Články / Rozhovory

Martina Hončíková (8smička): Továrna už nám začíná být trochu těsná

Martina Hončíková (8smička): Továrna už nám začíná být trochu těsná

Zuzana Malá | Články / Rozhovory | 09.02.2022

Bývalá textilní továrna se před pár lety začala měnit v kulturní centrum Humpolce. Takzvaná 8smička je dnes místem, kam s oblibou chodí místní za uměním i dobrou kávou a které výrazně oživuje městské centrum. Nespornou výhodou je i poloha na půl cesty mezi Prahou a Brnem, projíždějícím návštěvu doporučujeme neméně. Výkonné ředitelky Martiny Hončíkové se ptáme na fungování kulturní fabriky, která dnes zdaleka nenabízí jen umělecké výstavy, ale své aktivity rozprostírá všemi směry, i online. A srdečně zveme na vernisáž výstavy Skrze tebe vidím sebe, která proběhne 11. února a bude ke zhlédnutí až do poloviny května.

Humpolecká 8smička dnes sdružuje kavárnu, výstavní prostor, nakladatelství, podcast… K tomu máte nabitý program výtvarných dílen, promítání filmů, přednášek… Kam chcete mířit dál?
Hlavní cíl je pro nás udržet vysoký standard ve všem, co jsme si na začátku vytyčili – chceme dál dělat skvělé výstavy a vydávat výjimečné knížky, které dalece překračují klasické katalogy k výstavám. Kromě toho pokračuje naše „srdcovka” - soupis kompletního díla Josefa Čapka Pracoval jsem mnoho. To je opravdu mimořádný a náročný projekt, ale díky němu k nám přicházejí další tvůrčí impulzy a nápady, jako třeba online databáze Čapkova díla, kterou chceme zpřístupnit na jaře.

Téma, které nás opravdu hodně zajímá, je veřejný prostor, proto jsme loni poprvé vyráželi z 8smičky ven. Výstavou umělců na plakátovacích plochách během lockdownu, edicí originálních map, které vás vezmou na procházku Humpolcem, spolu s městem a odborníky jsme konečně otevřeli debatu o veřejném prostoru a umění v něm. Rovněž jsme realizovali site specific umělecké projekty k výstavě Ruka na konci ramene – landartový projekt Dominiky Kunzové Láska v bloku bytovek nebo uměleckou zastávku Richarda Loskota uprostřed města, kde se střídají začínající umělci.

Jak se vaše plány odráží na velikosti týmu?
Na to všechno, co 8smička dělá, je její tým poměrně malý. Zaměstnanci jsme jen čtyři, zbytek jsou externisté, kteří s námi spolupracují na trvalejší bázi nebo se podílejí pouze na konkrétních projektech. Do budoucna máme samozřejmě spoustu plánů, naše ambice jsou veliké, ale musíme také respektovat naše možnosti.


Můžete prozradit, co chystáte na letošní rok?
Seznam našich plánů je docela dlouhý. Ono nám to nedá a pořád vymýšlíme nové věci. Jednak nás to baví a taky chceme, aby lidi měli důvod se k nám vracet.

Především se chceme konečně vrátit k původnímu výstavnímu plánu, tedy tři výstavy ročně. To je samo o sobě docela náročné. Začínáme 11. února vernisáží první 8smičkové fotografické výstavy Skrze tebe vidím sebe: Dialogy o portrétu, která divákům přiblíží posledních třicet let v české a slovenské portrétní fotografii. Na tu se opravdu moc těším a všechny zvu! Následovat bude letní „reynkovská” výstava - Reynek, Diviš, Kubin vs. současní autoři a na podzim pak třetí, zatím bezejmenná výstava, která by měla zahájit nový pravidelný podzimní výstavní cyklus. Ke všem výstavám samozřejmě vyjde kniha a kromě toho nás na konci roku potěší nový díl Čapkovy tetralogie, tentokrát věnovaný malbě.

Továrna už nám začíná být trochu těsná, takže si otevřeme další minigalerii ve městě, takovou light verzi 8smičky. K tomu jednáme s Artmatem, rádi bychom provozovali vlastní automat s díly lokálních umělců, s městem jednáme o umístění plastiky z naší sbírky do veřejného prostoru, chystáme oživení stálé sbírkové expozice 7+1: Byt sběratele a k dubnovým narozeninám si chceme nadělit něco nového na fasádu 8smičky nebo na naše umělecká garážová vrata. Takže kdo ještě neviděl, jak nám vrata vloni skvěle ztvárnili Anežka a Jakub Hoškovi, vypravte se do Humpolce!

Kteří fotografové se na výstavě Skrze tebe vidím sebe: Dialogy o portrétu objeví a kdo ji kurátoroval?
Kurátorkami jsou Anežka Kořínková a Kateřina Sýsová, které do výstavy vybraly velmi zdařilý soubor fotografů střední generace a mladých autorů. Myslím, že se jim podařilo vytvořit reprezentativní přehlídku fotografické portrétní tvorby posledních třiceti let. Na výstavě se potkají Pavel Baňka, Veronika Bromová, Jakub Delibalta, Iryna Drahun, František Fekete, Pavel Hečko, Julie Hrnčířová, Salim Issa, JaCobra, Libuše Jarcovjáková, Alena Kotzmannová, Pavel Mára, Adéla Matasová, Jan Matýsek, Martin Odehnal, Dita Pepe, Ivan Pinkava, Štěpánka Stein, Václav Stratil, Jiří Thýn, Marie Tomanová a Martin Wágner.

V jakém stavu byl objekt továrny před rekonstrukcí? Jak 8smička vlastně vznikla?
Zóna 8smička se nachází v komplexu bývalého soukenického areálu specializovaného od konce 19. století na výrobu hrubých suken. Továrna na vlněné látky Karla Trnky se roku 1948, stejně jako další humpolecké textilky, stala součástí národního podniku Sukno. V ten moment přestaly být závody spojovány se jmény svých bývalých vlastníků a začaly být označovány pořadovými čísly 01 až 18. Továrna pana Trnky dostala číslo 08, odtud tedy naše jméno.

Zchátralý objekt byl zrevitalizován v roce 1995 jako sídlo společnosti Hranipex, generální partner 8smičky, a dnešní podobu získala budova během rekonstrukce v letech 2016-2018. Projekt konverze bývalé textilky na kulturní centrum iniciovali naši mecenáši a velcí milovníci umění Bára a Zdeněk Rýznerovi, kteří pro tento účel založili nadační fond. Rekonstrukce se ujal významný humpolecký architekt Luděk Rýzner a se svým ateliérem OK Plan Architects v 8smičce vytvořili skvělé výstavní prostory a zázemí pro naše aktivity, které využívají nejmodernější technologie, a přesto mají velmi příjemnou a vstřícnou, až domácí atmosféru.


8smička město jistě výrazně oživila, jakou další instituci by si Humpolec zasloužil?
Humpolec je opravdu skvělé místo pro život a nabízí toho spoustu – divadlo, galerii, kino, park Stromovka a Platforma Humpolec, sportovní vyžití jako koupaliště, sportovní hřiště, běžecké trasy, krásnou přírodu hned za městem… Myslím, že jestli něco Humpolci chybělo, byla to instituce, jakou je Zóna pro umění 8smička. Místo, kam se místní, a nejen oni, mohou i s dětmi vypravit za výbornými výstavami, kurzy, přednáškami nebo prostě jenom na něco dobrého, potkat se s přáteli.

Co z našeho pohledu v Humpolci, ale obecně v českých městech chybí, je ucelené pojetí veřejného prostoru a jeho kultivace, včetně uměleckých prvků. Právě proto se snažíme návštěvníky 8smičky vzdělávat i v tomto směru a rádi bychom se spolu s obyvateli Humpolce a s odborníky v příštích letech pokusili o změnu. Je to běh na dlouhou trať, ale těšíme se na to.

Je ve hře i zásah do humpoleckého náměstí?
Takové ambice (zatím) nemáme, ale Humpolec je svou rozlohou velmi sympatický, všude je blízko, a ačkoliv momentálně cílíme na jiná, neméně zajímavá prostranství mimo přímé centrum, svoje publikum si naše snahy o zkrášlení veřejného prostoru zcela určitě najdou. Zatím se nám to po malých krůčcích daří a dialog s městem pokračuje úspěšně, takže věřím, že se nám letos povede realizovat další zajímavou uměleckou intervenci.


Kde by se mohl Humpolec inspirovat? Máte sama nějaká oblíbená veřejná prostranství?
Mým velkým vzorem a láskou je norské Oslo, vřele doporučuji všem, kdo se o umění ve veřejném prostoru zajímají. Koexistence skvělé architektury a citlivě umístěných kvalitních děl je pro mě zatím nepřekonaná. Nejen přímo ve městě, ale i v bezprostředním okolí. Ekeberg Park nad Oslem je až snový zážitek, v lesoparku je tam umístěno zhruba třicet děl od světových autorů ze soukromé sbírky. Jsou rozmístěné zdánlivě náhodně, takže při nedělní procházce jen tak „potkáte” třeba plastiku Louise Bourgeoise, která se vám vznáší nad hlavou, spolu s Marinou Abramovič si můžete nad fjordem pořádně zařvat, jako legendární Munchův obraz, který vznikl na tom samém místě, nebo se můžete pohroužit do meditace v kapli Jamese Turrella, kde vás doslova pohltí naprosté ticho a hra světla a barev.

Jste napůl cesty mezi Prahou a Brnem, jak často k vám jezdí přespolní? Jaká je vaše cílová skupina?
Přespolní k nám jezdí velmi často, dokonce tvoří většinu našich návštěvníků. Naše cílová skupina je velmi široká, myslím, že v tomto směru jsme velmi demokratičtí. Složení našich návštěvníků je opravdu různorodé - nadšenci do umění a architektury, rodiny s dětmi, studenti, ale i milovníci dobrého jídla. Právě proto je náš program tak bohatý, chceme, aby si vybral každý. Jestli budete chtít zastavit na D1, zastavte se v 8smičce!

Jaké knihy ve vašem nakladatelství vychází?
Letos vyjde třetí ze čtyř dílů našeho velkého projektu - zpracování souborného díla Josefa Čapka Pracoval jsem mnoho, v rozsahu, v jakém doposud nebylo soustředěno ani vydáno. Tento bude věnován Čapkovu odkazu na poli malby a jsem si jistá, že si najde mnoho čtenářů.

Pak jsou to samozřejmě katalogy k výstavám. Ty prostřednictvím textů odborníků a umělců komplexně zpracovávají téma výstavy a za svou výjimečnou obsahovou a vizuální stránku několikrát vyhrály Nejkrásnější knihu roku. A pokud si nevyberete z naší produkce, je tu pořád 8smičkový Bookshop, kde máme přepestrý kurátorský výběr knih o umění a dětských knih.

Co máte nejraději z vaší kavárny?
Umění a dort je vynikající kombinace, osobně dávám ale přednost dobré kávě a zaposlouchání se do 8smičkového playlistu, který pro nás sestavil náš nejoblíbenější DJ a fanoušek 8smičky, Pierre Urban.

Info

8smička
web

foto © se svolením centra 8smička

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Kewu: Hodně jsem se toho naučil sám

Mariia Smirnova 21.02.2024

Stál za vznikem kolektivu Unizone a také spoluorganizuje akce Addict s NobodyListen. Nedávnou novinkou je, že Mikuláš začne vyučovat djing ve Skvotu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace