Články / Rozhovory

Matwe Kaščák, Paula Poštolková: Veľká časť nášho života (Elektro Hafla)

Matwe Kaščák, Paula Poštolková: Veľká časť nášho života (Elektro Hafla)

redakce | Články / Rozhovory | 29.01.2020

Matwe Kaščák je člen organizačního týmu festivalu Pohoda, hudební kurátor kulturního centra Nová Cvernovka v Bratislavě, jeden ze zakladatelů techno akce Nočná a orientální party Elektro Hafla, kterou dělá s Paulou Poštolkovou, programovou ředitelkou Cvernovky. Jasný důvod vědět víc.

Říkáte, že hlavním cílem Elektro Hafly je boření předsudků. Zatím za sebou máte tři, chystáte se na čtvrtou, daří se vám tohle předsevzetí plnit?
M: Dobrá otázka. Zatiaľ sme len na začiatku, takže momentálne rezonujeme u ľudí, ktorí v sebe dané predsudky majú dávno prekonané a prídu na naše hafly. Veríme, že je to dlhá cesta, ktorá je však veľmi dôležitá.

P: Veru, cesta je to dlhá a chce to trpezlivosť. Aby sme takouto hudbou mohli búrať predsudky, musíme najprv ľudí na Elektro haflu naučiť chodiť. V našom regióne majú ľudia skôr tradíciu ísť si zatancovať na balkán alebo swing. Čo mňa osobne dosť frustrovalo, takže momentálne sa snažíme aj o hudobnú osvetu.

Zaznamenali jste nějaké xenofobní reakce?
M: Našťastie nie, zatiaľ. Našim cieľom však nie je vyvolávať vášne, skôr privítať každého, kto bude mať o klubovú hudbu blízkeho východu záujem. Zatiaľ zažívame len pozitívne reakcie, aj od predstaviteľov slovenských minorít.

Je pro vás takovýto cyklus produkčně velká výzva? Pravidelně vozit na Slovensko jména z takové dálky musí obnášet mnoho byrokracie. Narážíte na ni?
M: Výzva to zatiaľ až tak nie je, vzhľadom na to, že sme zatiaľ bookovali najmä DJs, ktorých korene siahajú do tohto regiónu, čo sa odráža aj v ich hudbe, no v skutočnosti majú izraelské alebo európske pasy. Prvý problém podobného charakteru nastal nedávno, keď sme chceli booknuť jednu DJku pôvodom z Maroka, ale nemohla prísť, lebo nemala v poriadku víza. Podľa mojich informácií sa jej to už podarilo vybaviť, takže ju na ďalšej edícii snáď privítame. Podobné situácie nie sú pre nás novinkou. Napríklad keď sme bookli na Pohodu DJa Ramzyho al Spinozu zavolal si so sebou rapperku menom Safaa Hathot. Podmienka bola, že musí cestovať so svojou mamou. Keď som ich všetkých troch uvidel spolu v backstagei, bolo to krásne. Tento svet ma neprestáva prekvapovať a verím, že aj z hľadiska bookingu zažijeme zaujímavé situácie.

P: Ja som si uvedomila, že to asi nebudeme mať ľahké už v úvode. Nápad urobiť v Bratislave takýto formát vo mne skrsol predminulý rok na festivale Le Guess Who, keď som spolu s ďalšími 2000 ľuďmi tancovala v sále na kapelu Islam Chipsy z Egypta. Keď sme spolu s Matwem sformovali Elektro Haflu, oslovili sme aj ich, ale zistili sme, že letenky z Egypta pre trojčlenný súbor vyjdu takmer na pár tisíc eur. Našťastie tak ako spomína aj Matwe, veľa DJs a producentov s takýmito koreňmi momentálne pôsobí v európskych krajinách, najmä v Berlíne alebo vo Francúzsku.

Snažíte se o komplexní pojetí, ke každé akci máte tematický vizuál, hrajete si i s prostorem?
M: Hráme sa s priestorom na každej akcii, ktorú robíme v Novej Cvernovke. Na Elektro Hafle sa snažíme navodiť pocit zadymeného kasbahu, v priestore ponúkame aj shishe, ale robíme to tak, aby to nepôsobilo gýčovo. Nechceme, aby mal človek pocit, že naňho z každého rohu vyskočí brušná tanečnica. Je to stále klubová party, nie nejaké orientálne klišé, presne tomu sme sa chceli vyhnúť.

Jaké umělce chcete přivést v budoucnu?
M: Náš nápad sme chceli začať veľkolepo a priviesť do nášho klubu Acid Arab, to samozrejme nie je úplne reálne, tak sme sa začali obzerať po podobnej dramaturgii. Veľmi nám v tomto pomohol práve DJ Ramzy al Spinoza, ktorý sa stal rezidentom našej akcie spolu s Mooshakom. Každá party nás posúva vpred, aj čo sa týka našich znalostí mien z tejto scény. Nejaké tipy nám nechal aj Tropikal Camel. Z dream wishlistu môžeme vybrať napr. Deenu Abdelwahed, Glitter, Hadi Zeidan, Mehmet Aslan, Wael Alkak, prípadne Disco Halal stuff typu Moscoman, určite sa časom nevyhneme ani kapelám, napríklad Taxi Kebab. Vyberať je rozhodne z čoho. Výborné bolo aj stretko Pauly s ľuďmi z labelu Blue Night Jungle, odkiaľ prišli Arabian Panther a Amar du Desért. S týmito ľuďmi chceme určite pokračovať ďalej.

P: Mne sa páči, že objavujeme pre nás zatiaľ neprebádané teritóriá a postupne sa skrz našich už booknutých umelcov - teraz už priateľov - dostávame do tejto hudobnej rodiny, ktorá inak vobec nie je malá. Takže bohvie na čo natrafíme najbližšie.

Čím je pro tebe Nová Cvernovka obecně? Kam jinam chodíš za hudbou nebo za kulturou?
M: Nová Cvernovka je pre mňa najlepší klub a kultúrne centrum v meste. Inak chodím do Fugy alebo rôzne inde po meste, podľa toho, čo sa deje. Ale prostredie Novej Cvernovky mi je najbližšie.

P: Ja som s Cvernovkou spätá ešte od čias pôvodnej komunity a je to veľká časť môjho života. Rada tu trávim čas, aj keď niekedy až príliš veľa a často a preto sa teším keď môžem vypadnúť pozrieť niekam do mesta, napr. do Fugy. Najviac sa však uvoľním keď zdrhnem do zahraničia, na showcasy, na festivaly, na parties. Ako napríklad na CXEMU do Kyjeva.

Nejzajímavější slovenská hudba, kterou by měl každý slyšet?
M: Lasica, Satinský, Filip: Bolo nás jedenásť.
P: Tak!

Info

Elektro Hafla
31. 1. 2020 20:00
Nová Cvernovka, Bratislava
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace