Články / Reporty

Oblaka Za dveřmi – vstup volný

Oblaka Za dveřmi – vstup volný

Dominika Prokopová | Články / Reporty | 16.07.2015

7. ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi byl včera velkolepě zahájen na pražském holešovickém Výstavišti. 100 metrů dlouhé lano, ukotvené na vyztužené věži Průmyslového paláce, běloskvoucí balon o velikosti šest a půl metru s činkou, na jejímž konci byla zavěšena drobná akrobatka, černobílí žongléři a hadí ženy značky V.O.S.A. Theatre. K tomu žena mocného hlasu, samodruhá zpěvačka Alžběta Kostrhunová a na harmoniku a ukulele ji doprovázející Marek Vlk Novák. Brána do fantazie. Deštivo, místy větrno, přesto zahájeno.

Vzhledem k tomu, že festival Za dveřmi dosáhl sedmi let věku a jak poznamenal na příjemné neformální tiskové (ne)konferenci ředitel festivalu Jakub Vedral zlomového věku nástupu školní docházky, nastal čas na změny. Pražských ulic a míst, která ožijí divadlem, je letos víc než obvykle. Kromě Václavského náměstí, Můstku a ulice Na Příkopě, můžete narazit na pouliční divadlo i na Florenci, Andělu a především na Výstavišti Praha Holešovice, kde je i festivalový divadelní bar s každodenní hudební afterparty. Než se ale včera začali první festivaloví návštěvníci vlnit v rytmu electro swingových Move Breakers, čekala na ně jiná podívaná. Mezi nebem a zemí - lano. Oliver Zimmermann, který měl sto metrové lano překonat, působil trochu jako letec z Malého prince. Žongléři a akrobati z V.O.S.A. Theatre jej doprovodili až na ten správný konec. Nechybělo Cyrovo kolo, žonglování se svítícími kužely, stavba obřího mikáda, kyvadla a šály. Vzhůru už ale musel sám.

Německý provazochodec Oliver Zimmermann je jedním z dvaceti lidí, kteří překonali na laně vzdálenost jednoho kilometru. Lano, které přešel vycházkovou chůzí, bylo podstatně kratší a tak si Oliver občas neodpustil i nějakou tu holubičku nebo krátké sezení na laně. Bílý bod ve tmě. Sympatický Oliver Zimmermann, jež studoval na Circusschool (ESAC) v Bruselu a Circushool Fratellini v Paříži, se nenápadně usmíval a lano překonal, jakoby se nechumelilo, i přesto, že pršelo.

Asi ve třech čtvrtinách cesty se po boku Olivera objevil již zmíněný bílý balon ověšený akrobatkou. Heliem naplněný balon by dokázal pojmout čtrnáct tisíc balonků obvyklé velikosti. Byl vyrobený speciálně pro tuto příležitost v Anglii společností Cameron Balloons. Vzhledem k tomu, že spadá do kategorie atrakce, nemusí znepokojovat letovou kontrolu, za to probouzet zvědavost příznivců festivalu, protože, jak řekl sám Jakub Vedral, mají s ním organizátoři festivalu své plány i do budoucna. Souběžně s festivalem Za dveřmi byl v Plzni zahájen i festival Živá ulice, za kterým stojí rovněž agentura Art Prom s.r.o. a jehož první blok nese příznačný název Za dveřmi je…divadlo! Co nestihnete v Praze, můžete dohnat i v Plzni.

Z nepřeberného množství nabídek byla i letos vybrána ta nejlepší česká i evropská pouliční divadla. Kromě dvou čerstvých novinek z našich končin (Long Vehicle Circus s představením Alenka! a Divadlo Continuo s Caravan Obscura) si rozhodně nenechte ujít slovenské Teatro Tatro, které postaví své šapitó rovněž na Výstavišti a po dva večery odehraje své vyhlášené představení Majster a Margaréta. Těžké téma, které se mohlo do paměti divadelních příznivců zapsat díky skvělé inscenaci Dodo Gombára pro Mětské divadlo Zlín před osmi lety. Nejlepší slovenští herci, kteří se v Moskvě vydali po stopách Bulgakova a které už asi jen tak neuvidíte. Toto představení je zároveň jediným (!) zpoplatněným představením festivalu.

Španělští Companyia La Tal a jejich Incredible box, oceněný na festivalu ve Freiburgu jako nejlepší pouliční představení. Hned tři polské soubory. Festival Za dveřmi, který úzce spolupracuje s mezinárodním festivalem pouličních divadel FETA v Gdaňsku, letos představí Teatr Delikates, Teatr Kto a Muzikanty.

Za dveřmi mají opravdu co nabídnout a proto neváhejte a vyražte do ulic!

Info

7. ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi
13. – 18. 7. 2015, Praha
www.facebook.com/zadvermi/timeline

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Róisín Murphy: elegancia a veľa vtipu

Michal Mikuláš 20.03.2024

Vstupenky na nenapodobiteľnú írsku disco queen boli v nedeľu popoludní už nedostupné. No wonder...

7 okamžiků South by Southwest 2024

David Čajčík 20.03.2024

Unikátní zážitek, kdy je možné vidět jedny z největších jmen amerického kreativního či tech průmyslu, hollywoodské hvězdy vedle stovek a stovek zcela neznámých hudebních projektů.

Někdy to vazbí, někdy vázne (Idles)

Michal Smrčina 17.03.2024

Nadšení bylo všudypřítomné, k hale přijelo pár autobusů zapálených výprav. Možná nevěděli, co SaSaZu znamená, možná jim to bylo jedno.

Ze dna spirály (hackedepicciotto)

Kryštof Kočtář 15.03.2024

Po zvukové stránce v něm – obdobně jako rovněž dvojice Dead Can Dance – namíchalo koktejl ze surovin z celého světa, avšak rozhodli se jej vypít v berlínském techno klubu.

Zapleteni v sítích filmu (FAMUFEST)

Tomáš Jančík 13.03.2024

Zpoza rohu ulice slyším šum, z dálky vidím ve tmě modře svítící neon a pod ním nespočet hloučků převážně studentů. Co bylo dál?

Harfa, která si vše pamatuje (Mary Lattimore)

Julia Pátá 12.03.2024

Každá další píseň se vznáší mezi klidně usazeným publikem, proplouvá kolejemi a mizí společně s vlaky jednou za čas projíždějícími kolem pražské MeetFactory.

Extatická geometrie s Meshuggah

Jan Starý 11.03.2024

Někdo poslouchal v nábožném vytržení, někdo mával vlasy do – některého – rytmu, nadšení ale působilo celkem univerzálně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace