Články / Rozhovory

La Petite Sonja: Je to jako řešit hlavolam

La Petite Sonja: Je to jako řešit hlavolam

mexhouse | Články / Rozhovory | 14.02.2017

Mezi nejslavnější díla výtvarníka Jindřicha Štýrského bývá řazena grafika Musa Somnambula, jíž si coby název alba zvolila zpěvačka La Petite Sonja, jinak členka Kill The Dandies! (dříve Moimir Papalescu & the Nihilists). Deska Musa Somnambula vychází na CD a digitálně právě dnes (jako přílohu ji dostanou předplatitelé časopisu Full Moon #70), na místě tedy bylo pár otázek pro autorku.

Název desky Musa somnambula naráží na výtvarnou ikonu Jindřicha Štýrského - jaký máš vztah k výtvarnému umění?
Musa Somnambula - múza nevědomí, múza náměsíčná, nevím, jak to Štýrský myslel, ale já hned věděla, že je to přesně ono. Název byl nápad Hanka J Manchiniho, který celé album produkoval. Vysvětlit souvislosti, to už je na vás. Novinářích.

Kdo dělal cover?
Cover dělal Hank a logicky vznikl v našem grafickém studiu. Fotografie je autoportrét.

Promomateriály mluví o tom, žes dělala sólovku, protože jsi to potřebovala, ale během toho jsi zjistila, že bez kapely to vlastně není úplně ono?
Přesně tak. Původně to mělo být jenom moje, pak mě napadlo přizvat Daniellu de Picciotto a ostatní. Necítím se v té osamocené pozici dobře. Potřebuju mít kolem sebe lidi, kterým důvěřuju a kteří řeknou, jestli se jim to líbí. Ani na pódiu bych nechtěla být sama.

Jak dlouho vznikala nahrávka?
Mě trvá složit písničku třeba deset minut. Píšu i skládám rychle, ale aranže jdou pak mnohem pomaleji. Takže základní materiál na desku byl hotový už dávno, jsou to věci, které se většinou nehodily do Dandies. Nejdéle trvalo asi rozhodnutí, že s tím půjdu ven.

Danielle de Picciotto - taková spolupráce asi není lusknutím prstů, jak to probíhalo? Uvažovala jsi o dalších hostech?
Daniella je spřízněná duše, známe se několik let. Je to ohromně všestranná kreativní bytost, jejíž výtvarná i hudební tvorba mě inspiruje. Překvapilo mě, že ke skládání hudby přistupuje podobně jako já, jsme na stejné vlně. Obě máme spoustu jiných aktivit, ale třeba se nám v budoucnu toho podaří udělat ještě víc. V každém případě to, že se mnou chtěla spolupracovat, bylo pro mě nesmírné potěšení. Další hosty jsem chtěla, ale už na to nebyl čas. A kdybych ty songy nevydala teď, tak možná nikdy. Už je hotovo a já se můžu soustředit na další projekty.


Jak to máš se sny, zdají se ti každou noc? Ptám se, protože s nimi vedu intenzivní rozhovor, nebo spíš rozhovor se svou minulostí a současností. Budoucnost tam žádnou nevidím…
Když se učíš chápat vlastní sny, je to jako řešit hlavolam. Nebo spíš matematickou funkci. Budeš-li dost chytrý, rozklíčuješ problémy, které se tvoje podvědomí snaží řešit. Na běžných snech nemusí být nic magického, spíš logického. Taky myslím, že s budoucností to nemá nic společného, ale co já vím. Moje vlastní sny jsou často hodně mystické, nezapisuju si je, ale ty zásadní si pamatuju a taky se mi vrací. A taky věřím, že tam určitě zůstává hodně toho, co vyvětlit nelze, nebo spíš k tomu nemám a nikdy nebudu mít správný klíč.

Bert Neven byl jasná volba?
Ano, Bert je špičkový zvukař a kamarád, který nemá problém s materiálem nahraným v naší ložnici. Netrpí zvukařskými předsudky a vždycky si ví rady.

NBDY?
NBDY je noise-experimentátor, dříve známý jako dj Johnny Inferno, který byl kámošem už v dobách The Nihilists. Dělali jsme spolu kdysi pár koncertů. Jeho zvukové stěny jsou napínavé, strašidelné a něžné. K těm snům se hodí dokonale.

Jak to vypadá s novou deskou Kill the Dandies? Hotovo, máte název, nebo v jaké jste fázi? Mám čekat nějakou novou polohu, nezvyklé hosty?
Novou polohu, nebo spíš určitý posun, čekej určitě, už jenom vzhledem k novému obsazení. Kdo nás trochu zná, ví, že určitou změnu a posun potřebujem k životu. Moc se těším do studia. Release party bude 25. 5. 2017 v klubu Futurum. To jediné je zatím dané.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Kewu: Hodně jsem se toho naučil sám

Mariia Smirnova 21.02.2024

Stál za vznikem kolektivu Unizone a také spoluorganizuje akce Addict s NobodyListen. Nedávnou novinkou je, že Mikuláš začne vyučovat djing ve Skvotu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace