Články / Reporty

Pixies a králíci z klobouku

Pixies a králíci z klobouku

Akana | Články / Reporty | 20.11.2016

Pixies nepotřebují povinnou úctu příslušející vyžilým legendám. Přinejmenším tohle nám ve Foru Karlín potvrdili. Obě jejich comebackové desky se setkaly spíše s vlažnějším přijetím a i naživo pochopitelně nejvíc zabírají klasické kusy z konce osmdesátek. Novinky z alba Head Carrier ale v setlistu mají svůj prostor a neslouží jen jako oddechové spojováky mezi hity. Skvěle zafungoval punkrockový Talent, postaru rozeřvaná Baal's Back i nehorázně melodická „cukrátka“ All the Saints či Classic Masher. Snad jen pěvecké okénko novicky Paz Lenchantin v All I Think About Now se poněkud táhlo, ačkoliv jinak baskytaristka do party zapadla zcela bez problémů, a ty jakoby plaše nejisté a přitom dráždivé vokály, jimiž v minulosti okouzlovala Kim Deal, zvládá stejně půvabně.

Pokud se někdo obával malátného abiturientského večírku s mechanickým přehráváním šlágrů našeho mládí, mohl si oddychnout. Ne snad, že by Pixies zametli halu nějakou doživotně rezonující explozí, ale energii a styl jim nelze upřít ani po třiceti letech. Kňouravý vokál Blacka Francise přecházející tu a tam do brutálního řevu má stále tu sarkastickou jedovatost, stejně jako kytara Joeyho Santiaga. Roky zkušeností samozřejmě musely poněkud obrousit hrany rozjívených dvacátníků a pankáčská neotesanost v lecčem ustoupila hráčské sebejistotě, s plusovými i mínusovými dopady takové změny. Pixies jsou dnes velká kapela s kultovní minulostí. Od takových očekáváme profesionálně odvedenou produkci a zároveň nostalgicky žádáme iluzi té dávné garážové ryzosti. To je skutečně nelehké zadání, přesto se Pixies v nejosvícenějších chvílích dařilo plnit ho v obou bodech. Třeba v případě po sobě jdoucích pecek Nimrod's Song a Vamos z debutového EP Come On Pilgrim, kdy se provozní teplota koncertu vyšplhala možná nejvýš, a nejen díky efektnímu sólovému výstupu Joeyho Santiaga, během něhož využil zapůjčenou bubenickou paličku Davida Loveringa i vlastní tělo.

Na aktuálním turné hraje kapela každý večer něco jiného. Předběžné studium dosavadních setlistů tudíž nemá valný význam a alespoň pro mě to byla příjemná změna. Takový návrat do předinternetových, informačně tolik nepřehuštěných časů, kdy se mohl člověk ještě nechat překvapovat. A není třeba zdůrazňovat, že v Karlíně to byla samá příjemná překvapení. Koho by mrzelo, že nezazněla Caribou, The Holiday Song ani Planet of Sound, když se mu na oplátku dostalo polozapomenutých perliček jako There Goes My Gun nebo Havalina. Pixies se svým repertoárem probírají málem rozkošnicky, písně tahají jak králíky z klobouku, takže to baví publikum i je samotné. Nepostradatelné pilíře Where Is My Mind?, Here Comes Your Man, Monkey Gone to Heaven nebo Debaser nakonec stejně vždycky přijdou, jen se neví v který okamžik.

Skupina neopomněla ani výživné covery v podobě úvodní instrumentálky Cecilia Ann, bouřlivě aplaudované Head On od Jesus and Mary Chain a youngovské Winterlong uzavírající poklidnější sérii uprostřed koncertu. Originální byl přídavek. Aniž by se hudebníci vůbec obtěžovali s odchodem z pódia, spustili po krátkém uklánění rovnou skladbu Into the White, přičemž je postupně zahaloval hustý bílý dým a rozsvícený sál zároveň publikum připravoval na smutný fakt, že už brzy bude všem. Vyvážený, ovšem potěšujícím poznatkem, že zlaté časy americké alternativní scény ještě neobestírá pach nepotřebné mršiny.

Předskakující kvartet Fews potvrdil, že je nadějnou partou, i když víc, než zdvořilý potlesk si nevysloužil. Ukázalo se, že jejich energická, repetitivní kytarová psychedelie v omezeném čase vyhrazeném supportu tolik nevynikne. Až závěrečná, skvěle gradující skladba naznačila, že vyšší karty Fews vytahují, když se realizují v delších plochách. I tak zanechali příznivý dojem a určitě se vyplatí jejich budoucnost sledovat.

Info

Pixies (usa) + Fews (se)
17. 11. 2016 Forum Karlín, Praha

foto © Romana Kovácsová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Róisín Murphy: elegancia a veľa vtipu

Michal Mikuláš 20.03.2024

Vstupenky na nenapodobiteľnú írsku disco queen boli v nedeľu popoludní už nedostupné. No wonder...

7 okamžiků South by Southwest 2024

David Čajčík 20.03.2024

Unikátní zážitek, kdy je možné vidět jedny z největších jmen amerického kreativního či tech průmyslu, hollywoodské hvězdy vedle stovek a stovek zcela neznámých hudebních projektů.

Někdy to vazbí, někdy vázne (Idles)

Michal Smrčina 17.03.2024

Nadšení bylo všudypřítomné, k hale přijelo pár autobusů zapálených výprav. Možná nevěděli, co SaSaZu znamená, možná jim to bylo jedno.

Ze dna spirály (hackedepicciotto)

Kryštof Kočtář 15.03.2024

Po zvukové stránce v něm – obdobně jako rovněž dvojice Dead Can Dance – namíchalo koktejl ze surovin z celého světa, avšak rozhodli se jej vypít v berlínském techno klubu.

Zapleteni v sítích filmu (FAMUFEST)

Tomáš Jančík 13.03.2024

Zpoza rohu ulice slyším šum, z dálky vidím ve tmě modře svítící neon a pod ním nespočet hloučků převážně studentů. Co bylo dál?

Harfa, která si vše pamatuje (Mary Lattimore)

Julia Pátá 12.03.2024

Každá další píseň se vznáší mezi klidně usazeným publikem, proplouvá kolejemi a mizí společně s vlaky jednou za čas projíždějícími kolem pražské MeetFactory.

Extatická geometrie s Meshuggah

Jan Starý 11.03.2024

Někdo poslouchal v nábožném vytržení, někdo mával vlasy do – některého – rytmu, nadšení ale působilo celkem univerzálně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace