Články / Recenze

Kompilace jako okno do světa (Rebuilding l'Alt Empordà)

Kompilace jako okno do světa (Rebuilding l'Alt Empordà)

blueskin | Články / Recenze | 09.04.2018

Počátkem roku se katalánským regionem Alt Empordà prohnala silná vichřice, která se sice obešla bez obětí na životech, napáchala ale značné materiální škody. Jelikož šlo o událost lokálního významu, museli se postižení spolehnout na pomoc místní samosprávy, potažmo šťastnějších sousedů. Svým dílem chce k obnově regionu přispět i kompilace, se kterou okamžitě přispěchal barcelonský label Störung. Výtěžek z prodeje dvacetiskladbového sampleru poputuje zastupitelstvím dvou nejvíce zasažených obcí.

Störung je významnou platformou experimentální audiovizuální tvorby a kompilace Rebuilding l'Alt Empordà obsahuje dosud nevydané skladby autorů z různých oblastí hudební avantgardy. Najdeme tu ukázky mikrožánru lowercase, v němž monotónní hukot narušuje digitální praskání na hranici slyšitelnosti, elektroakustické kompozice i posluchačsky vstřícnější díla z oblasti leftfield elektroniky. Zastoupena je i jedna skladba z pomezí ambientu a moderní vážné hudby, kterou má na svědomí britský hudebník Robin Rimbaud alias Scanner.

Právě Rimbaud patří k několika málo známějším jménům, která se na kompilaci podílela. Těmi dalšími jsou například německý nestor avantgardní hudby Asmus Tietchens či jeho krajan Frank Bretschneider, spoluzakladatel labelu Raster-Noton. Většinu více než dvouhodinové stopáže nicméně tvoří příspěvky zástupců nejmladší generace experimentátorů, kteří se s výjimkou omezeného okruhu hudebních fajnšmekrů dosud příliš neprosadili. Jsou mezi nimi umělci z kontinentální i ostrovní části Evropy, ale i z Japonska a Argentiny.

Konkrétně Japonec Yui Onodera přichází ve skladbě Katami se svěží kombinací „přírodních“ a syntetických zvuků v duchu hassellovského konceptu fourth world music. Velmi zajímavě zní podprahově tepající modulární techno track Hologram v Itálii žijící Rumunky Aliny Kalancey. Třetím tipem budiž šestiminutová konceptuální hříčka Mobile01 Itala Giuseppeho Ielasiho, ve které monotónní kaskáda zvuků skutečně připomíná větrem rozezvučený výtvarný objekt-mobil.

Spíš než konkrétními uměleckými výkony je ale tahle kompilace cenná coby okno do světa, který je ze své podstaty poněkud skrytý těm, kteří nejsou zvyklí jít hudbě naproti. Doposlouchat v kuse celou kompilaci o délce bezmála dvě a čtvrt hodiny není, pravda, úplně jednoduché. Naštěstí tuto porci dělí na vcelku stravitelné kousky rozdílnost přístupů jednotlivých skladatelů. Nemluvě o tom, že si do tabulky modrého života můžete vybarvit políčko za splněný dobrý čin.

Info

Různí autoři – Rebuilding l'Alt Empordà (Störung, 2018)
web vydavatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace