Články / Recenze

Krása zvracení - HEALTH

Krása zvracení - HEALTH

Jakub Šponer | Články / Recenze | 08.10.2015

OHODNOŤTE DESKU

It's depressing when the only real reason to not kill yourself is that your mom will be upset. Zatím poslední status na facebookovém profilu HEALTH je trefným shrnutím pohledu, kterým čtveřice z Los Angeles nahlíží na svět kolem nás. Všudypřítomné odkazy na nesmyslnost lidského bytí, kritika problémů současné společnosti, deprese a drogy jako prostředky, jakým před prázdnotou života uniknout. Extrémní nihilismus je tím, co tvorbu HEALTH provází už počátku jejich desetileté existence.

Svou frustraci kapela zhudebňuje takovým způsobem, že i když nesdílíte jejich životní filosofii, nasměřují vaše uvažování alespoň o kousek tam, kam chtějí. Extrémní elektronický noise v jejich podání zní jako řítící se budovy zalidněného města a mocné dunění bicích symbolizuje příchod monstra, které naši prohnilou společnost navždy smete do propadliště dějin. To jsou pocity známé už z první, stejnojmenné desky, přelomová však byla až následující In Colour z roku 2009.

Za šestiletým čekáním nestojí nic jiného než do extrému vyhnaný perfekcionismus a práce s novými nahrávacími technikami. To vše má jeden zásadní výsledek - HEALTH do svého soundtracku k úpadku společnosti zakomponovali složku, která byla na starších deskách celkem nemyslitelná – pop. A v žádném případě se tak nestalo na úkor agresivity a vzteku.

Kapele tahle proměna neuvěřitelně sluší. Nevtíravá melodičnost a snadno zapamatovatelné popěvky jsou tím, co HEALTH oživují jako lajna čistého koksu (řečí jejich světa). Nejvýraznější moment popové intervence je v hitovce Life s neuvěřitelně chytlavým refrénem - text "Life is strange/ We die and we don't know why/ I don't know what I want but I know that I don't know what want/ Nobody does" je jako z učebnice popové tvorby. Podobně melodické vibrace vysílá i song L.A. Looks, balada Hurt Yourself nebo závěrečná Drugs Exist, která se nese v duchu hlavní myšlenky Death Magic – život je magický, i když všichni umřeme.

I na novince kapela stále plní nezastupitelnou úlohu v našich životech jako „music you’d like to hear when you want to punch your fucking boss in the face“ (slovy bubeníka Benjamina). Vůbec nejtvrdším momentem je epická Men Today, za ní stojí úderná Stonefist nebo temný singl New Coke. Ten se dočkal i klipu, kde HEALTH ve zpomalených záběrech otevřeně přiznávají svůj obdiv ke krásám procesu zvracení. Kontroverzní, a svým způsobem úchvatné.


Stejně jako HEALTH samotní. Ani z Death Magic se nevytratil silný životní nihilismus, frustrace a hněv. A i přes to, že jsou popovější než dříve, nemusíme se bát, že by se kdy stali komerční kapelou. HEALTH totiž zlidoví, až se ve společnosti začne o zvracení galonů mléka mluvit jako o umění.

Snad se toho nikdo z nás nedožije.

Info

HEALTH - Death Magic (Loma Vista, 2015)
www.youwillloveeachother.com

Live: Bohemian Like You: HEALTH (US)
17. 10. 2015 MeetFactory, Praha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace