Články / Seriály

Pořadatelská: Gabriela Knýblová (Ostrava Kamera Oko)

Pořadatelská: Gabriela Knýblová (Ostrava Kamera Oko)

redakce | Články / Seriály | 27.09.2022

Mezinárodní kameramanský filmový festival Ostrava Kamera Oko se na přelomu září a října odehraje po patnácté a nabídne velezajímavou duchovní krmi nejen filmovým fanouškům. Coby přehlídka pro cinefily má své samozřejmé náležitosti: soutěžní výběr snímků, prezentaci tvůrců či industry sekci k setkávání odborníků i studentů evropských filmových škol. Vedle toho ovšem přináší doprovodný program, který se svým záběrem a dramaturgií vyrovná leckterým hudebním nebo výtvarným podnikům. Přibližuje nám ho ředitelka Ostrava Kamera Oko, Gabriela Knýblová. A my si rovnou hledáme pohodlnou cestu do města na soutoku řek Odry, Opavy a Ostravice. A uvažujeme o tom, jestli nestojí za to tento týden opsat trojúhelník s Bratislavou a Prahou a do festivalového itineráře přidat i Next a Lunchmeat.

Co chystáte další dny a týdny? Jeden dva největší špíly?

Málo spát a hodně se těšit. Ve středu totiž začíná festival, jehož program jsme celý rok, a hlavně v posledních týdnech, intenzivně připravovali. Ostrava Kamera Oko je tak pro mě jeden velký “špíl”. Vyvrcholí v sobotu večer v galerii Plato, kde chystáme audiovizuální program ve spolupráci s hudebním dramaturgem Ondřejem Lasákem z Genot Centre a ostravským hudebním kolektivem Audio Video Bass. Stage pro tenhle večer navrhl americký umělec Than Hussein Clark a pojal ji jako otevřenou platformu, na jejíž obsahové náplni se budou podílet jak diváci, tak účinkující. Ve dvou blocích během večera představíme celkem šest vystupujících. V první části to bude Nina Pixel s kompilací Liptov, za kterou dostala Cenu Vinyla, projekcí ji doprovodí Adrián Kriška. Pak vystoupí Organ Tapes s obrazy univerzální městské intimity zachycené na iPhone a pražská producentka Martyyna. Její debutové EP Awaken zařadil předloni britský časopis Wire mezi nejzajímavější české nahrávky roku.

Ve druhé půlce večera převezmou štafetu ostravští Audio Video Bass, kteří v duchu hesla „Future is female” složili line-up výhradně z DJek. Vystoupí Brigitte Noir, přes den moderátorka na Radiu Wave, v noci DJka v klubech a v komunitním Radiu Punctum, dále Nill Garçon, selektorka z brněnského Vitaminu, a do třetice Teresi z Prahy. A kdo by v sobotu nechtěl čekat až do večera, může začít s audiovizuálním programem už ráno. Publicista Pavel Klusák pro nás totiž nachystal tříhodinový blok Snídaně: Jez zvuků. Vystoupí na něm experimentální hudebníci Ivan Palacký, Petr Vrba a Martin Nábělek, promítnou se československé vzdělávací filmy o jídle a stravě a v průběhu toho všeho čeká návštěvníky tematická snídaně, kterou připraví umělecké uskupení Hadaikum z Olomouce.


Jaký koncert tě v poslední době nadchnul?

Nebyl to tak úplně koncert jako spíš originálně pojatá soukromá poslechovka. Pořádal ji Radim Zbránek, který stojí třeba za legendární akcí Story v Hranicích na Moravě. Událost se konala v působivých prostorech opuštěného bytu vedle hranického klubu Karnola. Sjeli se tam lidi z celého Česka, hudebníci i fandové. Bylo to malé, milé, komorní a hlavně organické - hrál ten, kdo měl zrovna náladu. Za pult se postavila i Linda Wojnarová a Tomáš Slunský z ostravského labelu Gin&Platonic. Byl to pro mě intenzivní hudební zážitek ve skvělé společnosti.

Když se podíváš na koncerty jiných promotérů, koho bys šla podpořit, koho je nutné vidět a slyšet?

Z lokálních jmen chci určitě zmínit právě Gin&Platonic. Pořádají hudební série v galerii Plato Ostrava, kam přiváží aktuálně rezonující jména z celého světa. Podařilo se jim sehnat třeba polského producenta Lutto Lenta nebo kanadského představitele hypercontemporary elektroniky, který si říká Racine. V Ostravě taky podporuju kolektiv Audio Video Bass, který pořádá takzvané Bankety, klubové taneční party na tradičních i netradičních místech ve městě. V kontextu celé tuzemské scény pak skládám velký hold labelu Genot Centre, kterému se daří objevovat a podporovat mladé talenty experimentální hudby a vytvářet netradiční formáty jako třeba populární Silent Nights. A na slovenské scéně sleduju aktivity kolem labelu Mappa z Lučence – Zoltána Czakó a Jakuba Juháse. Ti nedávno v rámci MELAfestu představili třeba audiovizuální kolektiv MSHR ze Států. K tomu všemu se samozřejmě strašně moc těším na doprovodný hudební program v rámci milované domácí Přehlídky animovaných filmů (PAF) v Olomouci!

Jaký máš vztah k sociálním sítím?

Ambivalentní. Na jednu stranu si hodně cením možností, které mi nabízí, vím, že je potřebuju k práci, vím, že na nich nacházím ohromné množství inspirace a informací. Zároveň si ale musím přiznat, že na mě často vytváří nepříjemný tlak a potřebuju si od nich dávat pravidelný odstup. Ideální poměr stále hledám. Nejvíce „doma” jsem na Instagramu, naopak můj facebookový profil ožívá už prakticky jen před festivalem.

Kam nejraději chodíš na jídlo?

Když si chci dopřát hodně dobrý oběd nebo večeři a navodit pocit, že jsem na dovolené, jdu do bistra Hogo Fogo, na jehož dvorku mimochodem letos v rámci OKO pořádáme španělskou zahradní slavnost s projekcí, tapas a vínem. A pak je tady PetPunk – kavárna, kde jsem opravdu tak často, že bych si tam klidně mohla zařídit i jméno na poštovní schránce. Dělají nejlepší kafe v Ostravě a pečou nejlepší koláče na světě (od Pawliczky).

Info

Ostrava Kamera Oko
28. 9. –⁠ 2. 10. 2022
Ostrava
web

Ostrava Kamera Oko: Audiovizuální večer
1. 10. 2022 21:30
Plato, Ostrava
Fb událost

foto © se souhlasem Gabriely Knýblové

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace