Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 19.04.2020

Zítra bude velký den. Alespoň v našem světě. Spouštíme předprodej kompilace FULL MOON 10, která vznikla u příležitosti desátého výročí Full Moonu, dělali jsme na ní téměř rok. Mám z toho vážně radost, i když nám oslavy trochu pokazil virus. Rutinní kontrola všeho okolo mi nakonec zabrala půl neděle, i proto Šejkr, který měl být původně hozenou rukavicí pro nedělní obědové pohodlí, nakonec vychází až pozdě odpoledne. Ale třeba se k tomuhle receptu, který je čiré impro, takže nemá název, vrátíte někdy jindy. Hrají mi tu Maisha, jedno z ústředních jmen britského jazzu, kteří za pár týdnů konečně vydávají něco nového. Společné album s Gary Bartzem si ujít rozhodně nenechám.

A teď k jídlu. Kuskusu jsem propadl už dávno, strašně mě baví, jak tahle luštěnina vstřebá téměř cokoli, a navíc je (tedy podle mého názoru) skvělá i kombinace svěžího studeného kuskusu s horkou rajčatovou omáčkou. Ať už do ní dáte masové kuličky nebo třeba žampiony a lilek.

Kuskus
250 g kuskusu
salátová okurka
5–6 menších rajčat
5 stonků řapíkatého celeru
2 menší mrkve
hrst sušených rajčat
½ červené cibule
trocha lískových ořechů
hladká petrželka
citron
máslo
kurkuma
sůl a pepř

Omáčka s masovými kuličkami
500 g mletého masa – kombinace hovězího a vepřového
cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl a pepř
čerstvý koriandr
parmazán nebo gran padano
plechovka krájených rajčat
tři lžíce rajčatového protlaku
2 batáty
1 dcl červeného vína
½ červené cibule
1 sušená feferonka
olivový olej
jarní cibulka
hladká petrželka

Kuskus zalijeme horkou vodou, přidáme dvě lžičky kurkumy a přiklopíme. V míse promícháme maso, vejce a rozdrcený česnek, mezitím si na troše másla opečeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Tu přidáme do masové směsi, stejně tak jako hrst nakrájeného čerstvého koriandru, sůl a pepř a necháme odpočinout. Lehce promícháme kuskus a přidáme trochu másla. Mrkev a řapíkatý celer podusíme do měkka na másle nakrájené na drobné kostičky, na podobně malé kousky nakrájíme salátovou okurku a čerstvá rajčata. Vše lehce vmícháme do kuskusu a dáme stranou.

Do masové směsi přidáme strouhaný parmazán (asi 100 g) a řádně promícháme. Někdo dává strouhanku, ale tohle je mnohem lepší. Vytvarujeme menší masové kuličky, které zprudka opečeme na troše olivového oleje a dáme stranou. V hluboké pánvi zpěníme cibulku, přidáme sušenou feferonku a zalijeme vínem. Po chvilce dušení přidáme krájená rajčata z plechovky i protlak a necháme povařit. V mezičase můžeme finálně doladit kuskus – přidat pokrájené ořechy, sušená rajčata, sůl a pepř podle chuti, hrst hladké petrželky a všechno zakapat citronovou šťávou. (Trocha nastrouhané kůry rozhodně vadit nebude.) Do bublající rajčatové omáčky přidáme na kostičky nakrájené oloupané batáty a znovu hrst čerstvé petrželky. Necháme přibližně deset minut povařit a poté přidáme masové kuličky a necháme prohřát dalších deset minut.

Tohle je moje včerejší varianta, ale jak jsem psal, do kuskusu se dá přidat téměř cokoli – fazolové lusky, dýňová semínky, sušené ovoce atakdále. Obojí samozřejmě možno konzumovat samostatně, ale doporučuji vyzkoušet tuhle kombinaci. Nejlepší je samozřejmě druhý den, až se chutě pořádně prolnou. A pokud si k tomu chcete pustit něco jiného než hudbu, tak doporučuji včera zveřejněný díl ze série The Lockdown Interviews novináře a hudebníka Johna Robba, ve kterém zpovídá Jasona Williamsona ze Sleaford Mods. Přes hlubokou averzi na záběry z webkamery, vypěstovanou v posledních týdnech, jsem si to musel dát dvakrát za sebou, nejen kvůli báječnému přízvuku obou protagonistů. Vtipné, chytré a nenucené. Na neděli ideální.

Info

foto © Vivian Meier

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Polemika nad novými Idles

redakce 25.09.2020

Dnes vyšla nová deska Idles. Titulní téma nového Full Moonu doplňujeme poznámkou Johnnyho Násilníka a překladem textu Liase Saoudiho z Fat White Family.

Preview: Ostrava Kamera Oko

redakce 21.09.2020

Oko se letos odehraje ve dvou víkendových blocích, v podmínkách stísněných celospolečenskou situací, přesto garantuje, že se bude na co dívat.

Kam na rajz s Tomášem Poštulkou (Jeden svět)

redakce 07.09.2020

Která z kulturních povyražení si ve zbytku roku 2020 nenechá ujít dramaturg lidskoprávního dokumentárního festivalu Jeden svět?

Šejkr #46: Beba Fanta, Chupa Chups

Michal Pařízek 27.08.2020

V následujícím Full Moonu vyjde text, díky kterému jsem se po hodně dlouhé době vrátil k Hüsker Dü, a u Grinderman mám zase pocit, že jsem je pořádně pochopil až…

Milý Dušane Svíbo!

Ondřej Bezr 18.08.2020

Přečetl jsem si tvůj příspěvek o Martinu Věchetovi, potažmo nadcházejícím festivalu TrutnOFF BrnoON. Není to bohužel nic jiného než normální hejt...

Děti nebes, nebo smějící se (rudé) bestie?

Dušan Svíba 17.08.2020

Trutnovský „Woodstock“ byl vždycky známý svým hraním si na indiány a na underground. A taky na chudáky.

Loni (jsem nebyl) v Marienbadu

cyril kosak 06.08.2020

Ahoj, mami. Tak jsem vyrazil do Mariánských Lázní, na Moody Moon Noize.

Oplatky z kolonády aneb Moody Moon Noize v letmých ohlasech

redakce 04.08.2020

Víte, jak poznáte povedenou akci? Nikomu se nechce domů. Na kolonádě to bylo přesně takhle, někdo se zdržel o den déle, jiný o dva...

Co právě v elektru kutěj: Mocné elektronické výboje slovenských mimozemšťanů

Richard Kutěj 27.06.2020

Slovenský elektronický label Aliens Production zásobuje mezinárodní scén povedenými releasy už od roku 1997. A mocně rozjel i letošní sezonu.

Jeden pytel pro všechny děcka. Jak se v Česku (ne)píše o novém rapu.

David Čajčík 25.06.2020

Hudební průmysl se změnil dávno, rap je nový pop, jen si toho česká žurnalistika nevšimla, respektive to odmítá reflektovat.