Články / Sloupky/Blogy

Preview: MENT 2019

Preview: MENT 2019

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 28.01.2019

Festival MENT v Lublani máme ve Full Moonu moc rádi a do slovinské metropole se pravidelně těšíme, přestože tam na přelomu ledna a února nebývá právě vlídno. Ale v Metelkově naštěstí hoří v nejedněch kamnech, o sympatickém prostředí Kina Šiška nemluvě. Tým z MENTu pokaždé také myslí na někoho z Čech a Slovenska, letos se zde představí Acute Dose, Zabelov Group nebo slovenský producent Isama Zing. U příležitosti pátého ročníku také organizátoři oznamují nová venues, včetně očekávaného vpádu na věhlasný lublaňský hrad, za hvězdy jsou letos v Lublani Sevdaliza nebo dánští floutci IceAge, ale o velká jména tu rozhodně nejde v první řadě. Níže devět tipů z line-upu, zítra očekávejte komplet playlist a ve středu detailní pohled na místní borce.

Bad Zu (RU)
Labelu Hyperboloid bude patřit jedna celá noc, zástupců značky tedy přijede celá řada. Vybíráme projekt s tajuplným názvem Bad Zu, pod kterým se skrývají producent Phil Alexandrov a bubeník Alexander Malyshev. Africké tribální masky, působivé projekce a divoká směs footworku, grimeu nebo dancehallu, často využívající předtočených vokálů. Dlouhohrající debut Zupreme zní zatraceně slibně.

KLΞIИ (BE)
Jerome Klein dokonale využívá své klasické vzdělání, zároveň ale přináší svěží a moderní zvuk založený na pozoruhodné souhře a kombinaci tradičních nástrojů jako klavír nebo vibrafon s aktuální elektronikou a propracovaným sound designem. Čtyřčlenná formace se sevřeným, hutným a přímočaře tanečním zvukem.

Mohama Saz (ES)
Pouštní blues ze Španělska? Žádný problém. Zvuk Mohama Saz stojí zejména na strunném nástroji saz, který prohánějí přes všemožné efekty a distorze. V rozhovorech mluví členové kapely o neopsychedelii, inspiracích ze šesté a sedmé dekády, ale také o Goat nebo Čajkovském.

Rosemary Loves A Blackberry (RU)
Nejlepší název kapely? Jednoznačně. Diana Burkot zaujme ale nejen dobře zvoleným titulem, umí toho spoustu dalšího – vystudovala moskevskou univerzitu improvizace a hraje na bicí v několika různých kapelách, stylově od jazzu po punk. Coby Rosemary si hraje pouze s elektronickým borůvkami a jde jí to náramně.

Slumberland (BE)
V programu přehlídky označují belgický projekt za křížence Suicide a Swans, což se jistě nedá zpochybnit, ale tak přímočará přirovnání si Jochem Baelus aka Slumberland možná nezaslouží. Hlukové monumenty v jeho podání jsou daleko soběstačnější, než by se mohlo zdát, živě zapřahuje hned dvojici bubeníků a mluví se rovnou o rituálech. A vzhledem k tomu, že novinku Sea, Sea, Sea Drifter / See, See, See Drifter produkoval Radwan Ghazi Moumneh, tedy hlava a srdce projektu Jerusalem in My Heart, tak určitě ne bezdůvodně.

Squid (UK)
Jedna z největších nadějí pro letošní rok podle portálu The Line of the Best Fit, zatímco Rough Trade singl Dial zařadili vedle jmen jako Beak>, Viagra Boys nebo Idles na kompilaci toho nejlepšího z roku 2018. Pozoruhodná je na tom všem zejména skutečnost, že Squid žádnou pořádnou nahrávku nemají, na debutovém albu společně s producentem Danem Careym (mj. Bat for Lashes nebo Franz Ferdinand) teprve pracují.

Tús Nua (HR)
Album Horizons chorvatské dívčí trojice Tús Nua nám tu loni v lednu nechali spolu se srdečným doporučením jejich krajanky Žen. Tús Nua ke známější trojici nemají daleko – elegantní a zasněná kombinace shoegazu, dream popu a postrocku může Žen snadno připomenout, stejně jako nečekaný důraz a síla, které z povedeného debutu prýští.

Warrego Valles (SI)
Warrego Valles se do programu festivalu vrací po dvou letech, tentokrát už s plnohodnotným debutem Botox, který vyšel loni v březnu. Dvojice producentek Nina Hudej a Nina Belle překvapuje apokalyptickými vizemi, dekonstruovaným minimalismem a bohatou paletou zvukových barev.

Yegor Zabelov (BEL)
O Zabelov Group už byla řeč, zábavné ale je, že Roman nebude jediným Zabelovem, který se na MENTu objeví. Podobně jako před dvěma týdny na Eurosonicu se zde totiž ukáže také jeho bratr Yegor, který našel sice zalíbení v poněkud hlasitější produkci, ale akordeon ovládá s nemenší virtuozitou. Talentovaná rodina.

Info

MENT Ljubljana 2019
30. 1. - 1. 2. 2019
Lublaň, Slovinsko
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 1. místo

redakce 04.01.2024

Výsledky nejsou nic menšího než vzrušující. Redakční hlasování o nejlepší nahrávku roku 2023 ovládli...

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 2. místo

redakce 03.01.2024

Jedno údolí je magické i skličující, to druhé syrové a vznětlivé jako troudná sojka, neukojitelný hněv.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace