Články

Rapové degustační menu (Hip Hop Kemp 2019)

Rapové degustační menu (Hip Hop Kemp 2019)

Jakub Šíma | Články | 16.07.2019

Třetí víkend v srpnu mají všichni čeští, polští a z části také němečtí fanoušci hip hopu zaznačen v kalendáři již sedmnáct let v řadě. Třídenní přehlídka rapových koncertů, ale také breakdancového soupeření, umění graffiti writerů, skills zkušených DJs a jejich svižných prstů tancujících po vinylových kotoučích. A pokud byste se šli projít do stanového městečka, tak možná narazíte i na pár beatboxerů.

Při pohledu na lineup je zřejmé, že Affro se letos dramaturgicky nepouští do žádných experimentů a nejvíce prostoru dostala osvědčená jména severoamerické scény, doplněná několika talenty, undergroundovým podhoubím a zásadními postavami lokální scény. Co to přesně znamená?

Tech N9ne
Self made man, workoholik, člověk s ohromnou životní energií, který dokázal z nuly vybudovat nejen vlastní kariéru, ale také label Strange Music s úctyhodným plotem albových zářezů. Když se zde poprvé a zatím naposledy mihl v roce 2012, tak jsem v raportu napsal: „Pauza mezi jednotlivými tracky nebyla nikdy delší než pár sekund, žádné řečičky a lidové mudrosloví, ale pořádný nářez na jeden zátah. Svou super rychlou flow ukázal v plné kráse a slova lítala vzduchem po desítkách.“ A jinak to nebude ani tentokrát.

Blu & Exile
Rapper Blu a producent Exile patří ke stálicím západního pobřeží. Exile umí kouzlit na MPC, což rád předvádí také na živo, ale domácí krb má obložený vinyly a samplerem. Když mezi své vzory řadíte Madliba a J Dillu, tak to snad ani jinak nejde. Společně s Blu letos vydali EP True & Livin. Pozornost zaslouží také deska A Long Red Hot Los Angeles Summer Night, kterou nahrál s producentem Oh No (Oh No je Madlibův mladší bratr) a která patří k nejlepším rapovým releasům rokům.

Earthgang
Dva kluky z Atlanty s obřími dredy byste dle původu mohli chtít zařadit do okruhu nové atlantské vlny v čele s Migos nebo Young Thugem. Opak je pravdou, oba mají blíže k dědictví Outkast nebo The Pharcyde. Už jen na základě těchto indicií lze očekávat živelnou show a invenci, kterou mají zmínění vepsanou v DNA. Earthgang jsou černý kůň festivalu. Nedávno se upsali labelu Dreamville, ale tipl bych si, že tím to všechno teprve začíná.

Mix Master Mike
V rozhovoru pro Full Moon zmínil Affro jako největší nesplněný promotérský sen Beastie Boys. Tohle je sice jen malá náplast, ale i to se počítá. Beastie Boys jej angažovali jako koncertního DJe především díky mimořádnými turntableovým skills, ostatně několik titulů DMC mluví za vše. Vinyly budou hořet.

Crimeapple + DJ Skizz
Pro všechny fanoušky valivých flow a rapperů z labelu Griselda nebo mladých pušek Eto nebo Mach-Hommy jde o jednoho z favoritů festivalu. Patřím mezi ně. Trend minimalistických beatů a hutných flow, tracků odřených na kost, ale o to hutnějších, je pro skalní rapové fanoušky nejzajímavější trend letošního roku.

Yugen Blakrok
Jižní Afrika nejsou jen Die Antwoord. Po dvojici Sedge Warbler, která se na Kempu ukázala několik let zpátky, se sice slehla zem (velká škoda), ale letos dorazí jiné jméno z jižního cípu Afriky. Yugen Blakrok se do širšího povědomí dostala účastí na soundtracku k filmu Black Panther, ale na radaru undergroundových fanoušků je už delší dobu. Trochu mystiky, důrazná dikce i ženský šarm dokázala Yugen Blakrok umně skloubit na letošní desce Anima Mysterium. Doporučuji nepropásnout.

Info

Hip Hop Kemp 2019
15. - 17. 8. 2019 Festivalpark, Hradec Králové

foto © Petra Jansová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Full Moon Stage 2024: ||ALA|MEDA||

redakce 22.03.2024

Hutné a pestré taneční rytmy doplňuje industriální produkce i jasně psychedelické poselství, daleko nejsou karibští experimentátoři a rukodělná elektronika Nyege Nyege.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Full Moon Stage 2024: Lenhart Tapes

redakce 21.03.2024

Projekt, za kterým stojí někdejší srbský kulturní publicista, bývalý člen noiserockové kapely Klopka za pionira a dua Pamba Vladimir Lenhart.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace