Články / Offtopic / / Komix

Nebeský bibendum aneb Může být ikonický reklamní předmět mesiášem?

Nebeský bibendum aneb Může být ikonický reklamní předmět mesiášem?

Martin Šinkovský | Články / Offtopic / / Komix | 14.05.2017

Bibendum - panáček Michelin poskládaný z pneumatik propaguje francouzskou společnost už od roku 1898. Velice rychle tato postavička přesáhla reklamní mantinely a vstoupila do popkultury. V roce 1925 vyrobila Eileen Gray slavné „křeslo Bibendum“ a nafukovací pajdulák si zahrál i v Krotitelích duchů. Bibendum si vybral i Nicholas de Crécy pro svůj třídílný komiks, který ve Francii vycházel v letech 1994, 1999 a 2002. I když v tomto případě jde o využití velmi zastřené a skryté.

De Crécy vykresluje příběh z fiktivního velkoměsta New York nad Loirou (ve kterém žije „13 milionů duší“), do něhož na lodi přicestuje mladý tuleň Diego. Tento mlčenlivý tvor s křehkou a melancholickou duší se dostane do víru událostí, perou se o něj dobro se zlem a hraje se s ním zákulisní hra, v níž jde o spásu celého lidstva. Diego se na první pohled stává pouhou loutkou, hračkou v rukou mocných. Prozrazení jeho skutečného poslání si autor umně nechává až na samý závěr, kdy začnou náznaky a poznámky dávat větší smysl a ve finále do sebe (téměř) vše zapadne.

Nebeský Bibendum není jednoduché čtení. Autor čtenáře vodí skrz symboly, filosofické narážky a myšlenkové pochody, aniž by mu nabídl nějaké zjevné vodítko. Diego je postava kafkovského ražení, která snaží přežít absurdní situace, do kterých spadla. Bohužel občas spadne i možnost orientace se v příběhu na minimum. De Crécy totiž (aby to nebylo tak jednoduché) pracuje i vrstvením rolí vypravěče, která je z nějakého důvodu (který se mi nepodařilo úplně rozklíčovat) pro postavy důležitá. Relativně jednoduchý námět a příběh se tak místy ztrácí pod vrstvami intelektuální potřeby, aby se čtenář dozvěděl nějakou hlubokou myšlenku.

Mírné nedostatky ve scénáři naštěstí plně nahrazuje výtvarná stránka, která je naprosto úchvatná. De Crécyho práce s kompozicí v panelech a barvami je skvostná. Z každé stránky na čtenáře vypadne dokonale zvládnuté kreslířské řemeslo a cit pro komiksový rytmus. De Crécy střídá pohledy, nabízí nečekané rakursy či celostránkové obrazy, přičemž nic z toho není samoúčelné, vše působí jednoduše, samozřejmě a přirozeně.


Nebeské bibendum je z ranku intelektuálních evropských komiksů, které jsou u nás oblíbené. Čtenářská obec není široká, ale zase věrná. Když už investuje vysoké stovky korun do komiksu (doporučená cena Nebeského bibenda je bez dvou korun 700,-), vyžaduje vysokou úroveň zpracování. A Meander ji nabízí - ať už jde o kvalitní papír nebo formát (který je oproti originálu nezmenšený). Tato investice se určitě vyplatí, neboť po Nebeským bibendu sáhnete vícekrát a vždy v něm naleznete něco nového a úchvatného.

Info

Nicolas de Crécy - Nebeský bibendum (Meander, 2016)
www.meander.cz/nebesky-bibendum

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace