Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 19.04.2020

Zítra bude velký den. Alespoň v našem světě. Spouštíme předprodej kompilace FULL MOON 10, která vznikla u příležitosti desátého výročí Full Moonu, dělali jsme na ní téměř rok. Mám z toho vážně radost, i když nám oslavy trochu pokazil virus. Rutinní kontrola všeho okolo mi nakonec zabrala půl neděle, i proto Šejkr, který měl být původně hozenou rukavicí pro nedělní obědové pohodlí, nakonec vychází až pozdě odpoledne. Ale třeba se k tomuhle receptu, který je čiré impro, takže nemá název, vrátíte někdy jindy. Hrají mi tu Maisha, jedno z ústředních jmen britského jazzu, kteří za pár týdnů konečně vydávají něco nového. Společné album s Gary Bartzem si ujít rozhodně nenechám.

A teď k jídlu. Kuskusu jsem propadl už dávno, strašně mě baví, jak tahle luštěnina vstřebá téměř cokoli, a navíc je (tedy podle mého názoru) skvělá i kombinace svěžího studeného kuskusu s horkou rajčatovou omáčkou. Ať už do ní dáte masové kuličky nebo třeba žampiony a lilek.

Kuskus
250 g kuskusu
salátová okurka
5–6 menších rajčat
5 stonků řapíkatého celeru
2 menší mrkve
hrst sušených rajčat
½ červené cibule
trocha lískových ořechů
hladká petrželka
citron
máslo
kurkuma
sůl a pepř

Omáčka s masovými kuličkami
500 g mletého masa – kombinace hovězího a vepřového
cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl a pepř
čerstvý koriandr
parmazán nebo gran padano
plechovka krájených rajčat
tři lžíce rajčatového protlaku
2 batáty
1 dcl červeného vína
½ červené cibule
1 sušená feferonka
olivový olej
jarní cibulka
hladká petrželka

Kuskus zalijeme horkou vodou, přidáme dvě lžičky kurkumy a přiklopíme. V míse promícháme maso, vejce a rozdrcený česnek, mezitím si na troše másla opečeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Tu přidáme do masové směsi, stejně tak jako hrst nakrájeného čerstvého koriandru, sůl a pepř a necháme odpočinout. Lehce promícháme kuskus a přidáme trochu másla. Mrkev a řapíkatý celer podusíme do měkka na másle nakrájené na drobné kostičky, na podobně malé kousky nakrájíme salátovou okurku a čerstvá rajčata. Vše lehce vmícháme do kuskusu a dáme stranou.

Do masové směsi přidáme strouhaný parmazán (asi 100 g) a řádně promícháme. Někdo dává strouhanku, ale tohle je mnohem lepší. Vytvarujeme menší masové kuličky, které zprudka opečeme na troše olivového oleje a dáme stranou. V hluboké pánvi zpěníme cibulku, přidáme sušenou feferonku a zalijeme vínem. Po chvilce dušení přidáme krájená rajčata z plechovky i protlak a necháme povařit. V mezičase můžeme finálně doladit kuskus – přidat pokrájené ořechy, sušená rajčata, sůl a pepř podle chuti, hrst hladké petrželky a všechno zakapat citronovou šťávou. (Trocha nastrouhané kůry rozhodně vadit nebude.) Do bublající rajčatové omáčky přidáme na kostičky nakrájené oloupané batáty a znovu hrst čerstvé petrželky. Necháme přibližně deset minut povařit a poté přidáme masové kuličky a necháme prohřát dalších deset minut.

Tohle je moje včerejší varianta, ale jak jsem psal, do kuskusu se dá přidat téměř cokoli – fazolové lusky, dýňová semínky, sušené ovoce atakdále. Obojí samozřejmě možno konzumovat samostatně, ale doporučuji vyzkoušet tuhle kombinaci. Nejlepší je samozřejmě druhý den, až se chutě pořádně prolnou. A pokud si k tomu chcete pustit něco jiného než hudbu, tak doporučuji včera zveřejněný díl ze série The Lockdown Interviews novináře a hudebníka Johna Robba, ve kterém zpovídá Jasona Williamsona ze Sleaford Mods. Přes hlubokou averzi na záběry z webkamery, vypěstovanou v posledních týdnech, jsem si to musel dát dvakrát za sebou, nejen kvůli báječnému přízvuku obou protagonistů. Vtipné, chytré a nenucené. Na neděli ideální.

Info

foto © Vivian Meier

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #58: Naši lidi

Michal Pařízek 30.07.2021

Když říkám, že k dobrému festivalu ani moc koncertů nepotřebuju, tak to myslím úplně vážně. Dobře, je to trochu zhůvěřilost, uznávám, ale přesto sázím víc na...

Zahradní slavnost aneb Vivat Vila

redakce 28.07.2021

Jaké vzpomínky si odnáší (nejen) Full Moon crew z festivalu Vivat vila? Slzičky pro Edova syna a další dojmy.

Šejkr #57: „Vstal jsem v 10:25.“

Michal Pařízek 16.07.2021

Do galerie C|O Berlin jsem původně směřoval hlavně kvůli výstavě módní fotografky Nadine Ijewere, ještě víc na mě ale zapůsobila další tamní expozice.

Šejkr #56: Wellness ve znaku

Michal Pařízek 02.07.2021

Tenhle Šejkr s wellness ve znaku byl hotový už dávno. Třeba i díky lázeňskému tempu nebo zážitku z koncertu Havlových.

Krajina v obrazech: Galerie Benedikta Rejta v Lounech

Barka Fabiánová 01.07.2021

V Galerii Benedikta Rejta v Lounech právě probíhá dost povedená výstava Krajina+.

Kdo byl na Měsíci první? Aneb hudba, kterou neslyšíte

Marek Blažíček 21.06.2021

Sedmašedesátiletý Salvatore Garau se dlouhá léta věnuje konceptuálnímu umění a zároveň maluje abstraktní obrazy. A díky němu se ve světě umění poprvé vydražilo „nic“.

Šejkr #55: Kdo jede na tygru...

Michal Pařízek 18.06.2021

Tvorba Marka Lanegana mě provází tak dlouho, že se to až stydím říkat. Kdo vyrazil do pražských Riegráčů a kdo jede na tygru?

Hudba k láske (Vec+ Švidraň)

Mišo_O 17.06.2021

Za absolútny vrchol celého albumu a za Vecovu pravdepodobne najlepšiu vec, ktorú za posledné roky vygravíroval do papiera zlatými literami, sa smelo dá považovať...

Šejkr #54: Jak děláš omeletu?

Michal Pařízek 04.06.2021

Vzpomínky na Beatpol, The Drones, Anthonyho Bourdaina a peklo posledních dní. Včetně receptu!

Co je to tady za mumraj? (Alyona Alyona)

Iryna Zahladko 26.05.2021

Začátkem dubna vyšla druhá deska Alyony Alyony, jejíž název se dá přeložit jako „mumraj“, a nahrála ji ukrajinská rapperka s šestnácti muzikanty z celého světa.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace