Články / Rozhovory

Marek: Kocovinové otázky pro Kittchena, Piqi Miqi i Silver Springs

Marek: Kocovinové otázky pro Kittchena, Piqi Miqi i Silver Springs

Jakub Béreš | Články / Rozhovory | 30.03.2017

Charitativní akce Marek: Kocovina, která pomáhá proběhne už tento pátek v DUP 36 na Národní Třídě. Její podtitul je tedy celkem jasný, čím více toho v ten večer na baru vypijete, tím více přispějete na léčbu mladého Marka. Pořadatelé akce dodávají: „Nejdůležitější je každodenní rehabilitace, ke které je potřeba drahý rotoped a školený pracovník. Cílem akce je ulevit Markově rodině od drahého pronajímání vybavení.“ Namísto Rolí, kteří museli ze zdravotních důvodů zrušit koncert, vystoupí Johnny the Horse, čerství držitelé divoké karty Startéru Silver Springs a elektro projekt Bratři. Doplní tak Kittchena, Gambrz Reprs, St. Jacoba a další muzikanty. Někteří z nich se nám svěřili se svými kocovinovými zážitky, ale i s dalšímí zajímavostmi...

Kittchen

Stalo se ti někdy, že jsi hrál s kocovinou? Poznal to někdo, nebo pomáhá maska?
Hrál jsem s kocovinou mockrát. Ale myslím, že většinou by to nebylo vidět, ani kdybych masku neměl. A často byly ty kocovinový koncerty hodně intenzivní a silný. Ale vybavuju si, že jednou mi bylo v nějaký kavárně strašně zle a v závěru koncertu jsem mezi přídavkama musel vyběhnout do listopadový noci zvracet mezi zaparkovaný auta. Těžko ale říct, jestli to věděl někdo uvnitř.

Co říkáš na Marka?
Hodně mě baví nasazení organizátorů. Uspořádat takovou akci může vypadat jako brnkačka, ale jednak to stojí hromadu práce a nervů a taky v tom člověk přes veškerou charitativnost může zahučet finančně. Ale Adam, který se mnou jedná, vypadá strašně odhodlaně, a musím říct, že jsem se nechal strhnout docela snadno. Na DUP36 se navíc dost těším, ten prostor je úžasnej.

Komu jsi naposledy pomohl v opilosti (nebo i v neopilosti)?
Hm, ani si nevzpomínám, že bych někomu nějak zásadně pomohl v opilosti. Možná jsem někomu pomohl ubalit brko nebo někomu koupil dalšího panáka, a tak mu v opilosti pomohl k ještě větší opilosti. A taky jsem teď několika maminkám pomáhal s kočárem do tramvaje. Ale to už nevím, jestli jsem byl opilej já nebo ony.

Na čem v současné době děláš? Probudíte Zvíře jménem Podzim ze zimního spánku?
V současný době pomáhám propagovat svoji knížku Když piješ…, která vyšla u nakladatelství Plus. Takže jak napovídá název, kolem kocovin a alkoholu se pochopitelně motá. Intenzivně pracujeme na druhém singlu a knížce Zvířete jménem Podzim. No a taky chystám desku coververzí Kittchena, hudbu pro divadelní představení Zářez a pomalu se rozjíždí jarní koncertní sezóna. V dubnu budeme mít navíc společně s Vladivojnou výstavu v Opavě.


Piqi Miqi

Pomohla ti někdy kocovina se psaním songů?
Kocoviny mi pomáhají uvědomit si, že pití alkoholu je špatné a že bych už neměl pít. Z nějakého důvodu se tím ale zatím neřídím, takže pořád piju a neustále mám kocoviny. Několik písní už jsem v tomhle stavu napal, takže se prokousávám dehydratací a bolestí hlavy k psaní dobrých songů.

Myslíš si, že má hudba moc pomáhat ostatním?
Ano, hudba je mocná. Může totiž tvému tělo, mysli i duši doručit specifický druh zprávy.

Tvoje poslední hudební video Oh Bibi bylo natočené na VHS kazetu v osmdesátkovém stylu. Myslíš, že v té době byly lepší party a větší kocoviny?
Oh Bibi je špinavé a prostopášné video, takže se k němu VHS hodí dokonale. Vždycky jsem chtěl udělat takové video, protože výsledek vypadá mnohem lépe než ty současné realistické. Moje nejlepší kámoška Amanda Mayne ho natočila a já sestříhal. Bylo to naprosto spontánní. Myslím, že lidi v osmdesátkách měli mnohem lepší party, protože neměli smartphony, které je odrazovaly od užívání si přítomnosti: „Smart phones are a cock block and the sex was definitely way hotter!“


Silver Springs

Po jakém koncertu jste měli největší kocovinu?
My vlastně ani moc v rámci kapely nekocovinujeme. Na našich koncertech si držíme přísnej limit pár piv a na cizích si to zase chceme pamatovat a nemuset furt odbíhat na záchod. Občas si dáme večerní kapelní soustředění, ale to pak místo novejch nápadů končíme v Burrito Loco.

Poslední dobou slavíte máte úspěch. Máte teď častěji kocoviny?
Asi snad i míň. Teď už jsme skoro hodní kluci, protože nám s příchodem jara konečně skončil stav limba způsobený hledáním bubeníka, směřováním kapely a tak - proto jsme i pojmenovali naše EP Limbo. A teď pokračujeme a chceme být dál hezky produktivní. Kocoviny míváme akorát tak po maratonech Pokémonů, který si občas dáme po zkoušce. A někdy i před koncertem. Vybouřovací alko-dovolenou si necháváme na léto. Ale i tam budeme opatrný.

Od Startéru jste dostali divokou kartu. Pomohlo vám to? Doporučili byste ho i jiným kapelám? Startér je skvělej. Už jen tím, že jsme díky němu nabrali úplně novou víru sami v sebe. Překvapilo nás, kolik lidí nám posílalo hlasy a podpořilo nás. Dostali jsme se mnohem snáz k novým posluchačům nebo i na Free Mondays do Roxy. Stopro bychom to doporučili a moc se těšíme, kam nás divoká karta ještě do budoucna zavede.


Info

Charitativní koncert Marek
w/ Kittchen, Johny the Horse, Gambrz reprs, Piqi Miqi, Silver Springs, Bratři, Kierastaboy, St. Jakob, Raphael Kosmos
31. 3. 2017 DUP36, Praha
www.facebook.com/events/674967312683584

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace