Články / Reporty

Pan Caplan má Prahu rád

Pan Caplan má Prahu rád

Anna Mašátová | Články / Reporty | 09.10.2016

Support Role odvolán pár hodin před koncertem, večer je tak v režii kanadského ansámblu Casual Smokers, vedeným písničkářem a multiinstrumentalistou Benem Caplanem. Je libo balady, kde ďábel práská bičem, vztahy se hroutí, jako když luskne prsty, lká se i kleje zároveň?

To všechno tahle parta snadno dokáže, navíc s černým humorem, který ocení nejen škodolibí Češi. Strahovská Sedmička našlapaná po poslední místečko, je znát začátek akademického roku, prozatím nepropitá kapesné a stipendia. Zahraniční studenti tvoří valnou část publika, ale jsou tu i ti, kteří se do Caplana zbláznili v srpnu na Trutnoff 2016. Ale ouha, kdo nedorazil s dostatečným předstihem, vidí přes dav maximálně Caplanovu bujnou kštici, do vzduchu trčící melodiku Taryn Kawajy a vršek kontrabasu Anny Rudick. Jamie Kronick za bicími se dá jen tušit, na dvě stovky příchozích místnost stavěna není a pódium už vůbec ne.

Při pohledu na Caplana v obleku, s brýlemi a obrovskou kšticí se samozřejmě neubráníte myšlenkám na hipster image, hudebně je ale tvorba směskou outlaw country tu šmrncnutého swingem, jindy klezmerem, Caplan sám svírá kytaru, banjo, nebo zasedne ke klavíru. Občas prohodí vtípek, svěří se s žaludeční virózou a myšlenkami na zrušení pražské zastávky, během koncertu ovšem není po nevolnosti ani stopy, kapela jede na výbornou a nijak se nešetří. Dupáky, ploužáky a drsná vyznání lásky, která by v červené knihovně vzbudila úděs.

Když si člověk vzpomene na dalšího židovského chlapce z Kanady, Joshe Dolgina aneb Socalleda, říká si, že na báji o vyvoleném národě něco bude. Oni zkrátka umí, své kořeny neskrývají, naopak je s vtipem umí výtečně začlenit do písní. A živáky? Bezkonkurenční.

Info

Ben Caplan & The Casual Smokers (can)
7.10.2016, 007, Strahov, Praha
Foto (c) Olga Staňková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace