Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Začalo jaro

Šejkr na doma: Začalo jaro

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 20.03.2020

Začalo jaro. Hned se z toho okna bude koukat lépe, co říkáte? Přímou úměrou k tomu, jak přibývá hodin a dnů karantény, se objevuje na síti čím dál víc návodů, jak přežít na omezeném prostoru, čím se zaměstnat nebo zabavit. Občas je to docela úsměvné, nicméně něco člověk opravdu dělat musí a sledovat vzrůstající počet nakažených a další zprávy podobného druhu nemusí být nejlepší cesta k jasné mysli. Například takový George R. R. Martin prohlásil, že když nikam nemůže, tak alespoň dopíše další díl ságy Hry o trůny. Jásání by bylo na místě, kdyby zmíněné Vichry zimy nepsal přibližně deset let, a hlavně – pořád ještě to není konec.

Dlouhé dny vybízí i k dokončení odkládaných projektů nebo ke startu nových, zřejmě každý z nás má několik takových před sebou, možná dokonce i rozpracované. Někdo by třeba mohl konečně poslat vybrané a srovnané texty ke slibované knize, že. Ještě mnohem déle se ale chystám napsat něco pořádného o americkém hudebníkovi Jonu Hassellovi, vizionáři, který již od druhé poloviny sedmdesátých let propojuje hudbu třetího světa s elektronickou avantgardou. Vznikala tak fascinující hudba na průsečíku mnoha žánrů, se širokým obzorem a plná jazzového cítění i ambientní svobody. Pokud dnes hovoříme o vzrušujících fúzích tradiční hudby s elektronikou, je třeba se podívat na Hassellovo dílo, které díky spolupráci s Peterem Gabrielem, Talking Heads nebo Brianem Enem stojí na začátku mnoha z těchto cest. Příhodně právě dnes vyšla remasterovaná verze jeho fascinujícího debutu Vernal Equinox. Kdy jindy si ji koupit než zrovna na jarní rovnodennost?

Podobných reedic jeho starší tvorby vychází v posledních letech víc, na sklonku loňského roku vydal osvícený label Glitterbeat společné album Flash of the Spirit se skupinou Farafina z Burkiny Faso. To vyšlo původně v roce 1988 a produkovala ho známá dvojice Daniel Lanois a Brian Eno, kteří se do studia dostavili krátce poté, co dokončili práce na desce Joshua Tree. Jon Hassell je aktivní dodnes, o předloňském albu Listening to Pictures (Pentimento Volume One) jsme psali i ve Full Moonu a jeho na poslední chvíli zrušený koncert byl možná jediným zklamáním loňského ročníku Primavera Sound. Právě Hassellova hudba a třeba i jeho částečných následovníků 75 Dolar Bill je ideálním soundtrackem k pomalu ubíhajícím minutám a hodinám. Sice to není o veselých a jasných refrénech, ale jde o jakýsi přirozený zvukový design, který vykazuje uklidňující účinky. I když asi ne pro každého. Jisté je, že kolem vás jen tak neprošumí.

Dneska dáváme pouze linky na Bandcamp, a to naprosto záměrně. Provozovatel oblíbené streamingové služby se totiž dnes vzdává většiny svých příjmů z prodeje a tak téměř veškeré peníze, které tam dnes utratíte, jdou rovnou hudebníkům. Pár tipů? Nový soundtrack Warrena Ellise k filmu This Train I Ride (v programu letošního ročníku festivalu Jeden svět), který je labelem Invada uvolněný před pozdně dubnovým vydáním pouze na dnešní den, parádní nová deska Black Tar Jesus, kompilace nevydaných tracků od labelu Sacred Bones anebo dnes vydaná nahrávka ghanské skupiny Onipa, usídlené v Londýně – že by další sousto pro Heartnoize? Podpořte, koho chcete, aspoň na jednu desku máme snad každý. A kdyby snad někdo stále nevěděl, co jiného na práci, úklid k tomuhle období taky patří. Tady je pár tipů na to, jak si udělat doma pořádek. Zítra si dáme zase nějaký recept, začalo jaro.

Info

foto @ Akinbode Akinbiyi

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace