budou tam melodie i beaty.

Zmiňoval jsi ambient. V něm se často využívají nahrávky z venkovního prostředí, tzv. field recordings. Pracuješ s takovým materiálem, nebo nechystáš se s tím začít?
Chtěl bych, ale zatím mě to nějak zvlášť nezajímalo, většinou pracuju se stáhnutými sample packy. Takové zdroje využívám. Záleží pak na člověku, jak to naefektuje a co s tím udělá. Dá se jich najít spoustu i zadarmo.

Jestli jsem dobře pochopila poslední EP Overload, máš blízko k filmové hudbě. Proč jsi ho dal volně ke stažení?
Chtěl jsem ho poslat do herních nebo do filmových společností, inklinuju k takové hudbě. Dělal jsem i muziku k jednomu zvláštnímu krátkému filmu. Nebylo to nakonec úplně podle mých představ, protože režisér tam hudbu nechal jen na začátku a na konci a já čekal, že tam bude pořád, jemně v pozadí jako soundscape. Třeba jako to bylo ve filmu Drive, ten mám strašně rád. Je v něm ideální kombinace – zpomalené kompoziční záběry, temná ambientní hudba. V tomhle duchu bych rád časem něco dělal.

Kromě jiného jsi grafik. Na čem děláš?
S kamarádem rozbíháme vlastní textilní značku, děláme grafické potisky a podobně. Grafický materiál pro můj projekt si dělám taky sám.

Všimla jsem si, že hodně fotíš. Používáš i fotky pro covery alb, nebo pro ně vytváříš obal samostatně?
Dost je používám, například obal Sollicitus LP je takový. Často používám fotku a její efektování.

Jak se vidíš v budoucnu? Myslíš, že někdy budeš dělat i klubovou hudbu, nebo zůstaneš u klidného ambientu?
Mám chuť udělat i něco akčnějšího, ale nevím, jestli se k tomu v blízké době odhodlám. Rád zkouším nové věci, ale třeba do EDM rozhodně nejdu. Možná časem budu dělat něco tanečnějšího, nejspíš nějaké techno.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace