Články / Recenze

Milý deníčku... tady White Lung

Milý deníčku... tady White Lung

waghiss666 | Články / Recenze | 10.09.2014

Milý deníčku,
mám temné období. Fakt. Všechno mi smrdí hnědou a chutná ještě hůř. Sám už víš proč, psal jsem o tom minule. A předminule. Možná už si nevzpomínáš, spoustu stránek jsem vytrhal. A za to podpálení se omlouvám. Záchvat vzteku vykvetlý ze samoty.

Čtu si teď dobrý knížky a srkám zdravý nápoje. Ale neudržím pozornost a vitaminy doháním kávou. Černou a hořkou, i když ji sladím v naději, že se mi povede dochutit trpkost toho všeho. S muzikou je to podobně. Jsem zahlcený, dusím se a plíce černají. Nevím, co s tím. Hniju!

A tak Koukám do Zrcadla, prázdného a bez odrazu ksichtu, ze kterého někdo setřel úsměv. Zahlídnu Ji, jen se mihne, daleko ode mě. Nezapomenu, slibuju si potichu. Kéž bych zkřížil prsty, napadá mě zpětně. Radši křupnout a zůstat viset na cárech kůže? Zmrzačit se doživotně na znamení jistoty před neznámem? Pozdě nebo ještě později přijde rozjuchanost, rebelie a fáze Než se rozpučí další rozmarné léto, naposledy vdechne a típne. Fáze Omluva je už dva roky stará, Mish Way mě ve Futuru chtěla varovat, ale já neposlouchal. A tak se teď Topím s příšerou, co mi nedovolí vyplout nad hladinu. Jdu dolů, hloub a hloub, sám, aha. Kyslíku ubývá v monotónním tempu žánru, co nikdy není mrtvý. Každé další umírání začíná stejně. Výjimky existujou a ty mě bolí nejvíc, pálí nejvíc. Popáté Věřím a ironicky se šklebím, poosmé smotám páteř do klubíčka, jak je libo. Bez filtru. Ani doktor Hawking neumí vracet věci nazpátek, ani doktor Jekyll se neschová před bílou. „Nechci od Tebe nic a chci po Tobě všechno, šťastlivče,“ nepustí mě ke slovu Hadí Čelist. Zakousne a nepustí dost dlouho na to, abych začal kvílet a pištět mezi šesti strunami, obklíčený. Ani jedna mě nenechává vydechnout, a když už konečně uteču, čekají U mě Doma. Psí oči slibujou víc kompromisů a vstřícnosti, opíjí mě melancholie a koutky se cukají nahoru, jenže za zády, pod leopardím pulloverem, se schovává zrezivělý nůž nebo revolver s jediným plivancem. Nekonečno.

Neumím se zbavit pocitu, že Mish mi nechce naznačit směr. Chce mi výslovně ukázat každé selhání. Jako by do deníčku psala místo mě. Mrcha? Povedená deska, kterou si už nikdy neposlechnu. Poslední zápisek, otevřený konec…

Info

White Lung – Deep Fantasy (Domino, 2014)
www.whitelung.ca

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace