Články / Offtopic / / Komix

Na prahu Klonové války (Star Wars: Zjevná hrozba)

Na prahu Klonové války (Star Wars: Zjevná hrozba)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 16.05.2015

Síla se probudí o Vánocích. Čerstvé zprávy a nové upoutávky na Star Wars Epizodu VII. sebevědomě navazují na původní trilogii. Fanoušci hltají každé slovo režiséra J. J. Abramse a při pohledu na lebku přilby Dartha Vadera zatajují dech, aby se stylovou hláškou Fordova Hana Sola s úlevou vydechli a uznali, že jsou zase doma. Že to dobře dopadne a dočkáme se tentokrát stylového nástupce. Veškerý kánon, který vznikl pro doplnění mezer všech filmů, jako jsou mnohá knižní a komiksová pokračování rozvíjející děj po porážce Impéria a dotvářející vesmír George Lucase byl sice oficiálně postaven mimo hlavní linii (vznikají nové příběhy), ale kusů rozvíjejících Epizody I. a II. se to teoreticky týkat nemusí. Sídlí totiž poměrně daleko v minulosti a lze je tedy stále brát jako platné části filmového univerza. Do prosince je však stále daleko a čas by nám tak mohl zkrátit poslední omnibus od BB/Artu - Zjevná hrozba, který navazuje na Vyslance a zabijáky. Dle očekávání rozvíjí příběhy představených postav a zaplňuje mezery mezi prvními dvěma epizodami, kdy Anakin Skywalker vstoupil do učení Obi-Wana Kenobiho a začal své schopnosti využívat pro dobro Republiky a Jango Fett začal vychovávat svého syna Bobu.


Příběhy jsou roztříštěnější než v minulém omnibusu, ale prim hrají lupiči, žoldáci, piráti a nájemní vrazi. Jediové jsou hlavními hrdiny pouze v nejdelším příběhu zabývajícím se výcvikem Anakina Skywalkera a konfrontací s otrokářem a pirátem Kraynem. Mladý padawan zde podobně jako Luke čelí své nejhorší noční můře a jsme svědky vytvoření jeho prvního světelného meče. Následná mise vede ke konfrontaci s Kraynem a starému dobrému osvobozování otroků, pro které má Skywalker tak trochu slabost (zajímavé je, že Kenobi nikoli). Lehce zašmodrchaný děj nabízí velkou porci akce jako připomínku lepších časů, škoda průměrné kresby. Z konfrontace Skywalker/Darth Maul se dalo vykřesat mnohem více.

Nezklamává ovšem pokračování dobrodružství Janga Fetta, nyní novopečeného táty. Na objednávku vytvořený Boba se má k světu, ale je třeba ho uživit. Pro žoldnéře snadná práce. Zakázka dopravit zpět náboženský artefakt, kterým proudí samotná Síla, v mnohém připomene proslulé krádeže Indiany Jonese a představí se zde i spoře oděná lovkyně Zam Wesell známá z honičky na Corusantu v druhé epizodě. Krom asi nejkvalitnějšího příběhu se oko může pokochat ruční kresbou Toma Fowlera, který si hraje především s odstíny fialové v klubových scénách a syté zeleně v džungli. Jednoznačný vrchol obou loni vydaných omnibusů. Samotná zápletka je jakýmsi prequelem navazujícího příběhu o teroristických plánech generála Khorda, který chce prohnilou Republiku srazit na kolena likvidací jádra Corusantu. Znovu se setkáváme s Fettem a Zam, kteří netradičně pracují na správné straně barikády, a sympaticky dlouhokrkým mistrem jedi Yarelem Poofem.

Potkáme znovu i Aurru Sigg, nájemnou vražedkyni, po které již jednou pátral jedi Ki-Adi-Mundi. Schyluje se ke konfliktu, ve kterém zkříží světelné kordy se svou učitelkou, tajemnou Temnou ženou. Částečně se tu uzavírá dějový oblouk pomsty mladého padawana Hetta. Osud jeho otce zpečetila Aurra v minulé knize, vznikají obavy z jeho přechodu k temné straně. Sigg je hlavní postavou v jedné kratší povídce, kde navštívíme známé planety z původní trilogie (ještě než se staly slavnými) - Endor, Hoth, Tatooine, Bespin, ale krom povedené kresby oblíbených těles Davea McCaiga nenabízí nic zásadního.


Z ostatních příběhů si větší prostor krade pouze pirátský Starfighter: Zkřížené hnáty. Dále jde o propagační komiksy k hračkám, nabízející jiné pohledy na první bitvu Klonové války na Geonosis, kterou známe z filmu. Kresba je slušná a pohled očima hraběte Dooku na souboj s Kenobim a Skywalkerem je zajímavá asi jako (prázdná) krabice od kapesníků; podobně ani finální Anakinova zkouška nenabízí nic převratného, krom zachycení „důležitého“ momentu v historii Hvězdných válek.

Star Wars: Zjevná hrozba svého předchůdce lehce překonává díky většímu prostoru, který nabízí námezdním lovcům a menšímu kopírování filmového děje. Kresba je až na zmíněné dobrodružství Janga Fetta na průměrné úrovni. Akcí nabitý omnibus by měl uspokojit každého fanouška, zvlášť v době, kdy se šílenství kolem Hvězdných válek vrací v plné Síle. BB/Art nyní vydávání Star Wars omnibusů pozastavil, takže je to jedna z posledních šancí vydat se v komiksu do té jedné předaleké galaxie.

Info

Haden Blackman / Timothy Truman - Star Wars: Zjevná hrozba (BB/art, 2015)
www.bbart.cz/katalog.asp?id=3052

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace